5 beneficii ale utilizarii unui aparat de aer conditionat portabil

Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

Ai nevoie de o solutie de climatizare simpla si eficienta, care nu presupune modificari prea mari in apartament? Nu stii cum sa gestionezi temperatura intr-o locuinta cu o singura camera ori intr-un birou in care nu merita investitia unui model de aer conditionat split? Pentru astfel de situatii au fost concepute versiunile portabile, care iti ofera eficienta buna, cu deranj minim, si o serie de beneficii importante.

 

Dimensiuni si incadrare

Spre deosebire de aparatele de aer conditionat cu doua unitati (interioara si exterioara), modelele mobile integreaza tot sistemul intr-o singura carcasa de dimensiuni suficient de mici pentru a putea fi incadrata si in camere limitate ca spatiu.

Sunt o solutie foarte buna pentru locuintele inchiriate, in care proprietarul nu permite instalarea unui sistem standard, sau chiar daca iti da voie, nu este de acord sa acopere investitia si tu nu prea esti dispus faci acest lucru gratis, in conditiile in care nu planuiesti sa ramai mai mult de 1 – 2 ani.

Un aer conditionat portabil poate fi folosit usor in garsoniere, in birouri sau in ateliere amenajate in spatii dezafectate, mai greu de modernizat. Are capacitatea de a suplimenta usor o instalatie de climatizare care nu mai face fata cerintelor si exista si in variante create pentru domeniul auto, care asigura racirea in cabinele de camion sau in autoturismele mici.

 

 

Costuri de instalare zero

Majoritatea variantelor tehnice disponibile pe piata pot fi instalate usor fara interventia unui specialist. Toate versiunile cu freon au nevoie de o cale de evacuare a aerului cald catre exterior, care se traduce fizic prin existenta unui tub sau furtun gros care se scoate fie pe geam, fie printr-un orificiu creat in perete, cum este cel folosit de hota de bucatarie.

Cel mai bun aparat de aer conditionat portabil, din punctul de vedere al montajului, este cel comercializat impreuna cu furtunul de evacuare si kitul de etanseizare care permite fixarea acestuia in cadrul ferestrei sau al usii, prin intermediul unui suport din plastic cu un orificiu compatibil gata creat.

Pentru ca nu toate versiunile sunt dotate cu acest set de instalare, uneori se alege varianta decuparii unui spatiu potrivit in sticla geamului sau pur si simplu scoaterea tubului prin fereastra intredeschisa.

 

Mobilitate ridicata

Spre deosebire de aerul conditionat split, alternativa mobila poate fi mutata destul de usor dintr-o incapere in alta. In varianta ideala in care l-ai cumparat impreuna cu kitul de etanseizare, trecerea dispozitivului intre doua spatii este de fapt foarte simpla si dureaza doar cateva minute.

Daca ai apelat la varianta sectionarii geamului sau scoaterii prin perete, va fi ceva mai complicat, dar realizabil spre deosebire de cazul unui model fix, in care etapele de montaj, de la identificarea locului potrivit si pana la punerea in functiune, sunt suficient de complicate pentru ca pozitia sa fie considerata permanenta.

Poti folosi de asemenea cu succes o varianta mobila si daca decizi sa pleci in concediu cu rulota, aceasta oferind confortul termic dorit, fara a ocupa prea mult spatiu, atat de pretios in aceste case pe roti. Este la fel e utila si daca te decizi sa optezi pentru o locuinta formata din containere modulare.

Daca vrei o versiune pe care sa o poti muta la fel de usor ca pe un ventilator, poti cauta in gama de dispozitive de racire portabile care folosesc apa pentru reducerea temperaturii. Acestea nu necesita burlan si sunt optiuni de tip Plug&Play care au nevoie doar de conectare la sursa de curent.

 

Functii multiple si design placut

Daca primele produse portabile erau orientate mai mult pe racire, fara a oferi insa posibilitatea de folosire pe timpul iernii pentru incalzire, in prezent lucrurile s-au schimbat. Din ce in ce mai multe aparate de aer conditionat portabile pot fi utilizate toamna, primavara sau in zilele blande de iarna pentru a inlocui centrala termica si a economisi curent.

Optiunea de dezumidificare, inclusa in majoritatea versiunilor tehnice, transforma aceste produse in solutii foarte convenabile pentru locuintele cu umiditate ridicata si parintii care doresc sa asigure un aer curat in camera copiilor. Majoritatea modelelor includ aceasta functie separat de cea de racire si unele ofera, in plus, un mod de lucru pentru uscat rufe, care inseamna un nivel mai ridicat al vitezei de circulare a aerului.

Designul este intotdeauna unul modern, cu panouri de control intuitive si posibilitatea de a controla cu precizie parametrii de functionare. Unele aparate sunt dotate cu fante mobile, pentru uniformizarea mai rapida a aerului si cam toate includ timer si functie Turbo, pentru racire rapida. Majoritatea reprezinta un adaos aspectuos si functional in locuintele amenajate cu grija, completand placut designul incaperilor.

 

 

O varianta economica

Economia incepe in acest caz de la primul pas, pentru ca variantele portabile pot fi achizitionate la preturi mai mici decat modelele cu instalare in perete. Daca bugetul nu iti permite un gigant suspendat, aerul conditionat portabil este solutia potrivita pentru tine.

Aceste dispozitive de climatizare sunt gandite in principiu sa raceasca eficient o singura incapere, de dimensiuni mici, medii sau mari, in functie de capacitatea de racire a fiecarei versiuni tehnice. Modele de 13000 – 14000BTU pot fi insa folosite si pentru locuinte cu mai multe incaperi, care insumeaza 35 – 40mp. Nu sunt la fel de puternic ca alternativele fixe, gandite si pentru apartamente mari, dar te ajuta sa economisesti bani printr-un proces foarte simplu.

In timp ce aerul conditionat de perete munceste pentru a se ocupa de intregul apartament, solutia mobila isi face treaba foarte bine in locul in care iti petreci timpul. Daca te numeri printre cei care lucreaza acasa si stai intre 6 si 8 ore intr-un birou de 12 – 12mp, atunci nu are sens sa mentii 60mp la temperatura optima toata ziua. Esti in concediu si stai mai mult in living, citind relaxat sau privind la televizor? Aerul conditionat portabil este langa tine asigurandu-ti confort termic cu pana la 1/3 din costul pe care l-ai avea daca ai folosi un AC fix in toata casa.

Sunt cele mai bune optiuni pentru spatiile folosite ocazional, cum sunt camerele de oaspeti sau casele de vacanta, si te ajuta sa mentii o atmosfera suportabila in bucatarie la finalul verii si in primele zile de toamna, cand incepi sa pregatest conservele de legume si compoturile pentru iarna.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments