8 aspecte pe care trebuie sa le stii despre panourile radiante

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.20

 

Confortul termic al locuintei este important pentru fiecare dintre noi, in special daca familia include si reprezentanti de varsta mica, ce au nevoie de caldura si un mediu sanatos in care sa creasca.

Preocuparile pentru calitatea aerului si identificarea de solutii cat mai benefice organismului pentru componenta de climatizare a casei au adus tot mai mult in prim plan, in ultimul timp, panourile radiante, ca varianta eficienta si performanta de incalzire.

Iata cateva lucruri pe care este bine sa le stii despre aceste produse daca te gandesti sa le achizitionezi.

 

Incalzire radianta si prin convectie

Probabil ai citit in numeroase articole despre radiatiile infrarosii pe care le emit aceste dispozitive si care incalzesc direct corpurile din incapere (obiecte, plante, animale, persoane) si nu aerul din apropierea lor, asa cum fac caloriferele clasice.

Avantajele care decurg din aceasta caracteristica inseamna ca tu vei simti aproape instantaneu caldura, dupa ce pornesti panoul, daca stai in dreptul lui, fara a mai fi nevoie sa astepti uniformizarea temperaturii aerului in intreaga incapere.

Nu inseamna insa ca aerul din camera ramane rece pentru ca toate corpurile expuse radiatiilor se incalzesc si degaja la randul lor caldura, prin convectie, ridicand numarul de grade din mediul ambiant, iar panoul in sine influenteaza si el acest proces, avand suprafata fierbinte.

 

 

Trei variante de amplasare

Daca vrei sa cumperi un astfel de produs este bine sa stii ca poti alege intre modele de panouri radiante cu amplasare pe podea, dotate cu picioare de sustinere si roti pentru mobilizare, versiuni tip plasma TV, cu suport de similar televizoarelor, pe care le poti pozitiona pe comoda din living sau pe orice alt tip de suprafata orizontala, optiuni cu fixare pe perete, asemanatoare unui tablou si modele de tavan.

Daca ai copii, iti recomandam sa optezi pentru solutii care sunt amplasate suficient de sus pentru ca cei mici sa nu poata ajunge la ele, stratul exterior fiind suficient de fierbinte pentru a produce daune tegumentului, daca este atins din greseala.

 

Ideala pentru volume mari si spatii inalte

Modul specific de diseminare a caldurii recomanda aceste dispozitive in special pentru spatiile mari, de tipul halelor, birourilor open-space, atelierelor, zonelor comerciale etc. in care versiunile prin convectie sunt mai putin eficiente.

Sunt de asemenea cele mai potrivite pentru cladirile cu tavan inalt, in care incalzirea aerului peste inaltimea de 2m este inutila pentru ca nimeni nu circula in zona respectiva. In ciuda contrastului dintre antic si modern, sunt asadar recomandate pentru casele vechi, boieresti, muzee, biblioteci etc.

 

Usor de camuflat

Grosimea redusa si formatul rectangular perfect le fac facil de ascuns privirii, in zonele in care un astfel de dispozitiv ar strica armonia designului interior. Pot fi gasite in variante cu suprafata exterioara gri sau alba, care se poate confunda usor cu varul peretelui, in modele cu strat care imita oglinda ori cu imprimeu care creeaza impresia unei opere de arta.

Mai exista de asemenea si versiuni cu design similar unui televizor tip plasma, care poate fi integrat perfect in incaperi moderne.

 

Termostatul este esential

Pentru ca incalzesc direct corpul uman, aceste dispozitive te vor face sa simti la nivelul pielii o temperatura mai mare decat cea din incapere, acest truc fiind unul dintre elementele care te ajuta sa economisesti bani la factura de curent.

Vei putea cu alte cuvinte seta termostatul la 19oC si tu sa simti intre 22 si 24oC sau chiar mai mult, in functie de cat de aproape stai de suprafata panoului. Atentie insa, aceste aparate incalzesc direct doar corpurile aflate in raza lor de actiune, ceea ce inseamna ca este posibil ca in unele zone din incapere sa simti exact temperatura aerului.

Termostatul este principalul instrument care te ajuta sa reduci consumul de curent si, daca nu este inclus in pachetul de comercializare a panoului, este esential sa iti cumperi unul pentru fiecare incapere in care ai instalat astfel de dispozitive.

 

 

Doar pentru incalzirea mediului ambiant

Cele mai bune panouri radiante fac o treaba foarte buna in ceea ce priveste asigurarea confortului termic intr-o incapere pentru ale carei dimensiuni au fost gandite corect. Functionalitatea lor se limiteaza insa aici, avand nevoie sa fie combinate cu un sistem de asigurare a apei calde menajere de tip boiler sau centrala.

De asemenea, este interzisa folosirea suprafetei pentru uscarea rufelor ude si daca sprijini din greseala obiecte pe ele sau le asezi prea aproape poti sa ai suprize neplacute.

 

Fara aer uscat

Aerul uscat cu efect iritant asupra cailor respiratorii, ochilor si tegumentelor nu este o problema in cazul folosirii panourilor radiante, motiv pentru care aceste dispozitive reusesc sa creeze o caldura mai prietenoasa pentru persoanele afectate adesea de alergii si dificultati de respiratie in timpul iernii.

Aceste avantaj deriva atat din faptul ca procesul de incalzire prin radiatie nu stimuleaza circulatia aerului la fel de tare cum o fac caloriferele, cat si din mentinerea aerului din incapere la o temperatura mai scazuta care pastreaza concentratia relativa de vapori de apa la un nivel placut.

Ca bonus, vei observa ca problemele de condens dispar sau se diminueaza semnificativ pentru ca suprafetele sunt mentinute calde.

 

 

Desi folosesc energie electrica, pot fi o varianta economica de incalzire

Stim cu totii ca pretul la energie ne da adesea batai de cap cand vine vorba de folosirea dispozitivelor electrice. Dimensionate cum trebuie, astfel incat sa poata asigura o temperatura confortabila functionand un numar rezonabil de ore, panourile radiante pot asigura incalzirea eficienta a locuintei, putand fi comparabile ca solutie tehnica cu centrala pe gaz.

Persoanele care au testat acest sistem aproximeaza un consum de aproximativ 3 – 4kWh/zi la 10mp in lunile cele mai reci (noiembrie – martie), ceea ce inseamna, la o locuinta de 60mp pana la 18 – 24kWh/zi, deci intre 540 si 720kW pe luna, care (la un pret de 0.5lei/kW) ajung la o valore de 270 pana la 360lei in medie la factura de curent.

Pentru o casa de 120mp vorbim desigur de sume mai mari, de 500 pana la 700lei pe luna.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments