5 beneficii si aspecte esentiale ale inlocuirii tevilor intr-o locuinta

Am modificat articolul ultima data pe: 02.12.20

 

Orice proiecte amplu de renovare a unei locuinte trebuie sa ia in calcul starea, aspectul si durabilitatea tevilor si a instalatiilor deja existente si, eventual, inlocuirea acestora. Evident, procesul este mai usor de realizat si presupune costuri mai mici daca e proiectat la inceputul unor lucrari ample de amenajare, decat daca e nevoie de o interventie rapida pentru o teava sparta accidental.

 

In cazul in care ai in plan o renovare completa a unui spatiu de locuit, fie el apartament sau casa, trebuie neaparat sa iei in calcul starea tevilor si a instalatiilor sanitare si sa actionezi corespunzator. Iata ce ai de facut.

 

Contacteaza un specialist profesionist

Nu, nu ne exprimam gresit si da, cunoastem destul de bine limba romana incat sa nu facem asemenea pleonasme evidente, dar in acest caz marturisim ca suntem, din pacate, familiarizati si cu oferta locala de mesteri si stim foarte bine ca e foarte greu sa gasesti un meserias serios, priceput si competent. 

Una dintre solutiile la care poti apela ca sa nu ai batai de cap este sa mergi pe recomandari. Din pacate, majoritatea cunoscutilor tai vor sti sa iti recomande un meserias capabil sa schimbe o baterie sau sa desfunde o toaleta infundata, dar prea putini au experienta unei lucrari de amploare.

O alta solutie este sa apelezi la un contract cu o firma. Este una dintre cele mai bune alternative, avand in vedere ca daca exista probleme stii exact de unde sa ii iei ca sa remedieze situatiile aparute in perioada de garantie. Costurile sunt, insa, ceva mai mari decat in cazul meseriasilor “din blocul vecin” care lucreaza la negru si e posibil sa existe unele presiuni pentru ca intreaga renovare sa se desfasoare cu specialisti din echipa lor. 

 

Imi pot da seama si singur ca e nevoie de inlocuirea tevilor?

Exista numeroase indicii pe care le poate observa oricine, ca a venit timpul pentru inlocuirea tevilor din locuinta sau din intreaga constructie. Orice teava veche, indiferent ca face parte din sistemul de incalzire centrala, din instalatia sanitara sau din sistemul de canalizare, aceleasi semne de “oboseala morala”. 

Vei lua obligatoriu in calcul schimbarea tevilor atunci cand apa isi schimba culoarea, devenind galbuie sau maronie sau incorporand urme de rugina, cand ea capata un gust sau un miros ciudate sau cand presiunea apei este, deodata, scazuta fata de ceea ce stiai. Alte semnale de alarma sunt aparitia urmelor de rugina pe rufele proaspat spalate, schimbarea rapida a temperaturii apei, sau probleme frecvente legate de instalatia blocului: tevi sau conducte care tot curg, robineti ruginiti si blocati sau infundarea frecventa a coloanei de scurgere. 

In momentul in care un specialist vine sa remedieze oricare dintre aceste probleme, el isi poate face o imagine orientativa asupra starii generale a instalatiilor din imobil si poate face recomandari legate de intretinerea acestora. 

Ce aspecte ai de luat in calcul inainte de a decide startul lucrarilor?

Un instalator autorizat serios isi va face timp sa se aseze cu tine la o masuta si sa iti explice, pe larg, ce anume considera ca trebuie inlocuit si de ce. Te va consulta in legatura cu unele decizii legate de calitatea materialelor necesare pentru lucru, iti va prezenta avantajele si dezavantajele fiecarei alternative in parte sau iti va comunica de ce recomandarea lui este una anume.

Printre lucrurile care vor fi aduse in discutie enumeram materialul preferat pentru tevile noi, dimensiunile si diametrul acestora, care vor asigura o scurgere eficienta a apei si deseurilor, modul in care trebuie ele montate si daca este necesara vreo modificare la instalatia deja existenta, durabilitatea fiecarei variante de material alese pentru lucrare si asa mai departe.

Un specialist care lucreaza frecvent iti poate face un calcul al volumului de materiale necesar si va sti sa iti ofere informatii macar orientative legate de intervalele de preturi in care te invarti, cu mentiunea ca depozitele si magazinele isi ajusteaza frecvent aceste preturi si ca e posibil sa apara variatii.

Iti recomandam sa apelezi la un mester care se ofera sa te ajute sa faceti cumparaturile pentru materiale, sa te insoteasca pentru a oferi consultanta si pentru a te ajuta cu transportul acestora. De asemenea, un aspect foarte important care trebuie stabilit de la bun inceput e reprezentat de costurile legate de manopera, pe care e bine sa le mentionati in cadrul unui contract, ca sa nu existe discutii ulterioare.  

Care sunt materialele cele mai potrivite, in functie de segmentele inlocuite?

Pentru tevile de canalizare, materialele disponibile si considerate de buna calitate sunt metalele si diversele lor aliaje: fonta, otel, cupru, alama. Unele dintre piesele care fac parte din sistem vor fi din plastic: polipropilena, PVC sau PE. Pentru imbinari de folosesc filete, sisteme de compresiune, diverse mufe sau garnituri, sau se poate apela la cositorire sau sudare. 

In cazul scurgerilor din interiorul locuintei, specialistii prefera sa lucreze in general cu tevi din PPR; la cada  si la lavoar, cel mai bine fac fata tevile cu diametre de 40 sau 50 mm, care se vor infunda mai rar. 

 

Ce e de facut in cadrul unui proiect complet de renovare a instalatiilor?

Daca doresti sa iti echipezi locuinta cu o instalatie complet noua, specialistul la care apelezi are de facut o multime de lucruri. Desigur, munca sa va incepe cu inlocuirea propriu-zisa a instalatiilor sanitare si de canalizare: coloane de apa, conducte, tubulatura. La acestea se adauga toti elementii de prindere, robinetii de trecere si o multime de alte accesorii. 

In functie de starea instalatiilor sau de specificul activitatii, poate fi nevoie de desfundarea canalizarii sau a sifoanelor, pentru scurgerea apei. 

Vor trebui inlocuiti sau montati robinetii si apometrele si suntem destul de siguri ca vei dori sa schimbi baterii de dus pentru baie, baterii de lavoar, obiectele sanitare in sine. Multi dintre proprietari isi doresc sa rezolve, cu aceasta ocazia, si instalarea masinii de spalat sau a masinii de spalat vase. 

In cazul in care instalatia din locuinta era degradata, este recomandat sa discuti la asociatia de proprietari si sa verificati, cu acordul acesteia, si starea instalatiilor din subsolul blocului; pierderile din aceste zone nu genereaza doar cheltuieli suplimentare, ci afecteaza si structura cladirii. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments