7 pasi ca sa previi deteriorarea instalatiilor termice

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.21

 

Odata cu venirea sezonului rece apare si necesitatea pornirii instalatiilor de incalzit, iar multe persoane sunt conectate la centrale termice. Pentru a putea beneficia de caldura sunt necesare anumite operatiuni care sa ajute instalatiile sa functioneze in parametri normali si fara defectiuni.

 

Orice instalatie termica are nevoie de o intretinere riguroasa, care sa previna aparitia deteriorarii acesteia si care sa o mentina in stare perfecta de functionare. Sunt mai multi factori care duc la defectarea instalatiei, dar cel mai important inamic este coroziunea care poate fi controlata si inlaturata, urmarind mai multi pasi.

 

Factorii care duc la coroziunea instalatiei

Cei mai importanti factori care conduc la deteriorarea instalatiei termice prin procesul de coroziune sunt: o concentratie ridicata de oxigen; conductivitatea electrica si pH-ul. Coroziunea poate fi uniforma pe o suprafata mai mare, avand o actiune negativa, dar in timp mai indelungat sau de tip pitting care afecteaza o portiune mica pe care o strapunge intr-un timp scurt.

Urmarind mentinerea sub control a acestor trei factori importanti putem prelungi cat mai mult viata instalatiei, dar sa prezentam fiecare caz in parte.

 

Concentratia de oxigen

Aceasta trebuie mentinuta la un nivel cat mai scazut in apa. In timpul procesului de umplere cu apa a instalatiei in mod inevitabil introduci si oxigen, acesta facand parte din formula apei potabile, fiind in mod normal de 8 – 11 mg de oxigen la un litru de apa. Aceasta este o cantitate normala ce se consuma intr-un timp relativ scurt, in timpul anumitor procese, fara a cauza pagube majore in instalatie.

Problema intervine atunci cand oxigenul poate intra in instalatie in mod constant din mediul inconjurator datorita existentei unor fisuri sau garnituri slabite, folosirea unor componente ce permit penetrarea cum ar fi tevi din plastic, furtunuri sau diafragme, apa din interiorul instalatiei este in contact direct cu aerul exterior etc. Aceasta cantitate marita de oxigen conduce la intretirea procesului de coroziune, care vor deteriora puternic tevile din instalatie. De asemenea, in caz ca ai un model de centrala care comanda automat umplerea instalatiei, aceasta trebuie totusi monitorizata pentru a nu reumple mereu cu apa proaspata.

Pentru limitarea intrarii oxigenului in instalatia termica este recomandat sa alegi un vas de expansiune cu membrana inchisa, sa ai grija sa fie dimensionat corect vasul de expansiune pentru a absorbi tot volumul de apa; sa echilibrezi presiunea din vasul de expansiune cu presiunea din sistemul de incalzire; toate garniturile, fitingurile, tevile folosite sa fie etanse la oxigen; sa ai grija sa fie o cantitate suficienta de apa in instalatie. Se pot folosi si anumiti aditivi care sa scada nivelul de oxigen.

 

Conductivitate electrica

Nivelul acesteia influenteaza procesul de coroziune astfel: la un nivel scazut de conductivitate electrica se reduce si procesul de coroziune, chiar daca nivelul de oxigen este mai ridicat; la un nivel ridicat se intensifica procesul de coroziune, chiar daca nivelul de oxigen este in limite normale sau chiar mai scazut.

Conductivitatea fiind data in principal de gradul de salinitate al apei din instalatie, asa ca acesta trebuie mentinut la un nivel cat mai redus. Utilizarea apei dedurizate are un rol de protejare a tevilor impotriva depunerilor, care in timp pot infunda tevile, dar nu are rol si de protectie impotriva coroziunii, dar imbunatateste procesul.

 

pH-ul

Un pH usor alcalin este de preferat pentru o instalatie termica (8,2 – 10) daca nu este din aluminiu sau aliaj pe baza de aluminiu, acesta comportandu-se in mod diferit valorile convenabile ale pH-ului fiind in intervalul 6,5 – 8,5. 

Dupa cateva saptamani de stat in instalatie (2 -3) apa sufera un proces natural de auto-alcalinizare, asa ca pH-ul trebuie masurat dupa acest interval si nu imediat ce se realizeaza umplerea instalatiei. Daca dupa aceasta perioada valoarea pH este sub nivelul ce se recomanda atunci pot fi folosite substante de alcalinizare. 

In caz ca vrei sa cureti initial instalatia cu antigel, trebuie sa o clatesti bine pentru ca aceasta poate conduce la o scadere a pH-ului.

 

Tipuri de materiale si cum sunt influentate

O instalatie termica cuprinde atat materiale metalice, cat si nemetalice, ce se comporta diferit sub actiunea anumitor factori. Cuprul este cel mai indicat pentru astfel de instalatii integrandu-se cu usurinta, in timp ce aluminiul are nevoie de un tratament mai special. 

Materialele nemetalice nu sunt afectate de coroziune, dar pot aparea alte probleme datorate unei manipulari necorespunzatoare in timpul instalarii, pH-ul foarte ridicat ce suprasolicita polimerii, anumiti inhibitori ce sunt adaugati in instalatie.

 

Eliminarea bulelor de aer

In locurile cele mai inalte din instalatie care au si cea mai mica presiune sau unde temperatura atinge cele mai inalte valori (la schimbatorul de caldura spre exemplu) se pot acumula perne sau bule de aer. Daca nu sunt eliminate prin aerisirea instalatiei in timpul umplerii sau ori de cate ori este nevoie, acestea se pot pozitiona in anumite zone blocand accesul apei, si implicit al transferului de caldura. 

Astfel scade eficienta instalatiei, se pot auzi diferite zgomote deranjante si, de asemenea, pot sa apara portiuni foarte incalzite.

Folosirea tratamentelor chimice

Daca dupa ce ai urmat pasii anteriori tot te mai confrunti cu anumite probleme poti utiliza diferite tratamente chimice adecvate, insa cu masura si respectand cu strictete indicatiile prescrise de producator, deoarece folosirea necorespunzatoare poate dauna instalatiei termice. 

Astfel, daca ai nevoie de inhibitori de coroziune, trebuie sa stii ca acestia cresc conductivitatea apei, folosirea in exces poate provoca o coroziune accentuata, iar subdozarea poate produce coroziune de tip pitting. Supradozarea mai poate avea efecte negative asupra materialelor elastomerice, precum diafragmele sau garniturile de etanseizare, sau pot provoca depuneri care in timp vor dauna instalatiei. 

Compozitia apei utilizate in instalatia termica are un rol foarte important asupra acesteia, dar cunoscand-o poti lua masurile necesare de prevenire, pentru a preveni aparitia deteriorarii acesteia, investitia initiala fiind destul de importanta. Inca de la inceput este bine sa apelezi la personal calificat care sa iti asigure o proiectare riguroasa a instalatiei si in special a vasului de expansiune, o punere in functiune in conditii normale de functionare, sa fie bine etanseizata, si, nu mai putin important, sa asigure mentenanta si service. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments