10 sfaturi de urmat cand te muti la casa

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.21

 

Tot mai multe persoane aleg sa se mute la casa, eventual in zonele adiacente orasului, pentru a scapa de aglomeratiile urbane, de zgomotul orasului, pentru aer curat si o mica gradina. Pentru a nu se transforma placerea in stres, informeaza-te inainte si alege in cunostinta de cauza.

 

Viata la apartament poate fi uneori stresanta si iti vei dori sa te muti intr-o zona mai linistita, la casa cu curte pentru a putea petrece placut orele de relaxare dupa munca. Sunt multe aspecte de luat in calcul, atunci cand doresti o astfel de mutare si este bine sa afli de la inceput ce presupune acest lucru, mai ales daca nu ai mai locuit la casa pana acum. In continuare, iti oferim cateva sfaturi utile care iti vor face alegerea mai usoara.

 

Costuri mai mari

Un prim aspect de luat in calcul este ca la casa costurile lunare vor fi mai mari decat cele de la un apartament. Chiar daca este bine dimensionata si ai toate utilitatile, centrala termica si aer conditionat, va fi mult mai costisitor sa o incalzesti si de asemenea sa ai o temperatura placuta pe timpul verii in partea superioara si mansarda. 

Pe langa consumul normal de apa mai trebuie sa adaugi un cost suplimentar cu udatul gradinii sau alimentarea piscinei pe timpul verii. Fa un calcul corect si vezi daca iti permiti, tinand cont ca la casa sunt mai tot timpul cheltuieli neprevazute care tin de anumite necesitati: o magazie, amenajarea gradinii, refacerea gardului si a aleilor, garajul etc.

Verifica zona

Iti doresti liniste si intimitate asa ca ai grija la ce este in jur. In caz ca sunt terenuri mari neamenajate acestea se pot transforma in blocuri de locuinte, piscine private sau localuri care te pot deranja cu muzica, aglomeratie etc. Vezi si ce vecini ai si daca sunt pe aceeasi frecventa cu tine: daca sunt prea in varsta pot fi deranjati de copii, daca sunt prea tineri te pot deranja cu petreceri in timpul saptamanii, muzica tare etc. 

De asemenea, verifica daca au animale, deoarece poti fi deranjat de mirosurile neplacute, de zgomot, dar si de soareci sau sobolani care se strang in astfel de zone. Calea ferata situata in apropiere, aeroportul, stadioanele pot fi si ele un motiv de stres suplimentar. 

 

Verifica distantele

Este important sa fii in apropierea locurilor pe care le frecventezi in mod curent sau sa ai mijloace de transport pentru a putea ajunge usor. De asemenea, e important sa ai in preajma magazine, gradinite si scoli pentru a fi mai comod in caz ca ai copii mici. 

 

Vezi care este starea casei

Unul dintre cele mai importante aspecte este starea in care se afla casa, si aici ai mai multe obiective de luat in calcul chiar daca imobilul este nou: instalatia sanitara, instalatia electrica, sistemul de incalzire, izolatia, fundatia, peretii, structura casei. 

Tine cont ca in zona de case curentul fluctueaza mult mai mult decat in zonele urbane si cu siguranta vei avea nevoie de cel mai bun stabilizator de tensiune pentru nevoile tale, si eventual de un generator electric in caz ca problemele sunt mai mari. 

Daca iti place sa ai mai mult timp lumina naturala vezi cum sunt amplasate ferestrele si dimensiunea lor, pentru a putea beneficia cat mai mult de ea. Daca esti mai toata ziua plecat, acest aspect poate fi mai putin important. 

Timpul alocat pentru ingrijirea gradinii si a curtii

 Aici sunt doua aspecte: fie angajezi o firma sa aiba grija de curte si gradina, ceea ce duce la un cost suplimentar, fie aloci timp si investesti in aparatura care sa te ajute sa faci intretinerea singur. In fiecare anotimp este de lucru in gradina si chiar daca ai o curte mica vei avea nevoie de un interval de timp necesar executarii operatiunilor. 

 

Paza suplimentara

La casa, pentru a te proteja, este nevoie de paza suplimentara si poti alege sisteme performante de supraveghere video si antiefractie, cuplate sau nu la o firma de paza, sau macar un caine de talie medie sau mare care sa iti ofere un plus de siguranta.

 

Deszapezirea

Pe timpul iernii utilajele asigura deszapezirea mai intai in zonele foarte populate, ajung mult mai tarziu in zonele cu case, asa ca fii pregatit pe timpul iernii sa iti asiguri buna circulatie pana la strazile principale. Cu cat esti mai aproape de un drum important cu atat vei avea mai putin de deszapezit, o masina puternica este de ajutor, sau poti folosi mijloacele de transport in comun cand nu poti iesi cu masina, daca ai in apropiere o statie.

 

Evita curte comuna

Pe cat poti fereste-te de o curte comuna indiferent de cat de draguti par vecinii la prima vedere. Pe viitor cel mai adesea apar probleme care te vor deranja si iti pot provoca neplaceri.

Fa o expertiza tehnica

Inainte de a achizitiona casa este important sa faci o expertiza tehnica autorizata, eventual cu o firma in care sa ai incredere pentru a putea depista din timp problemele pe care aceasta le are. Unele pot fi usor rezolvate daca stii si ti le poti asuma, altele pot fi majore si atunci poate este mai bine sa alegi alta casa. 

Totodata verifica actele de proprietate impreuna cu un notar si vezi si extrasul de carte funciara pentru a te asigura ca nu exista probleme juridice legate de casa. 

Daca este o casa veche verifica si de cate ori a fost casa vanduta si cumparata, daca vanzarile au fost frecvente si dupa o scurta perioada de timp este posibil sa aiba o problema ascunsa.

 

Evalueaza corect

Nu trebuie sa te descurajezi si articolul de fata iti prezinta aspectele de care sa tii cont cand faci acest pas pentru a nu avea deceptii pe viitor si pentru a te putea bucura de investitia facuta. Cu cat esti mai bine informat de la inceput cu atat mai usor vei putea sa evaluezi daca investitia este corecta, daca iti permiti sa suporti costurile fara stres si daca locatia este ceea ce ti-ai dorit si corespunde nevoilor tale. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments