7 pasi in renovarea locuintei

Am modificat articolul ultima data pe: 02.12.20

 

Te pregatesti sa renovezi locuinta si esti entuziasmat de noua imagine pe care ti-ai propus sa o obtii? Pentru ca un astfel de proiect inseamna modificari de amploare, o durata lunga de timp si cheltuieli serioase, este bine ca energia si entuziasmul sa fie dublate de un plan bine facut. Stii cam cum ar trebui sa arate casa la final, dar stii si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a ajunge acolo? Daca nu esti sigur, afla rapid din acest articol.

 

Primele pregatiri

Aceasta etapa poate dura luni intregi si include familiarizarea ta cu ideea de renovare si stabilirea liniilor principale ale proiectului: renovezi pentru tine sau pentru a vinde? Te descurci singur sau angajezi un constructor? Ce buget ai la dispozitie? Cat timp iti mai trebuie pentru a mai strange fonduri? Cat timp preconizezi ca va dura lucrarea? Unde locuiesti intre timp? Sunt intrebari la care este bine sa gasesti raspunsuri cat mai exact.

Nu uita sa verifici la asociatie daca poti face toate modificarile pe care le doresti, sa obtii toate avizele necesare si sa informezi vecinii despre programul lucrarilor.

 

Alege o firma de constructii

Acorda-ti timp suficient pentru a gasi un furnizor potrivit pentru serviciile de renovare si respectiv, pentru materiile prime. Evalueaza mai multe oferte, poarta discutii fata in fata, solicita oferte personalizate si sugestii. Verifica, daca poti, calitatea unora dintre proiectele realizate anterior.

 

Evaluarea locuintei

Acest pas include doua aspecte distincte: analizarea casei, pentru a identifica toate problemele care tin de structura, instalatii electrice si sanitare si ventilatie si respectiv, evaluarea mobilierului si a tuturor obiectelor din interior.

In primul caz, obiectivul este acela de a putea trece pe hartie  modificarile, imbunatatirile si reparatiile pe care trebuie sa le faci in fiecare zona a apartamentului. Poti face estimari de materiale necesare, costuri si timp singur, sau impreuna cu constructorul, daca ai angajat unul.

In cel de-al doilea caz, rezultatul asteptat este impartirea obiectelor din locuinta intr-un grup care trebuie aruncat, unul care poate fi vandut la second hand, pentru resurse financiare in plus si unul care se pastreaza pentru folosire. Tot aici vei sti exact daca te poti descurca singur cu transportul si depozitarea sau este nevoie sa inchiriezi o masina si spatiu, si sa mai chemi niste prieteni.

 

 

Pregateste casa pentru renovare

In aceasta etapa ai doua variante: renovezi toata casa si locuiesti temporar in alta parte, pana este gata, sau o modifici doar partial, si te restrangi la una sau doua incaperi. In cel din urma caz, este important sa te asiguri ca mobilierul ramas nu este afectat de mizeria din restul casei si ca voi va puteti odihni si alimenta bine pe parcursul saptamanilor de santier.

 

Rezolva problema umezelii

Pentru ca umiditatea crescuta poate inseamna interventii destul de invazive si cu costuri ridicate, este recomandat sa te ocupi de ea la inceput. Este un aspect foarte important mai ales daca vorbim despre o casa veche sau un apartament situat la parter ori la ultimul etaj, deci apeleaza la un specialist pentru a fi sigur ca stii cu ce ai de-a face.

Interventiile pot varia de la repararea acoperisului sau schimbarea tamplariei ori a sistemului de incalzire, si pana la simpla desfundare a canalelor de ventilatie.

 

Modificari de structura si instalatii

Aceasta este etapa in care te ocupi de recompartimentari, daca vrei sa intervii la acest nivel in structura locuintei.

Tot acum se repara sau se inlocuiesc instalatiile (cabluri electrice, tevi de apa, aerisiri), se creeaza puncte suplimentare pentru prize sau corpuri de iluminat, daca este cazul, si se adapteaza conductele de apa pentru sistemul de incalzire. Daca vrei sa schimbi locul unei chiuvete acum este momentul sa faci modificarile.

 

Pereti si pardoseala

O data ce ai finalizat etapa de mai sus, esti deja ajuns la pasul in care se pregatesc suprafetele pentru finisaje. Se indreapta denivelarile, se acopera fisurile si se lasa casa sa se usuce intre doua si sase saptamani pentru a elimina toata umezeala din pereti.

Urmeaza tencuirea peretilor si turnarea sapei, in cazul in care ai optat pentru eliminarea parchetului vechi. Daca locuinta a avut parchet din lemn pretabil la reconditionare, in acele camere podeaua va fi mai tarziu supusa raschetarii si lacuirii.

 

Tamplarie si terminale electrice

Daca ai dorit sau ai fost nevoit sa schimbi geamurile si/sau usile, ai ajuns in sfarsit la etapa in care acestea vor fi montate. In acelasi timp se vor instala prizele, intrerupatoarele si suporturile care permit instalareacorpurilor de iluminat. Ai deci grija sa le ai pe toate cumparate.

Tot acum vei rezolva tot ce tine de telecomunicatii. Se trag si se fixeaza cablurile de internet si cele pentru televiziune. Din acest motiv este bine sa stii din timp cam pe unde vei pozitiona televizorul si ce loc vei aloca pentru router. Este timpul sa pregatesti si baia si bucataria, deci vei avea nevoie de instalator sa iti monteze fitingurile si sa racordeze robinetii in ambele incaperi.

Pentru a evita complicatiile ulterioare, iti recomandam sa verifici functionarea instalatiilor in prezenta specialistilor care s-au ocupat de ele.

 

 

Finisajele

Pentru ca suprafetele sa arate impecabil este bine sa te asiguri inca o data ca peretii sunt drepti, fara fisuri sau denivelari si curati, mai ales daca vrei sa dai cu var lavabil sau sa pui tapet. In aceasta etapa este momentul sa montezi parchetul, gresia si faianta in fiecare incapere sau sa restaurezi parchetul vechi, daca este cazul.

Urmeaza instalarea chiuvetelor, dusului/cazii, toaletei, cuptorului sau plitei. Nu uita de frigider si masina de spalat care pot fi acum asezate la locul lor si conectate la retelele de care au nevoie.

Te poti apoi ocupa de montarea mobilierului de baie si bucatarie si amplasarea mobilei in camere si hol si de ultimele detalii, cum sunt sinele pentru draperii sau sistemele cu jaluzele si fixarea lustrelor si aplicelor.

 

Indepartarea prafului si ultimele elemente de decor

Acum ca tot ce inseamna element de dimensiuni mari este asezat la locul sau, este timpul sa indepartezi resturile ramase de la despachetat si instalat (cutii, pungi, bucati de plastic etc.), sa dai cu aspiratorul si cu mopul, pentru ca locuinta e aproape gata.

Ai ajuns la etapa obiectelor din categoria decoratiuni interioare, care este cea mai placuta si mai ofertanta. Acum vei pune draperiile si perdelele la geamuri, vei intinde covoarele si carpetele pe pardoseala noua si curata si vei incepe sa asezi vazele, cartile, tablourile si restul obiectelor de care ai nevoie pentru a transforma spatiul intr-o casa primitoare.

Mai ai desigur de despachetat, de umplut frigiderul, asezat tacamurile si vasele de gatit la locurile lor si o mie de alte mici detalii de pus la punct. Dar, in mare, casa este gata si poti locui in ea.

Ai grija insa in primele luni sa observi cu atentie peretii si instalatiile, pentru a putea sesiza usor eventualele probleme si a le putea rezolva cat mai este inca evident ca este o problema din etapa de instalatie.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments