7 elemente de decor esentiale intr-o institutie publica

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.21

 

De la spatiul imens si impersonal al unui aeroport sau al unei gari si pana la intimitatea discreta a bibliotecilor sau confortul atent creat al hotelurilor, designul zonelor publice este un proces complicat si migalos. Exista insa cateva elemente de baza care trebuie incadrate in orice decor de acest tip pentru a crea un mediu placut si primitor.

 

Lumina – culoare, intensitate si amplasare

Putine lucruri schimba atat de usor starea de spirit ca o lumina selectata corect. In timp ce in zonele de lucru (birouri, sali de sport etc.) se recomanda o varianta rece, care sa stimuleze productivitatea si concentrarea, spatiile de asteptare sau petrecere a timpului liber sunt ajutate de o versiune calda, care sa relaxeze si sa atraga mai putin atentia la trecerea timpului.

Scolile apeleaza frecvent la lumina alba, pentru a-i ajuta pe elevi sa fie atenti, alerti si comunicativi, in timp ce bibliotecile apeleaza la varianta galbena, care imbie la liniste si studiu individual.

Designul cladirii are un cuvant greu de spus in selectia sistemului de iluminare. Marimea ferestrelor si calitatea luminii naturale influenteaza numarul de becuri, neoane sau leduri care trebuie instalate si intensitatea oferita de fiecare. Inaltimea standard incaperilor, de 2.4 pana la 2.6m, permite orientarea catre versiuni moderne, inserate in tavan.

 

 

In cazul primariilor, muzeelor sau bibliotecilor amplasate in cladiri vechi, cu camere al caror tavan este situat la minim 3m, cele mai bune optiuni sunt cele suspendate, de tip candelabru, care permit apropierea sursei de lumina de nivelul campului vizual.

Daca in imobilele cu rol oficial vei gasi adesea o lumina severa, rece, cu totul alta este ambianta in spatiile publice orientate catre placere si relaxare, precum hoteluri, cafenele, centre spa etc. in care este necesara si binevenita o lumina calda si primitoare.

 

Intre alb-negru si culoare

Violetul creeaza o aura de mister, bogatie si intelepciune, galbenul si portocaliul te incarca cu energie, rosul te poate calca pe nervi, daca este folosit fara atentia cuvenita, sau te poate incarca cu energie si forta, gestionat cum se cuvine. Verdele inspira sanatate, calm, liniste si imbunatateste eficienta intelectuala, iar albastrul creeaza senzatia de siguranta si ordine.

Pentru ca este mai simplu de folosit, albul este inca prezent intr-o pondere uriasa pe peretii cladirilor publice, indiferent ca vorbim despre administratia financiara, o banca privata sau un hotel de trei stele. Desi recomandat pentru spatii de mici dimensiuni sau zone incarcate cu mobilier, pentru a creea senzatia de suprafata mai mare, albul este in acelasi timp si rece, steril, neprietenos, gol si izolat.

Oarecum de inteles in spitale si clinici, unde contribuie la imaginea de curatenie impecabila, fara a ajuta insa prea mult moralul pacientului, aceasta non-culoare se poate dovedi complet nepotrivita in medii care presupun buna dispozitie, energie, productivitate sau relaxare.

Albastrul si nuanta lavandei sunt cele mai apreciate culoari pentru dormitoarele si baile de hotel, zonele de asteptare si spa-urile se potrivesc bine cu verdele, terasele, zonele de dining si cafenelele pot beneficia de pe urma unui adaos echilibrat de galben sau rosu, care stimuleaza conversatia, iar tonurile neutre, pamantii pot defini corect un spatiu de relaxare.

 

Peretele – punct focal

Muralul castiga teren si in zonele publice ajutand la personalizarea ariilor de asteptare din aeroporturi, a restaurantelor si cafenelor, centrelor de wellness si chiar a bancilor si institutiilor financiare.

Modalitate eficienta, rapida si mai putin costisitoare de design, ce permite adaugarea unei pete de culoare intr-o cladire deja amenajata, tapetul de tip fotografie, cu sau fara efecte 3D, poate transforma categoric un interior prin simpla acoperire a unuia dintre pereti.

De la jocuri de cuvinte, citate motivationale si motive abstracte, preferate pentru birouri, pana la peisaje luxuriante din insule exotice, folosite in spatiile de relaxare, cele mai bune tapete pot schimba in cateva minute un mediu anost intr-o incapere placuta si interesanta.

 

Pardoseala si decoratiunile textile

La fel ca albul imaculat al peretilor, gresia sau parchetul nederanjate de accesorii pare a fi mereu in asteptarea unei completari si creeaza o atmosfera rece, distanta si neprimitoare. Covoarele si mochetele, potrivite ca material, culoare si tesatura cu mediul in care sunt folosite, schimba acest lucru, oferind interioarelor un plus de caldura umana.

De la versiunile subtiri si rezistente din poliester, potrivite pentru zonele cu trafic intens si pana la modelele matasoase, cu fir lung si moale, in care te afunzi usor, dedicate dormitoarelor si holurilor de hotel, modul in care este imbracata podeaua face diferenta.

 

Mobilierul – intre eficient si confortabil

Daca ai petrecut macar o data in viata mai mult de un sfert de ora intr-o sala de asteptare, stii cat mult conteaza un strat de captuseala, fie el si subtire, si un spatar confortabil. Mobilierul rigid, rezistent si eficient este conceput pentru opriri scurte, intamplatoare si nu transmite niciodata persoanei care il foloseste ca ar fi binevenit acolo.

Este util pentru salile de asteptare din gari si statiile de autobuz, dar mai putin recomandat pentru orice alt spatiu public care vizeaza satisfactia consumatorului.

Un cu totul alt mesaj iti va comunica de pilda canapeaua moale, cu cotiere si spatar inalt, de la atelierul de croitorie sau din zona de primirea a cabinetului cosmetic, de care iti vei aduce aminte probabil mult timp dupa vizita si care va atenua considerabil timpii de asteptare.

 

 

Plantele decorative

Pe langa aspectul placut, linistitor si relaxant pe care il adauga spatiului, o planta decorativa bine ingrijita evidentiaza atentia pe care o acorda personalul companiei respective pentru a o mentine in cea mai buna forma.

Poti experimenta si singur: cu cat un spatiu este mai bogat in plante frumoase, de un verde sanatos, pline de vitalitate, cu atat vei simti ca te afli intr-un loc unde lucrurile merg cum trebuie si care iti inspira incredere.

Pe de alta parte, daca locatia nu prieste plantelor, din lipsa de lumina sau timp, este mai bine sa se renunte la ele decat sa fie expuse cu frunze uscate sau palide.

 

Tablouri, oglinzi, vaze cu flori si detalii in general

Detaliile decorative de care nu este neaparat nevoie intr-un spatiu public sunt cele care transmit cele mai multe indicii despre personalitatea institutiei si a oamenilor care lucreaza acolo, pentru ca reprezinta un efort in plus fata de strictul necesar.

Operele de arta, originale sau imitatii, trebuie alese cu mare grija, pentru ca un tablou care este evident amplasat la intamplare, pentru ca locul sa nu fie gol, va transmite neglijenta sau necunoastere.

Daca se opteaza pentru folosirea de vaze cu flori, este recomandat sa se apeleze la cele artificiale, de calitate, care imita foarte bine aspectul natural si necesita mult mai putina ingrijire, aratand tot timpul impecabil.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments