7 idei de renovare a apartamentului, cu cheltuieli mai putine

Am modificat articolul ultima data pe: 25.01.21

 

De mult simti ca este necesara renovarea apartamentului, dar renunti deoarece crezi ca este foarte costisitor si nu iti permiti in acest moment. Pentru a-ti veni in ajutor, iti oferim, in continuare, cateva idei pentru a te putea descurca cu investitii minime, reusind sa iti atingi scopul pentru care vrei sa faci aceasta renovare.

 

Renovarea apartamentului poate fi facuta pentru tine si atunci este bine sa alegi materiale si mobilier cu viata cat mai lunga, sau pentru a da o fata placuta locului pentru a inchiria sau pentru a vinde apartamentul si vei apela la materiale mai ieftine pentru a-ti putea recupera investitia. Deoarece un cost important il reprezinta manopera, poti sa incerci sa faci tu mai multe etape, sau sa apelezi la prieteni si cunostinte care au trecut recent printr-o astfel de experienta si care sa te ajute cu sfaturi sau chiar cu contacte ale unor mesteri la un pret mai decent si care fac treaba buna. 

 

Evaluarea starii aparatamentului

Pentru inceput ai nevoie de o buna evaluare a starii aparatamentului, vezi ce etape ai de realizat si pe care le poti face singur. Avand in vedere ca ai usor acces la informatii, vizioneaza tutoriale pe youtube, si vei constata ca multe lucrari le poti face impreuna cu familia.

Cel mai simplu este sa iti poti scoate toata mobila din casa pentru a te putea misca mai usor, fara sa fii nevoit sa o tot muti pentru a elibera anumite zone. In caz ca nu dispui de un spatiu unde sa o poti depozita pe timpul renovarii, fa de la inceput ordine aruncand ceea ce nu vrei sa pastrezi pentru a fi cat mai usor de gestionat mobilierul ramas. Poti sa vinzi ceea ce nu vrei sa mai folosesti si astfel ai niste bani pe care ii mai poti folosi. Alege ordinea in care vei renova, si pune tot mobilierul intr-o camera pe care sa o faci la final. 

 

Eliminarea umezelii

Intr-o prima faza verifica daca ai probleme cu umezeala, este o operatie de baza si foarte importanta si de acea este bine sa apelezi la un specialist in caz ca ai probleme majore. Acesta te va sfatui cel mai bine care este metoda pe care sa o aplici pentru a scapa de igrasie, mucegai si umiditate ridicata. De multe ori aceasta se poate rezolva prin schimbare sistemului de incalzire, printr-o mai buna ventilare a aerului, prin schimbarea tamplariei etc.

Recompartimentarea

In caz ca iti doresti acest lucru, este bine sa ceri sfatul unui specialist pentru a fi sigur ca nu darami un perete de rezistenta si nu strici structura de rezistenta a cladirii. Daramarea peretelui o poti face si singur, dupa aceasta operatiune vezi daca nu cumva ai nevoie de umplutura pentru alte lucrari, iar daca nu, elibereaza zona de molozul rezultat.

 

Verificarea instalatiilor

Inainte de a te apuca de renovarea peretilor si a pardoselii, verifica si instalatiile, acesta fiind un moment bun pentru a remedia eventualele defectiuni. Pentru istalatia electrica apeleaza la un specialist, ce are si atestat pentru a putea efectua lucrarile in cunostinta de cauza. Instalatiile sanitare le poti face si singur in caz ca esti putin mai destoinic. 

 

Reconditionarea pardoselii si a peretilor

Pentru pereti ai nevoie sa astupi eventualele crapaturi si denivelari, eventual cu ipsos, dupa care poti sa aplici un strat nou de tencuiala. Dupa ce definitivezi cu pardoselile, aplici varul sau vopseaua lavabila pe perete.

In caz ca ai de facut pereti noi poti merge pe placi gata fabricate din gips-carton, usor de montat si de gestionat pe care doar aplici varul dupa fixare si chituire. 

Daca ai podele sau parchet din lemn nu merita sa il inlocuiesti si poti sa il refaci usor prin slefuirea zonelor afectate, si aplicarea unui nou strat de lac de protectie. Poti sa aplici singur parchetul laminat in camere, avand numeroase tutoriale pe internet care iti explica pas cu pas ce ai de facut. Daca ai de turnat sapa poti sa o faci dupa tencuire. 

Nu grabi etapele si lasa timp ca totul sa se usuce, cu cat lasi mai mult timp cu atat scade riscul de umiditate si nu vei avea probleme la finisaje.

Montarea geamurilor si a usilor

Urmeaza etapa in care vei monta geamurile si usile. Poti pastra cele anterioare dupa ce le reconditionezi, sau poti sa le inlocuiesti cu modele mai noi. Ai de unde alege, oferta fiind foarte bogata inclusiv pentru usi din termopan exterior (aici cateva modele comparate), pentru casa sau apartament, de diferite marimi, simple sau cu geam pentru o mai buna iluminare a spatiului interior, cu mai multe camere pentru o buna izolatie etc. 

Tot in aceasta etape vei monta si utilitatile in bucatarie si baie, prizele si intrerupatoarele, accesoriile de iluminat etc. 

 

Finisajele

Sunt ultima etapa si te apropii de finalul renovarii. Acum aplici ultimele retusuri de vopsea, si verifici ca toate sa fie in buna ordine. Curatenia trebuie sa fie temeinica si dupa aceasta urmeaza cea mai placuta activitate si anume decorarea. Aici poti sa aplici regula celor trei RE – recreaza, recicleaza si refoloseste, care te poate ajuta sa iti oferi un spatiu frumos si in pas cu stilul tau, fara prea mari investitii. 

Poti sa achizitionezi si obiecte second hand, care sa fie in stare buna si care sa se incadreze frumos in decorul tau. Pentru pardoseala poti folosi covorase si presuri handmade, ingenioase care dau un aspect vesel si deosebit incaperii.

Cu imaginatie si putina indemanare iti poti face singur anumite obiecte precum fotolii sau o canapea din paleti de lemn, din tuburile ramase de la instalatia sanitara poti face diferite obiecte decorative, din hartie creponata sau borcane iti poti face lampi pentru iluminat si ideile pot continua. 

Pentru a crea ideea de spatiu larg poti folosi oglinzi si suprafete lucioase, iar vechiul mobilier pe care il revopsesti intr-o culoare asortata va capata un alt aspect. Trebuie doar sa ai incredere in tine si sa aloci putin timp pentru a schimba aspectul apartamentului, cu investitii mici si multa imaginatie. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments