8 aspecte despre sanatatea ta si nivelul de umiditate din locuinta

Am modificat articolul ultima data pe: 22.09.20

 

Locuinta este spatiul in care putem controla in cea mai mare masura conditiile de mediu. Calitatea mobilierului, covoarelor si draperiilor, prezenta sau absenta plantelor, un sistem potrivit de incalzire, aer conditionat cu filtru EPA – sunt elemente care iti ofera o senzatie de confort si siguranta. De multe ori insa neglijam un aspect foarte important, care tine de calitatea aerului, si anume nivelul de umiditate.

Daca nu esti convins ca este un factor pe care trebuie sa il iei in considerare, iti spunem pe scurt, in randurile de mai jos, cat de importanta este concentratia vaporilor de apa din aer pentru sanatatea ta.

 

Virusul gripal se transmite mai bine in aerul uscat

Probabil ai observat si singur, sau stii de la stiri, ca gripa face ravagii in special in sezonul rece. Desi multe persoane au impresia ca acest fapt se datoreaza sistemului imunitar mai slabit pe timp de iarna sau temperaturilor reduse, in realitate, factorului decisiv care influenteaza actiunea acestui virus este nivelul de umiditate.

Studiile arata ca virusul gripal se raspandeste nu doar prin stranut sau tuse, ci si prin respiratie, si ca rata de supravietuire a acestuia in aer este mai mare atunci cand concentratia de apa este mai mica, motiv pentru care il intalnim mult mai rar in sezonul cald.

Cu cat aerul este mai rece, cu atat capacitatea sa de a contine vapori de apa este mai mica. Din acest motiv, iarna atmosfera este mai uscata in exterior, desi nu pare si ofera conditii mai propice transmiterii virusului gripal.

 

 

Umiditatea relativa si absoluta

Umiditatea absoluta a aerului se refera la cantitatea totala de vapori de apa pe care acesta o poate absorbi pe unitate de volum (metru cub), si este influentata de temperatura si presiune, fiind mai mare pe timp de vara si mai mica pe timp de iarna.

Indicatorul de umiditate relativa, folosit de regula in discutiile despre nivelul umiditatii in locuinta, este raportul dintre cantitatea de apa existenta in realitate in aer si umiditatea absoluta.

De exemplu, la o temperatura de 25oC, o umiditate relativa de 80% inseamna 18.4g/mc, in timp ce la 10oC in atmosfera, aceeasi valoare relativa se traduce intr-o cantitate de 10.2g/mc. Este motivul pentru care cel mai bun umidificator pentru casa este cel care iti permite sa adaptezi cantitatea de apa vaporizata in functie de temperatura din locuinta si cea de afara.

 

Valorile optime ale umiditatii relative

Definitia aerului uscat si a celui umed depinde de temperatura. Astfel, pe timp de vara, este recomandat sa pastrezi concentratia apei din aer la un nivel de 40 pana la 60% pentru a te simti confortabil. In zilele de iarna, cand aerul este mult mai rece, este bine sa setezi parametrii de functionare ai umidificatorului in intervalul 30 – 45%, pentru a reduce riscul de condens.

 

Calitatea cladirii si a tamplariei

Umiditatea pe care iti poti permite sa o creezi in locuinta depinde si de calitatea constructiei. In blocurile mai vechi sau casele la care nu s-au respectat intocmai parametrii de izolatie hidrofoba, un nivel normal de umiditate poate duce mai usor la formarea de igrasie si mucegai.

Vei observa destul de repede daca ai setat dispozitivul de degajare a vaporilor la un parametru prea ridicat, pentru ca geamurile vor incepe sa se abureasca.

 

Umiditatea ridicata si alergiile

Persoanele sensibile la alergeni se simt inconfortabil in spatiile cu umiditate ridicata, pentru ca aceasta stimuleaza dezvoltarea si diseminarea sporilor de mucegai, care nu pot creste sub o concentratie a vaporilor de apa de 60%.

In prezenta acestor microciuperci, nasul se infunda din cauza congestiei mucoasei, ochii se inrosesc, respiratia devine mai dificila si uneori poate fi insotita de un suierat specific si chiar febra. Astmaticii expusi la un astfel de mediu au crize mai frecvente si mai intense.

Un aer prea umed contribuie de asemenea la dezvoltarea mai facila a bacteriilor si altor organisme cu efect alergen, cum sunt acarienii de praf.

 

Efectele negative ale aerului uscat

Din cauza aerului uscat, tegumentele de deshidrateaza mai usor, creste fragilitatea acestora la actiunea vantului si riscul leziunilor mecanice si sunt de asemenea mai facil de iritat de catre factori chimici sau biologici.

Pielea se descuameaza mai frecvent si vei simti adesea o senzatie neplacuta de mancarime. Mucoasa bucala, nazala si cea care acopera caile repiratorii superioare are de asemenea de suferit. Rezultatul este senzatia frecventa de gat iritat, gura si ochi uscati si o vulnerabilitate mai mare in fata virusilor si bacteriilor.

Chiar daca, spre deosebire de aerul prea umed, cel uscat nu stimuleaza dezvoltarea mucegaiului si alergenilor biologici, va avea totusi un efect negativ asupra persoanelor alergice. Lipsa gradului optim de umezeala a mucoaselor, care au rol de aparare, creste sensibilitatea la polen, praf, impuritati si alti agenti iritanti, stimuland in acelasi timp si viteza de circulatie a acestora in prezenta curentilor de aer.

Aerul uscat din locuinta este o problema atat pe timpul iernii, din cauza sistemelor de incalzire, cat si in lunile de vara, daca ai in casa aer conditionat, pentru ca si aceste aparate au ca efect secundar reducerea nivelului de umiditate.

 

 

Locuinta si umiditatea

Desi efectul asupra sanatatii este cel mai important, este bine sa stii ca un nivel incorect de umiditate, indiferent ca vorbim despre diferente in plus sau in minus, iti va afecta si mobilierul si tencuiala.

Uscaciunea duce la contractarea lemnului, varului si vopselei si la aparitia de fisuri sau zone cu decojire, in timp ce umezeala duce la deformari ale mobilierului din fibra lemnoasa sau pal si la aparitia mucegaiului in locuri ascunse luminii si ferite de curentii de aer.

 

Electricitatea statica este intensificata de aerul uscat

Daca ti se intampla frecvent sa te “curentezi” cand pui mana pe anumite obiecte, sa auzi mici pocnituri cand iti dezbraci hainele, in special cele sintetice, sau sa te lupti cu parul electrizat, este bine sa verifici daca nu cumva umiditatea este prea redusa in casa.

Acest lucru se intampla pentru ca aerul functioneaza ca izolator, si nu mai permite electronilor sa se miste liber, acumulandu-se in corpul tau. Poti rezolva insa usor problema crescand umiditatea din locuinta, fie cu ajutorul unui dispozitiv special, fie asezand un castron cu apa pe calorifer.

Vaporii de apa din aer permit electronilor sa circule mai usor, evitand acumularea acestora si experientele neplacute.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments