7 accesorii LED si cum sa amenajezi locuinta cu el

Am modificat articolul ultima data pe: 30.11.20

 

Ledurile sunt, in ultimii ani, preferate becurilor incandescente si chiar si celor economice, datorita unei serii de avantaje clare pe care le ofera, printre care se numara economia semnificativa de energie electrica, multitudinea de culori in care sunt disponibile produsele din aceasta categorie, posibilitatea de a modifica intensitatea si nuanta si faptul ca nu degaja caldura, putand fi utilizate fara grija in apropierea operelor de arta, a plantelor, cartilor si altor obiecte sensibile la caldura.

Tehnologia led poate fi introdusa in designul locuintei intr-o varietate de forme, dintre care iti prezentam mai jos cateva sugestii utile, cu efect garantat.

 

Benzi led

Benzile led sunt placi flexibile de circuit cu cipuri led atasate, disponibile in modele cu intensitate luminoasa ridicata, medie si normala, data de numarul de leduri inserate, in versiuni mono sau multicolore. Unele dintre ele ofera posibilitatea de reglare a gradului de luminozitate, de selctare a culorii si folosirea de efecte dinamice predefinite.

Sunt ideale pentru a diminua stresul produs asupra ochilor de privirea catre televizor sau ecranului de laptop ori calculator pe intuneric. Pentru ca sunt prevazute cel mai adesea cu strat autoadeziv pe spate, se lipesc foarte usor pe aproape orice suprafata neteda, uscata si curata. Creeaza o atmosfera placuta, moderna si te ajuta sa economisesti curentul consumat prin evitarea aprinderii sursei principale de lumina.

 

 

Le mai poti amplasa in interiorul sertarelor cu imbracaminte, conectate la un sistem de declansare magnetic sau pe baza de presiune, care sa aprinda lumina atunci cand le deschizi, pentru a-ti asigura vizibilitate la orice ora. Reprezinta de asemenea o optiune eleganta pentru a lumina rafturile bibliotecii, interiorul dulapului de haine sau politele camarii in care depozitezi alimente.

Fixate la nivelul treptelor sau contratreptelor, pe balustrade sau maini curente ori de-a lungul holului, benzile led definesc eficient cele mai frecventate trasee din locuinta, asigurand o lumina discreta si placuta la lasarea intunericului. Cele mai bune benzi led pentru aceste zone sunt cele combinate cu senzori de prezenta, care asigura aprinderea automata la trecerea unei persoane prin sectorul amenajat.

Daca vrei sa le folosesti in bucatarie, pentru a lumina mai bine blatul sau chiuveta situata sub un corp suspendat, iti recomandam sa achizitionezi si profile din aluminiu, accesorii care asigura protectia ledurilor si ofera atat o rezistenta mai buna la umiditate, cat si un aspect mai modern si mai uniform al luminii.

 

Panouri led

Rezistente la vibratii, socuri mecanice si umiditate, aceste panouri sunt o solutie inteligenta si eficace de iluminare, cu efect surprinzator asupra imaginii incaperii. Degaja o lumina uniforma, eleganta, iar designul subtire si discret completeaza perfect interioarele moderne, minimaliste si contemporane. Sunt cele mai potrivite pentru spatii de mari dimensiuni, deci foloseste-le intr-un living generos sau intr-un hol care impresioneaza.

 

Tuburi led

Sunt printre cele mai usor de folosit in designul interior, inlocuind in mod facil tuburile obisnuite de neon si pe cele fluorescente si oferind o lumina mai placuta. Pot fi utilizate cu succes in locuinte, in amenajarea bailor si holurilor, si reprezinta o solutie eficienta pentru birouri.

 

Spoturi led

Incastrate sau montate pe sina, spoturile led au o varietate de utilizari, numarandu-se printre cele mai folosite optiuni de iluminat in interioarele moderne. Sunt ideale in incaperile in care se doreste economisirea spatiului vertical, in cadrele moderne, minimaliste sau industriale, fiind o varianta potrivita pentru orice incapere.

Pot fi incastrate in tavan, in perete fals sau in mobilier, folosite ca sursa principala de lumina sau pentru sublinierea unor zone pe care vrei sa le evidentiezi.

Pentru ca nu degaja caldura, pot fi instalate si in structura rafturilor de biblioteca sau a politelor cu obiecte decorative, ori suspendate deasupra tablourilor, fotografiilor sau altor obiecte de arta. Un efect deosebit poti obtine prin amplasarea spoturilor led intr-o zona care le ascunde prezenta fizica, permitand degajarea discreta si difuza a luminii in incapere, pentru un cadru relaxant si discret.

 

 

Neon flex

Acest tip de produs face referire la tuburi din plastic sau cauciuc, flexibile, prevazute cu cipuri led. Pentru ca nu permit accesul apei la instalatia din interior, sunt preferate pentru zonele outdoor si pot crea un peisaj feeric subliniind florile si copacii din gradina.

Principalul avantaj oferit, fata de alte variante led, este flexibilitatea ridicata care ajuta la amplasarea in segmente cu traiectorie sinuoasa si obstacole. Le poti utiliza pentru a ilumina placut o fantana de gradina, un foisor sau o simpla banca, pentru a inconjura terasa si orice tip de structura in care ai nevoie de o solutie care trebuie sa se adapteze la schimbari de directie.

 

Becuri led

Becurile led pot inlocui variantele incandescente sau economice, consumand mai putina energie decat ambele optiuni si oferind mai multe posibilitati de personalizare a luminii. Le poti utiliza in aplice moderne fixate de tavan sau lustre care coboara pana aproape de suprafata mesei sau a blatului de bucatarie, pentru a oferi o lumina puternica in zona de interes in timp ce lasa restul in semiobscuritate.

Sunt de asemenea ideale pentru veiozele de lucru, modelele pentru lectura sau luminile de veghe, in special in variantele lor smart, care permit controlul parametrilor de functionare cu ajutorul smartphone-ului.

 

Proiectoare Led

Daca vrei sa ai vizibilitate buna intotdeauna asupra spatiului din fata casei sau asupra caii de acces la garaj, cele mai potrivite variante de iluminat sunt disponibile in categoria proiectoarelor led.

In timp ce modelele neon flex, benzile si spoturile au o componenta estetica semnificativa, in cazul proiectoarelor vorbim in principal despre un rol functional si anume acela de a asigura lumina pe timp de noapte, fara un consum exgerat de curent electric.

 

 

Locuintele situate in zone in care iluminatul stradal este deficitar sau nu a ajuns inca, cum sunt periferiile oraselor in care au inceput de curand constructiile de case, vor beneficia cu atat mai mult de un astfel de dispozitiv.

Daca ai vazut pe Internet camere de toaleta cu oglinda luminata pe laterale si te incanta ideea, este bine sa stii ca poti obtine acest efect folosind fie banda led, cu profil de aluminiu (in cazul unui model rectangular), fie neon flex, lipit pe marginile posterioare ale oglinzii. Tine insa cont de faptul ca instalatia va trebui conectata la priza.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments