7 notiuni importante despre instalatia electrica din locuinta

Am modificat articolul ultima data pe: 10.08.20

 

Energia electrica ne asigura, fara sa ne dam seama, confortul de fiecare zi. Pastrarea alimentelor la temperatura potrivita, apa calda la discretie, lumina pe timpul noptii, acces la Internet – sunt doar o parte dintre avantajele pe care le poti pierde daca nu intretii si folosesti corect instalatia electrica a casei.

 

La fel ca instalatia de gaze sau cea de apa rece si calda, si cea electrica necesita atentie din partea ta, verificari periodice si folosire corecta, pentru a-ti oferi in continuare confortul cu care te-ai obisnuit, si siguranta. Daca in ultimul timp ai inceput sa ai probleme cu prizele sau becurile si esti ingrijorat ca ti s-ar putea defecta electrocasnicele, afla din randurile de mai jos, daca ai utilizat cum trebuie instalatia si ce trebuie sa faci, pentru ca lucrurile sa nu se agraveze.

 

Locuinte vechi, instalatii vechi

Nu ne referim aici doar la case, ci si la apartamente. Daca blocul nu este nou construit si are cateva zeci de ani vechime, cel mai intelept lucru este sa afli in ce stare se gaseste instalatia electrica, pentru a nu avea probleme mai tarziu. 

In cazul in care proprietarul nu iti poate prezenta date concrete, este bine sa apelezi la un specialist care sa iti evalueze prizele si terminalele pentru corpuri de iluminat si sa repare acolo unde este nevoie. Retine ca o retea veche si deteriorata prezinta un risc real de incendiu prin scurtcircuit in perete.

 

Nu ignora micile probleme

Chiar daca locuinta este relativ noua, poti intampina tot felul de situatii care ar trebui sa te puna pe ganduri. Prize care se misca atunci cand scoti stecherul sau care scot mici pocnituri atunci cand sunt folosite, lampi sau veioze care variaza aleatoriu in intensitate, electrocasnice care dau frecvent mesaje de eroare etc. 

Nu le neglija si ai grija ce pui pe seama furnizorului de energie, pentru ca problema s-ar putea sa fie la tine in casa. Cheama un electrician sa verifice instalatia inainte ca vreunul dintre aparatele pe care ai platit sume considerabile sa se strice.

 

Gradul de încărcare

În general, puterea instalată într-un apartament de bloc sau o casa este de aproxmativ 6.7kW. Masina de spalat consuma 0.5 – 0.7kW/h, un televizor cu ecran led aproximativ 0.05kW/h, calculatorul 0.1kW, aspiratorul 1.7 – 2kW, aerul conditionat 2.5 – 3kW, ceea ce inseamna ca in general reteaua face fata fara probleme la cerintele medii de consum, tinand cont ca foarte rar se va intampla sa sa folosesti absolut toate aparatele electrocasnice in acelasi timp.

 

 

Daca alegi dispozitive alimentate cu energie pentru incalzire, este bine sa verifici atent care sunt cerintele de putere si tensiune. Cele mai bune calorifere electrice pot consuma de exemplu pana la 3kW pe ora in timpul folosirii, ceea ce inseamna aproape jumatate din puterea disponibila. In cazul in care solicitarea depaseste puterea instalata, una sau mai multe dintre sigurante vor sari pentru a proteja sistemul.

Mai riscant decat sa suprasoliciti instalatia propriu-zisa, este sa suprasoliciti o singura priza sau un prelungitor. Daca conectezi mai multe aparate electrocasnice cu consum mediu sau mare in acelasi punct de distributie, exista posibilitatea ca acesta sa se incinga si sa ia foc. Incearca deci, pe cat posibil sa distribui cat mai bine sursele de curent pentru dispozitivele electrice.

 

Prelungitoare vechi sau deteriorate

Achizitionarea unui prelungitor pare cel mai simplu lucru din lume. Oferta este variata, produsele nu sunt foarte scumpe si este o achizitie aparent fara grad de risc ridicat. Este insa important sa verifici cu atentie puterea pe care o poate suporta si grosimea cablului. 

Desi cei mai multi cauta prelungitoare cu cat mai multe cuple, daca ai de gand sa il folosesti pentru a alimenta aparate cu consum mare (frigider, calorifer electric, aeroterma, aer conditionat etc.), este mai bine sa alegi un model doar cu 1 sau 2 cuple. 

Poti alege versiuni mai mari pentru birou, deoarece laptopul, boxele, telefonul sunt dispozitive care nu au nevoie de foarte multa putere. Fiecare aparat electronic are trecut pe el putere consumata, deci poti verifica usor daca prelungitorul va fi sau nu suprasolicitat.

 

Apa, umezeala si electrocasnicele

Chiar daca instalatia este in regula, poti risca sa provoci un scurcircuit daca nu feresti dispozitivele electrice de apa si umezeala. Este important sa folosesti in baie doar aparate concepute pentru aceasta incapere, cu protectie la aburi si stropi pe apa. 

Nici pe acestea nu este insa bine sa le asezi in apropierea dusului sau a cazii ori a chiuvetei, ci intr-o zona cat mai ferita de apa, pentru ca, pe cat posibil, nu trebui sa intre in contact cu ea.

 

 

Acelasi lucru este valabil si pentru bucatarie. Este o incapere in care se produc multi aburi si se lucreza des cu mainile umede, iar stropii pot sa sara usor din chiuveta. Alege deci cu atentie electrocasnicele pentru bucatarie si ai grija unde le amplasezi. 

Specialistii recomanda evitarea ariei din imediata apropiere a chiuvetei si a aragazului, unde aparatul si cablurile ar fi expuse la caldura. Ai grija deci unde asezi cuptorul cu microunde, robotul de bucatarie si alte unelte automate importante.

 

Improvizatiile si accesul celor mici

Daca aveti copii mici in casa probabil stiti deja ca prizele se numara printre obiectele periculoase, care trebuie izolate, alaturi de colturi, geamuri, balcoane si obiecte taioase sau ascutite. Cauta in magazine protectii speciale pentru prize si nu uita sa fixezi cablurile pe langa marginile peretilor, pentru ca cei mici sa nu traga jos aparatele electrice.

Evita improvitatiile si nu te aventura niciodata sa iti repari singur instalatia electrica. Lipsa de experienta si echipament potrivit poate duce la deces prin electrocutare. Chiar daca tu nu patesti nimic, este posibil ca, printr-o munca de mantuiala, sa pui in pericol intreaga casa.

 

Acorda atentie dispozitivelor electrice

Este important sa stii ce ai in casa, ce inseamna o functionare in parametri optimi si care sunt limitele de siguranta pentru aparatele electrocasnice. Scoate din priza orice dispozitiv care se incinge anormal de tare si du-l la reparat. 

Ai grija ca zonele care asigura ventilatia, prezente la toate dispozitivele, sa nu fie acoperite sau amplasate prea aproape de perete. Nu trage sub nici o forma de cablurile de alimentare – foloseste stecherul pentru a scoate din priza si manerele pentru a transporta.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments