5 beneficii ale panourilor solare

Am modificat articolul ultima data pe: 01.12.20

 

Utilizarea energiei solare pentru alimentarea electrocasnicelor si a sistemului de iluminat este o solutie din ce in ce mai apreciata, datorita numeroaselor beneficii pe care le ofera. Se realizeaza prin intermediul panourilor solare, se bazeaza pe o sursa inepuizabila si ne asigura confortul zilnic, fara a deteriora mediul inconjurator, acestea fiind doar cateva dintre avantajele implementarii unui astfel de sistem.

 

Facturi mai mici la gaze si curent

Desi folosirea exclusiva a panourile solare pentru a acoperi necesarul de curente electric al unei gospodarii este inca dificila, o astfel de solutie poate fi utilizata eficient pentru a completa resursele provenite din reteaua centralizata.

Pentru ca exploatarea propriu-zisa a panourilor si captarea energiei solare este gratuita, folosirea acestor dispozitive pentru a alimenta becurile sau un boiler electric folosit pentru incalzirea apei reduce cu siguranta, in mod constant si semnificativ, facturile la curent si gaze naturale.

O varianta mai eficienta pentru asigurarea apei calde menajere este instalarea de panouri solare cu tuburi vidate, care poate inlocui cu succes o centrala termica eficienta sau cel mai bun boiler electric standard, in perioada de vara. Alternand utilizarea centralei cu cea a unui sistem secundar, reusesti in acelasi timp sa o protejezi de uzura si sa cresti durata de exploatare.

 

 

Cantitatea de energie pe care o poate produce un panou depinde de dimensiunile sale, de eficienta celulelor solare incluse in structura si de gradul de expunere la soare. Un model standard pentru uz casnic are de regula dimensiunile de aproximativ 1.7 x 0.9m si poate produce intre 250 si 360W, suficient pentru a alimenta 5 becuri de 60W, in contextul in care acum 60 de ani, cand tehnologia era la inceputuri, acelasi model genera 20W.

Tinand cont de expunerea la soare, conditiile meteo si amplasarea fata de principalele forme de relief (munti, dealuri), chiar si cu o perioada de expunere completa la soare de numai 4 ore pe zi, cu 4 panouri de 300W ajungi sa economisesti 4.8kW pe zi ceea ce inseamna 144kW pe luna, echivalent in bani la pretul actual al energiei, cu aproximativ 70lei/luna si 840lei/an.

 

Autonomie energetica

Nu este vorba despre o autonomie energetica completa, ci una partiala, al carei efect il vei simti insa destul de bine. Cu un acumulator de calitate, orice pana de curent in reteaua centralizata nu se va simti la fel de puternic si la tine, panourile reusind sa alimenteze cel putin cateva becuri economice, care sa iti asigure lumina, sau un laptop si routerul wi-fi de care ai nevoie pentru a putea termina un proiect urgent.

Daca alegi sa folosesti energia acumulata doar pentru anumite puncte de consum (de ex. toate becurile dintr-o casa mica), independenta energetica va fi si mai usor de cuantificat, avand zone alimentate gratuit, doar pe baza panourilor, fara sustinerea retelei electrice.

O data cu dezvoltarea acestui tip de tehnologie, proportia din consumul energetic, acoperita prin folosirea ei, va creste, desi este dificil de crezut ca vei putea in viitorul apropiat sa te deconectezi complet de la retea pentru a satisface integral necesarul locuintei prin panouri solare.

Chiar daca in timpul iernii, datorita luminii mai slabe si zilei mai scurte, eficienta lor scade, performantele obitnute in anotimpul cald sunt suficiente pentru a echilibra costurile si a face economice considerabila la curent si apa calda.

 

Fiabilitate ridicata – raportul calitate/pret

Este adevarat ca investitia initiala este destul de mare si recuperarea ei se estimeaza la o perioada de 1 pana la 5 ani, ceea ce nu este foarte mult pentru un proiect de acest tip, dar poate parea, daca nu esti obisnuit cu astfel de cheltuieli care isi arata rezultatele in timp. Panourile au insa o durata lunga de viata, de 25 pana la 30 de ani, ceea ce inseamna ca te asteapta minim 20 de ani de energie obtinuta gratis, dupa ce iti amortizezi costurile de achizitie a sistemului.

Fiabilitatea ridicata a acestor produse provine insa din cheltuielile reduse de montaj, care se face destul de simplu, daca ai la indemana toate accesoriile si elementele necesare, si costurile minime de intretinere si reparatii. Tot ce trebuie sa faci, in general, este sa le pastrezi curate, pentru a asigura o eficienta cat mai ridicata in captarea luminii, ceea ce inseamna ca necesita indepartarea prafului de cateva ori pe an.

Nu includ componente mobile, care sa fie expuse riscului de blocare sau stricare si sa necesite schimbare, deci nu vei cauta prea des piese de schimb si service specializat. Singurul element care va trebui inlocuit la 5 – 10 ani este invertorul.

Pot fi amplasate atat pe cladire, cat si pe teren, avand un grad de adaptabilitate ridicat din acest punct de vedere, si sunt usor de mutat, deci le poti schimba locul fara probleme, daca iti dai seama ca in pozitia aleasa nu ai cel mai bun randament de captare a razelor solare.

 

Sursa de energie ecologica

Pe langa beneficiile aduse tie personal, care se traduc cel mai adesea intr-o diferenta  masurabila de bani ramasi in buzunar la finalul lunii, panourile solare contribuie si la protectia mediului.

In primul rand, energia solara este inepuizabila, ceea ce inseamna ca nu exploatezi o resursa de interes global, care se va termina la un moment dat din cauza consumului irational, cum este cazul carbunilor si titeiului.

 

 

In al doilea rand, folosirea ei nu genereaza produsi secundari cu efect toxic, cum se intampla la folosirea combustibilului traditional care adauga in fiecare zi gaze cu efect nociv in atmosfera. Deci folosind acest tip de energie, iti asiguri confortul si necesarul electric pentru a fi productiv, pastrand mediul curat pentru generatiile viitoare.

In plus, apeland la panouri solare, diminuezi consumul de energie obtinuta prin metode poluante, ceea ce inseamna ca pe langa faptul ca nu produci poluare in plus, reduci si din nivelul pe care il determini in prezent, in mod indirect, consumand energie obtinuta pe baza de conbustibil fosil care genereaza dioxid de carbon, monoxid de azot si metan.

Ajuti astfel la reducerea cantitatii de carbune care se arde zilnic in centralele electrice pentru ca tu sa poti tine becul aprins si contribui la incetinirea incalzirii globale.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments