7 informatii esentiale despre centralele pe lemne

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.21

 

Cand locuiesti la casa si nu doresti sa te racordezi la gaz, sau daca nu ai aceasta posibilitate, ori, pur si simplu, preferi sa cumperi combustibil precum lemne, cu care sa te incalzesti, o centrala compatibila este necesara, deoarece va asigura confortul termic in intreaga locuinta, fara ca tu sa petreci prea mult timp la marginea sobei, in special cand ai o casa moderna. Iata ce trebuie sa stii despre acest fel de sursa de incalzire. 

 

Cand te muti la casa proprie, poate exista oportunitatea de a alege tu insuti care e cea mai potrivita sursa de incalzire pentru tine, luand in considerare eficienta si costurile asociate achizitiei si consumului. De multe ori, cea mai populara varianta este centrala termica pe lemne, care poate avea dimensiuni mai mari si cerinte unice comparativ cu alte moduri de incalzire disponibile pentru consumatori casnici. Totusi, inainte de a cumpara un astfel de obiect care sa devina sistemul de incalzire pentru intreaga casa, ai in vedere cateva informatii esentiale. 

 

Ai suficient spatiu la indemana pentru montarea centralei? 

Un prim lucru spre care ar trebui sa te gandesti atunci cand cauti sistemul ideal de incalzire pentru locuinta ta la curte este ce spatiu poti pune la dispozitie pentru acesta. 

Daca, in unele cazuri, lucrurile sunt simple, iar o soba clasica nu va ocupa foarte mult loc in bucatarie ori dormitor, sau semineul se va pozitiona in living ori in spatiul in care dormi, si va da si un aspect interesant si, poate, romantic incaperii, in timp ce o centrala pe gaz va avea nevoie de un maximum de un metru patrat, aflandu-se, de regula, in bucatarie, cand vine vorba despre centralele pe lemne lucrurile stau diferit deoarece logistica este mai speciala si restrictiva, din anumite puncte de vedere. 

Un “cazan” pe lemne va fi mai mare, asa ca va avea nevoie de un spatiu mai mare in care sa se monteze si, pe langa el, poate exista si boilerul, si vei avea nevoie si de un loc dedicat depozitarii lemnelor sau peletilor pe care ii vei folosi drept combustibil. In general, se recomanda ca elementul central sa se afle intr-o camera separata de restul locuintei si sa fie dotat cu sisteme de siguranta. 

 

Cum aprovizionezi centrala cu lemne

In primul rand, e necesar sa ai la dispozitie suficient spatiu pentru a depozita resursele necesare alimentarii centralei cu combustibil si, avand in vedere ca lemnul este voluminos, poti face acest lucru un doua transe. Iti poti face o magazie in care tii intregul stoc de lemne, iar in apropierea centralei, in camera dedicata, poti pune la indemana suficienta cantitate pentru doua sau trei alimentari complete. 

De ce este important ca lemnele sa se afle intr-un loc separat si protejat de intemperii? Deoarece, pentru a arde, acestea ar trebui sa fie uscate. Cat de mare este spatiul dedicat va determina cat de des aprovizionezi incaperea, centrala termica pe lemne (aici o lista realizata de noi) si/sau magazia. Cand se afla intr-o incapere mai mica, aceasta va trebui reumpluta mai des. 

 

Ce putere are nevoie o astfel de centrala

Doar tu iti poti raspunde la aceasta intrebare, deoarece suprafata sau spatiul util nu sunt singurele “ingrediente” care te vor convinge de cat de puternica sa fie centrala. Cand o alegi, ar trebui sa ai in vedere ce putere trebuie sa aiba centrala termica pe lemne raportat la  necesarul termic de incalzire pentru locuinta, care este frecventa incalzirii (intr-o parte din zi, incontinuu) si daca vei folosi sistemul si pentru calorifere, si pentru boilerul cu apa calda pentru consum. 

Gasesti online calculatoare care iti estimeaza puterea necesara unei centrale termice pe lemne pentru a te bucura de confort in propria locuinta, din toate punctele de vedere. Majoritatea noilor modele vor avea incorporat un puffer care confera o oarecare flexibilitate in ce priveste marimea cazanului, putandu-se reduce manual perioadele in care functioneaza la capacitate maxima sau cu o incarcatura partiala. In acest mod, aparatul nu se va mai opri si porni la fel de des, mentinand si confortul termic necesar, si asigurand o durata de viata lunga. 

Criterii de automatizare

Cu cat este mai scump, modelul de centrala poate avea un sistem mai diversificat de lucru, care cere mai putina activitate din partea utilizatorului. Pentru modelele mai putin costisitoare, va fi nevoie sa iesi si sa faci focul de cate ori este necesar pe zi, deoarece nu se vor porni singure. Exista si variante cu incarcare automata, care dispun de un rezervor unde vei plasa peleti (caci doar acest tip de combustibil este permis) care vor fi consumati de-a lungul zilei, fara ca tu sa iesi in frig sau sa ridici butuci de lemn. 

In cazul centralelor pe lemne, in majoritatea cazurilor, curatarea periodica va fi realizata de tine, implicand scoaterea cenusei, in timp ce versiunile cu peleti se curata singure. 

In esenta, o centrala termica pe lemne automatizata va insemna mai putin efort din partea ta, si mentinerea confortului termic in parametri normali pentru intreaga familie. 

 

Montajul

Cand ceri informatii de la diferite servicii de montare, este util sa ai la dispozitie trei oferte, pentru a sti care sunt costurile medii si a lua o decizie inspirata. Daca poti, verifica si cum se monteaza o centrala pe lemne, si care este consumul acesteia inainte de achizitie. 

Unii meseriasi pot monta cazane in mod gresit sau periculos, fara a adauga o pompa de reciclare responsabila cu cresterea temperaturii pe retur, utilizand doar pompa de circulatie necesara caloriferelor. In acest mod, in cazul unui soc termic, cazanul centralei se poate sparge. 

Da atentie deosebita tuturor pieselor necesare si sistemelor de siguranta, deoarece acestea pot insemna ca te vei bucura fara griji alaturi de familie, in propria locuinta, sau poate exista pericolul defectarii intregului sistem. 

 

Posibile complicatii

Un procentaj maxim de defectiuni sau inconveniente, ce masoara in jur de 90% din cazuri, este cauzat de combustibilul folosit. Daca lemnul nu este de calitate, e ud sau taiat necorespunzator, flacara se poate opri, iar consumarea sa poate fi deficitara, ducand chiar si la blocari. 

Poti scapa de astfel de probleme prin achizitionarea unui lemn calitativ si uscat, avand grija sa faci o alimentare corecta a centralei si sa nu uiti de curatarea periodica. 

 

Aspectul legal

Pentru functionare legala, centrala are nevoie de autorizatie de functionare ISCIR, acest act putand fi obtinut cand dispozitivul este pus in functiune de o companie autorizata. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments