8 lucruri pe care nu trebuie sa le arunci in chiuveta

Am modificat articolul ultima data pe: 21.11.19

 

Poti sabota fara sa stii instalatia de evacuare a deseurilor alimentare. Resturi precum pastele, etichetele, uleiul si alte cateva produse au in mod special capacitatea de a bloca tevile, generand miros urat, refularea chiuvetei si alte stricaciuni neplacute. Exista insa cateva masuri care pot preveni orice necaz de acest tip.

 

De multe ori uitam ca, pentru a functiona cum trebuie si a nu crea neplaceri, instalatiile din locuinta trebuie folosite corect si curatate periodic. Daca ti s-a intamplat vreodata sa refuleze apa din chiuveta de la bucatarie sau se desprinda teava de sub ea, din cauza presiunii, stii cum siguranta ce inseamna o scurgere infundata. Ce duce insa la blocarea tranzitului prin instalatie si cum poti preveni acest lucru? Afla rapid din acest articol ce deseuri iti pun in pericol linistea si confortul.

 

Faina, pastele si orezul

Daca nu ti-ai dat inca seama ce au in comun aceste produse alimentare, iti vom aminti ca fiecare dintre ele are proprietatea de a-si mari volumul atunci cand sunt expuse la apa. In plus, se transforma in elemente lipicioase, care se prind de interiorul tevilor, reducand dimensiunea acestora. 

Un alt efect negativ pe care il au asupra instalatiei este ca in timp capteaza si alte resturi de mancare, care singure ar fi inofensive, dar in combinatie cu cele fainoase creeaza adevarate dopuri alimentare.

Greu de crezut? Gandeste-te doar la cat de mult efort iti trebuie pentru a curata o tigaie in care orezul sau pastele au fost lasate cateva ore sa se usuce. Cea mai eficienta solutie este sa folosesti intotdeauna strecuratoare de chiuveta cand speli vasele si sa arunci resturile de paste si orez adunate, direct in caldare.

 

Zatul de cafea

Iti aduci aminte cat de bine s-a solidificat zatul de cafea pe fundul canii, ultima data cand ai uitat sa o speli? Acelasi fenomen are loc si in instalatia de evacuare a chiuvetei, in special in locurile in care tevile fac cot la 90 de grade si formeaza puncte prin care apa circula cu presiune mai redusa.

 

 

Arunci ibrice intregi de zat, in fiecare zi, in chiuveta? Mai devreme sau mai tarziu va fi nevoie sa il recuperezi din tevi si sa il depozitezi in galeata de gunoi, asa ca, de ce sa nu o faci inca de acum? 

Daca iti este teama ca sacul se va umple cu apa si va curge, tot ce trebuie sa faci este sa strecori lichidul ramas pe fundul ibricului si sa arunci doar zatul, cat mai uscat. Dureaza doar cateva secunde si este un obicei care te poate scapa de mirosuri neplacute, inundatii in bucatarie si necesitatea de a chema un instalator.

 

Etichetele de pe sticle si borcane

Este doar hartie, nu-i asa? Cu totul adevarat daca o arunci in recipientul de colectare selectiva, dar nu tocmai exact pentru chiuveta. Hartia, in special, cea care mai are inca urme de adeziv pe ea, se poate atasa de peretii interiori ai tevilor. 

Este flexibila si subtire si poate fi greu de inlaturat de jetul de apa, mai ales daca si-a ales ca loc de depozitare un cot al instalatiei. O data ce ea s-a depus, va fi mult mai usor si pentru alte alimente sa se adune. Solutia? De fiecare data cand de pe sticle sau borcane se desprinde eticheta, ia-o si arunc-o la gunoi.

 

Grasimi si uleiuri

Untura, untul, smantana, sosul de la friptura, uleiurile vegetale, chiar si margarina, se curata usor si se indeparteaza relativ repede daca ai la indemana apa fierbinte si un detergent de vase bun. Insa, o data ce au trecut de scurgere, in instalatie, nu mai ai control asupra acestor substante. 

Este suficient sa ajunga in contact cu o suprafata rece pentru a se depune si a forma zone unsuroase, care impiedica trecerea apei si a resturilor alimentare spalate de pe cratite si oale.

In plus, studiile arata ca un litru de ulei uzat (folosit pentru a gati mancare) are capacitatea de a polua pana la 1 milion de litri de apa. Daca te numeri printre persoanele care au achizitionat un filtru de apa, ieftin si bun, pentru a-si asigura o calitate superiora a apei de baut, intelegi cu siguranta cat de mult rau poate face gestionarea incorect a acestui tip de deseu. 

Pentru sanatatea ta si a instalatiei din bucatarie, specialistii recomanda depozitarea uleiurilor uzate in sticle sau borcane si aruncarea la gunoi sau transmiterea catre firme care le colecteaza pentru reciclare.

 

 

Cojile de ou

Da, chiar si acele bucati mici de coaja de ou care se lipesc de mana umeda sau sar in toate partile cand vrei sa cureti un ou fiert, pot face rau instalatiei. Sunt mici, ascutite, se pot infinge usor in suprafata unor tevi care nu sunt foarte curate si reprezinta un punct de colectare in jurul caruia se poate forma un dop alimentar. 

Ai grija deci, sa le arunci intotdeauna, pe toate, direct la gunoi sau le poti adauga compostului, daca te-ai gandit sa iei parte la eforturile de reciclare a alimentelor.

 

Medicamente si diverse substante chimice

Ai descoperit cateva pastile mai vechi si cumva iti este cel mai la indemana sa le arunci in chiuveta si sa dai drumul la apa? Acele mici capsule se pot fixa foarte usor pe peretii tevilor, stimuland colectarea resturilor alimentare aruncate ulterior. 

In plus, atat medicamentele, cat si substantele chimice de orice fel, care nu sunt facute pentru spalatul vaselor sau a chiuvetei, polueaza in mod intensiv panza freatica. 

Daca vrei sa poti consuma pentru mult timp de acum incolo o apa de calitate, care sa nu iti faca rau, este bine asadar sa tii departe aceste produse de sistemul de deversare a apei menajere.

 

Frunze si coji de fructe sau legume

Se poate intampla, ca atunci cand schimbi apa la flori sau le scurtezi tija pentru a trai mai mult, in chiuveta ta sa ajunga resturi de frunze sau tulpina. La fel ca si in cazul cojilor de fructe sau legume, care sunt destul de rigide pentru a se bloca pe traseu, si resturile mari de plante trebuie debarasate la gunoi. Probleme iti mai pot crea si alunele si semintele de orice tip, care se dizolva greu.

Nu uita sa arunci tot ce inseamna oase de friptura la cos, pentru a evita blocarea instalatiei si este indicat sa nu torni nici laptele la chiuveta. Cercetarile arata ca acest lichid necesita un consum ridicat de oxigen pentru a se degrada, lasand astfel vietuitoarele acvatice cu mai putin oxigen pentru necesitatile lor.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...