5 lucruri pe care trebuie sa le stii cand planuiesti sa te debransezi de la reteaua de termoficare

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.21

 

Debransarea de la reteaua centralizata de incalzire nu este o decizie pe care sa o iei fara sa te gandesti suficient de bine. De la pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a obtine aprobarile necesare si pana la investitia pentru noua centrala de apartament, factorii pe care trebuie sa ii iei in considerare sunt importanti si necesita toata atentia ta.

 

Ati facut sedinta in familie si ati hotarat ca este momentul sa renuntati la incalzirea centralizata si sa castigati controlul asupra cheltuielilor implicate de mentinerea confortului termic in locuinta? Pentru ca este un pas important ca si investitie financiara, este bine sa cantaresti cu grija toti factorii implicati si sa evaluezi atent oportunitatea unei schimbari de acest tip. Iata cateva dintre elementele pe care trebuie sa le iei in considerare.

 

O investitie deloc de neglijat

Potrivit specialistilor, costurile pentru a instala o centrala termica de apartament pot varia de la 3000 – 3500lei si pana la peste 7000lei, in functie de suprafata locuintei, starea instalatiei si modelul de centrala pe care vrei sa il cumperi. Este deci o decizie pe care trebuie sa o iei cu grija, evaluand cat mai corect cheltuielile la care trebuie sa te astepti.

Inainte de a face acest pas, apeleaza la un specialist pentru a verifica tevile si caloriferele si a-ti spune daca este nevoie sa inlocuiesti tot, sa faci modificari partiale si reparatii, sau daca totul este bine si nu trebuie sa investesti nimic in aceasta componenta.

Tot un profesionist te va ajuta sa evaluezi corect si necesarul termic al casei, luand in considerare atat spatiul pe care trebuie sa il incalzesti, cat si amplasarea (cati pereti orientati catre nord), configuratia apartamentului (cati pereti exteriori, numar de ferestre si usi de balcon etc.) si calitatea izolatiei.

O analiza amanuntita va preveni cheltuielile inutile care pot  sa apara fie din achizitia unei centrale prea puternice, pe care nu o vei folosi niciodata la intreg potentialul, fie prin cumpararea unui model cu putere prea mica, care va functiona aproape continuu, pentru a face fata cerintelor. In acest din urma caz vei plati mai mult decat trebuie la facturile lunare de gaz.

 

Control complet asupra sistemului de incalzire

Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale sistemului centralizat este imposibilitatea de a controla consumul si de a gestiona caldura generata in functie de necesitati. De cate ori nu s-a intamplat sa deschizi geamul iarna, in zilele ceva mai calde, pentru ca in casa era prea naduseala de la caloriferul incins? Desigur, poti de asemenea reduce debitul de apa fierbinte de la robinetul caloriferului, scazand temperatura. Nici una dintre variante nu se compara insa cu posibilitatea de a alege si mentine constant nivelul de caldura dorit in casa.

O centrala termica proprie, pe de alta parte, iti permite sa gestionezi foarte atent consumul, astfel incat sa beneficiezi mereu de temperatura dorita, fara variatii prea mari, si sa platesti cat mai putin.

Atentie insa, pentru aceste ajustari ai nevoie de sisteme potrivite de automatizare, sau, cu alte cuvinte, de termostat sau termostate pe masura. Cele mai ofertante la capitolul control si economie sunt modelele fara fir, programabile. Aceste dispozitive permit pozitionarea senzorului sau senzorilor oriunde in locuinta si mutarea lor facila, asigurand in acelasi timp posibilitatea de a seta parametri personalizati de functionare a centralei pentru fiecare zi a saptamanii.

Defectiuni observate rapid si reparate prompt

Pentru ca intreaga retea de incalzire este la tine in locuinta, vei observa rapid problemele tehnice aparute, care necesita interventia ta sau a unui profesionist. Este insa bine sa stii ca acest avantaj se poate transforma rapid intr-un dezavantaj, daca nu cunosti specialistul care trebuie. 

Cauta deci cu atentie o firma sau o persoana acreditata care iti poate instala centrala si poate oferi, de asemenea, si verificarile anuale impuse de lege si asigura interventia rapida in caz de nevoie.

Nu te baza doar pe reclamele de pe Internet. Cel mai sigur este sa te folosesti de recomandarile prietenilor care lucreaza deja de ceva timp cu o firma si iti pot oferi un feedback bazat pe experienta proprie.

 

Acte si verificari

Procesul de trecerea de la reteaua centralizata la centrala proprie nu este chiar asa de simplu si implica o serie de pasi peste care nu poti sari. Trebuie sa depui cereri la furnizorul de gaze si pentru debransare si pentru extinderea retelei la centrala termica. Atentie! Cand cumperi centrala, mai ales daca esti tentat sa iei una second hand, verifica cu grija sa ai la dispozitie manualul de utilizare si schema tehnica, de care vei avea nevoie la autorizare.

Montajul poate fi realizat doar de o firma autorizata ISCIR, deci verifica cu atentie cu cine lucrezi. Este bine ca aceeasi echipa sa iti poata oferi si serviciile de instalare si punere in functiune, si pe cele de autorizare a functionarii. Ai grija sa primesti procesul verbal care atesta instalarea si punerea in functiune, autorizarea de functionare a centralei si o copie dupa documentul care atesta ca firma respectiva este autorizata ISCIR.

Nu apela la cunoscuti sau prieteni, care nu sunt autorizati, pentru ca poti intampina probleme mai tarziu.

Centrala trebuie verificata o data la doi ani, de preferat tot de firma care a instalat-o. Daca sari peste aceste evaluri tehnice impuse de lege, te poti trezi cu gazul intrerupt. Ia deci in considerare si aceste aspecte cand te hotarasti sa treci de la incalzirea centralizata, unde statul se ocupa de tot, chiar daca nu prea bine, la cea proprie, unde tu esti responsabil de intretinere.

Centrala termica clasica sau in condensatie

Pentru ca versiunile cu sistem de functionare in condensatie au devenit tot mai populare in ultimii ani, daca te gandesti sa cumperi o centrala termica, vei ajunge cu siguranta si la aceasta decizie. Pe scurt, aceste modele de centrala ofera un randament mai bun de folosire a gazelor, generand mai putine noxe si avand capacitatea de a oferi costuri de exploatare mai mici decat cele clasice. 

Sunt insa ceva mai scumpe si eficienta lor depinde, la fel ca in cazul modelelor standard, de cat de bine este izolata casa si de cat corect este dimensionata centrala pentru necesarul locuintei. Evalueaza deci cu atentie toti factorii inainte de a opta pentru una dintre cele doua variante.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments