3 sfaturi despre cum sa iti incalzesti placut si eficient casa

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.20

 

Printre principalele preocupari ale persoanelor care cumpara sau construiesc o locuinta noua, ori o reamenajeaza pe cea veche, se numara si variantele disponibile pentru asigurarea confortului termic intr-un mod placut si eficient.

Pentru ca optiunile includ din ce in ce mai multe variante, care nu numai ca iti ofera caldura mult dorita la un pret rezonabil, dar asigura si o contributie benefica la aspectul general al casei, te invitam sa iei in calcul trei solutii care pot inlocui sau completa cu succes versiunile standard.

 

Caldura traditionala, cu flacari

Inspirat din modelele clasice, de dimensiuni impresionante, care incalzeau pe vremuri incaperile mari si inalte ale conacelor si palatelor din piatra sau caramida, modelele actuale de seminee sunt adaptate la cerintele apartamentelor si caselor moderne, fara a pierde insa din farmec si utilitate.

Semineul este format din trei componente principale: focarul, masca sau incadramentul si caile de ventilatie. Din punctul de vedere al focarului si tipului de combustibil folosit, iti putem spune ca cea mai buna varianta ca raport caldura generata/costuri este cea alimentata cu lemne sau peleti.

 

 

Aceste modele sunt insa recomandate in special pentru case sau apartamente care pot oferi o cale de evacuare eficienta a toxinelor si fumului degajat. Necesita intretinere atenta, curatare periodica, implica alocarea unui spatiu special pentru stocarea combustibilului si ofera posibilitati limitate de control a temperaturii degajate.

La fel ca versiunile pe baza de gaze naturale asigura insa incalzire eficienta pentru spatii mari si pot fi dotate cu boiler si sistem de circulare a apei care sa acopere si agentul termic necesar pentru calorifere.

O alta varianta pe care o ai la indemana atat ca sursa principala, cat si secundara de caldura este cea a semineului electric. Cele mai bune seminee de acest tip creeaza flacari cu aspect si dinamica foarte apropiata de focul real, permitand insa un control mult mai precis al temperaturii si posibilitatea de programare a modului de functionare.

Se numara printre cele mai potrivite optiuni pentru apartamentele moderne si sunt singurele care permit separarea flacarii de caldura, astfel incat sa poata fi utilizate chiar in cele mai incinse zile de vara, fara a contribui la cresterea temperaturii din incapere. Au nevoie de intretinere minima, se instaleaza rapid si fara a necesita servicii specializate.

Alternativa ecologica este cea a semineelor pe bioetanol, care ofera flacara reala, dar un nivel redus de caldura. Functioneza curat, simplu, fara fum sau gaze toxice si reprezinta singura solutie de flacara reala la care poti apela in aceasta categorie de produse, fara a fi nevoie de o cale speciala de aerisire.

Au insa o putere calorica mai mica, ceea ce inseamna ca nu sunt cele mai bune seminee pentru rolul de sursa principala de incalzire, dar sunt ideale ca varianta de completare a sistemului central si cu rol decorativ.

 

Incalzire moderna cu panouri radiante

Panourile functioneaza prin degajarea de radiatii infrarosii care incalzesc direct corpurile din incapere, nefiind deci dependente de calitatea izolatiei si de circulatia aerului. Pot asigura o incalzire eficienta, daca sunt dimensionate corect si se exploateaza cum trebuie principalele avantaje oferite.

Sunt suficient de puternice pentru a asigura singure o temperatura potrivita in locuinta, fara a dubla un sistem centralizat si fac fata mai bine decat alte optiuni la spatiile de mari dimensiuni si la incaperile inalte.

La capitolul aspect, panourile reprezinta varianta ideala pentru cei care pregatesc un interior minimalist sau amenajeaza un spatiu cu dimensiuni limitate. Pot fi incastrate in tavan sau intr-un perete de rigips, fixate pe perete, in modele de culoare alba, slim si aproape invizibile, sau in formate tip tablou ori plasma TV.

Functioneaza pe baza de curent electric, ceea ce inseamna precizie ridicata a gestionarii, au ecran digital si telecomanda – in cazul modelelor performante – dar si un consum potential ridicat, daca produsul nu este inteles corect si folosit inteligent. Astfel, eficienta acestor sisteme se simte cel mai bine in locuintele persoanelor active, care petrec un numar redus de ore acasa si nu tin panourile tot timpul pornite si sunt ideale pentru birouri, livinguri si orice spatiu in care confortul poate fi asigura prin incalzirea intensa a unor zone delimitate.

 

Separa boilerul de centrala

Cele mai multe optiuni de incalzire termica de tip centrala sunt gandite pentru a oferi un compromis intre variantele instant, concepute in principal pentru a sustine agentul termic din calorifere si boilerul termoelectric, care iti poate asigura apa calda la discretie. Este adevarat ca centralele cu boiler inclus, care combina cele doua elemente, iti ofera solutia ideala pentru un apartament in care nu ai suficient spatiu pentru a gazdui doua dispozitive termice.

Daca te numeri insa printre norocosii care isi permit un apartament spatios sau o casa, te sfatuim sa iei in considerare separarea celor doua componente, pentru a beneficia de cele mai bune rezultate.

Socoteala se face destul de simplu, daca iei in considerare faptul ca un boiler integrat este prevazut cu rezervor de maxim 60l, uneori avand chiar versiuni de 30l. Este adesea o cantitate de apa insuficienta pentru locuintele de 2 – 3 sau mai multe persoane, care sunt nevoite adesea sa faca dusuri cu pauza, fiind nevoite sa astepte frecvent cel putin 5 minute, pentru ca apa sa se incalzeasca din nou.

 

 

Alegerea unui boiler separat inseamna libertatea de a opta pentru o capacitate de stocare de 80, 100, 120l sau chiar mai mult, cantitate care asigura fara probleme apa calda la mai multe puncte de consum si bai relaxate, fara a sta cu ochii pe ceas.

Un alt avantaj oferit de aceasta combinatie este cel al reparatiilor mai simple si mai putin costisitoare. Este mult mai ieftin si mai usor sa inlocuiesti o centrala termica instant uzata ori un boiler defect, decat un sistem care include ambele produse, din care este stricat doar unul singur.

Nu uita ca orice varianta de incalzire ai alege, eficienta sa si costurile de peste iarna sunt direct afectate de calitatea izolatiei. Investeste deci inteligent si asigura-te ca pierderile de caldura sunt cat mai reduse, astfel incat sa poti folosi fara griji sistemul termic care se potriveste cel mai bine gusturilor tale.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments