5 motive sa folosesti un UPS pentru centrale termice sau boiler

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.21

 

O centrala termica sau un boiler este o investitie importanta pentru orice utilizator, asa ca iti vei dori sa te poti bucura de aparatura cat mai mult timp. Penele de curent sau variatiile tensiunii din retea, pot produce deteriorarea anumitor componente, asa ca un UPS este o achizitie necesara pentru protectia electrocasnicelor.

 

De multe ori sunt intreruperi de curent, atat in zonele urbane, dar mai ales in zonele rurale, unde sunt si foarte mari variatii in retea, care pot afecta grav componentele unei centrale termice sau ale unui boiler. Te poti proteja usor, achizitionand un UPS care are mai multe functii necesare pentru o buna functionare. 

 

Ce este un UPS?

Este un dispozitiv numit Uninterruptible Power Supply (Sursa Neintreruptibila de Curent), ce a aparut pe piata odata cu dezvoltarea tehnologiei si are rolul de a proteja echipamentele casnice impotriva pericolelor cauzate de o retea de alimentare ce functioneaza incorect. Asadar, atunci cand sunt caderi de tensiune, scurgeri in reteaua electrica, supratensiune, acesta protejeaza aparatele conectate si asigura o tensiune de intrare sub forma de unda sinusoidala.

UPS-urile contin un redresor, care are rolul de a transforma curentul debitat de la retea de 220 V, in 12 V, pe care ii stocheaza in baterie. In cazul unei avarii ce determina intreruperea curentului, dispozitivul preia cei 12 V stocati si ii transforma din nou in 220V pentru a alimenta aparatele conectate. 

Iti protejezi centrala termica sau boilerul

De obicei, atunci cand iti montezi o centrala termica sau un boiler, investitia este destul de ridicata si iti doresti sa te poti bucura cat mai mult de noile achizitii. Desi centrala termica, precum si boilerul, pot avea anumite protectii, in cazul unor fluctuatii mari la reteaua electrica se pot arde anumite piese, care au de obicei un pret destul de ridicat.

UPS-ul este o investitie rezonabila si are rolul de a asigura protectia dispozitivelor conectate. Marea majoritate a centralelor termice au in interior pompa de circulatie care este actionata cu ajutorul unui motor in curent alternativ, ce are nevoie pentru a functiona in bune conditii de tensiune de alimentare sinusoidala. Sursele asigura aceasta functie.

 

Asigura functionarea electrocasnicelor pe timpul unei pene de curent

Nu este nimic mai neplacut decat sa se opreasca furnizarea energiei electrice cand faci dus, in zilele friguroase de iarna, neavand astfel posibilitatea sa mai folosesti apa calda si sa dispui de caldura.

De multe ori, penele de curent au loc noaptea si sunt de scurta durata, dar tot pot fi deranjante, mai ales daca ai copil mic. Un UPS asigura functionarea dispozitivelor pentru o anumita durata de timp: fie cu timp scurt, care permit doar oprirea aparatelor pentru a le proteja de o eventuala suprasarcina la repornire; fie un timp mai lung, de pana la cateva ore, in functie de modelul dorit.

Atunci cand vrei sa achizitionezi un UPS trebuie sa tii cont si de timpul dedicat preluarii alimentarii, si este bine sa alegi un model care asigura cu cel putin 10 – 15% mai mult decat puterea insumata a consumatorilor pe care vrei sa ii conectezi.

 

Usor de folosit

Cele mai multe modele de UPS-uri dedicate pentru centrale termice sau boilere sunt automate, asa ca nu ai nimic de facut. Comuta singure atunci cand este pana de curent si alimenteaza consumatorii, apoi, la revenirea curentului din retea, se trece tot automat inapoi. Chiar daca pana este pe timpul noptii, nu trebuie sa-ti faci griji, situatia fiind bine controlata de UPS.

Dupa ce curentul revine, dispozitivul isi va incarca automat bateria pentru a putea face fata urmatoarei opriri. Avand o forma compacta, poti usor sa ii gasesti un loc pe langa centrala, si deoarece nu face zgomot poate fi asezat si in orice loc din casa fara a te deranja pe timpul noptii sau la alte activitati.

Nu presupune nici un efort din partea ta, dupa ce l-ai instalat, functionand in mod automat si prelund singur controlul atunci cand este cazul, fapt pentru care unii il mai numesc si bateria centralei termice. 

 

Alte caracteristici importante pentru o buna functionare a centralei termice sau a boilerului

Pe langa functia de baza de a prelua si asigura alimentarea in timpul unei caderi de retea, UPS-ul mai are si alte caracteristici importante. 

Atunci cand este folosita pentru o centrala termica ce functioneaza cu combustibil solid, are si rolul de a monitoriza consumul. Astfel, atunci cand va detecta o crestere a consumului, dispozitivul va interveni automat si va suplimenta energia necesara unei bune functionari din bateriile proprii.

Mai poti sa te orientezi si spre modele care sa iti asigure si alte functii daca sunt relevante pentru tine precum: stabilizarea tensiunii – necesara in cazul in care in zona unde locuiesti sunt mari fluctuatii pe retea ce pot afecta buna functionare a electrocasnicelor; reincarcare rapida – daca penele de curent sunt destul de frecvente este o functie de interes; protectie la scurtcircuit sau la suprasarcina in retea – pentru a proteja aparatele conectate; autodiagnoza – vei sti exact ce probleme sunt, nivelul bateriei, etc.; avertizari sonore – in caz de detectarea unor anumite probleme vei fi anuntat, oprire de urgenta – pentru a putea deconecta alimentarea rapid in caz de nevoie (de exemplu in caz de incendiu).

Daca ai optat pentru o centrala termica sau un boiler pe lemne, atunci un UPS este foarte necesar, deoarece vei putea sa faci focul chiar daca pleci de acasa, fiind protejat in cazul unei pene de curent si, de asemenea, vei putea pune mai multe lemne pe foc, seara.

Daca opririle de curent sunt de lunga durata in mod normal, poti sa alegi un model de UPS cu timp prelungit de functionare a bateriei (chiar pana la cateva ore) sau la timp de rezerva suplimentar extins ce consta in conectarea mai multor module de baterie.

Un UPS pentru centrala termica sau boiler este o investitie necesara, pe care o vei recupera in foarte scurt timp, protejand aparatele de anumite deteriorari ce apar din cauza intreruperii furnizarii curentului electric si functionarii defectuoase a retelei. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments