9 tipuri de lampi utile si cum sa le folosesti

Am modificat articolul ultima data pe: 25.01.21

 

Lampa ideala este cea de care te folosesti constant si care dispune de functiile si designul dorite de tine, care te vor ajuta cel mai mult pentru a obtine atmosfera placuta. Pentru ca sunt multe optiuni pe piata, poate fi dificil sa gasesti functiile necesare si aspectul ideal. 

 

Cand te uiti dupa un obiect de iluminat, printre primele lucruri care iti vor sari in ochi sunt designul si dimensiunile. Pentru ca exista multe feluri in comert, in magazinele dedicate si in cele de profil larg, gasirea unei optiuni ideale poate fi dificila, asa ca niste informatii referitoare la cateva modele populare iti pot fi de ajutor. 

 

Lampa in stil arc

Acest dispozitiv are un picior subtire si lung, arcuit, care actioneaza ca o bolta, la capatul sau aflandu-se un mic abajur si becul. Se foloseste pentru colturi sau pe birou, ocupand un loc minim, dar oferind suficienta lumina in scop utilitar, in acelasi timp, ramanand mici piese de decor interesante. 

Acest stil se gaseste in tot felul de designuri interioare traditionale si contemporane, fiind adecvat mediului profesional sau biroului. Printre punctele sale slabe se afla faptul ca, din cauza piciorului subtire si a formei, poate fi deranjat si dat jos relativ repede, comparativ cu modelele mai stabile. Avand in vedere modul in care este plasata greutatea si forma avuta, se va aseza in zone in care nu este un trafic mare. 

Lampa de bufet

De regula, este vorba despre un obiect pentru masa, mai robust si inalt, putandu-se folosi pe masa, pentru a evidentia bucatele, cat si in alte circumstante, directionand fasciculul luminos in jos. Unul din avantajele acestui tip este trainicia sa si faptul ca nu ocupa mult spatiu pe orizontala. Iar inaltimea va ajuta la mentinerea obiectului in afara ariei in care persoana isi desfasoara activitatea, asa ca nu va deranja. Se poate folosi in biroul personal, in zona de cinat sau in living. 

Printre dezavantajele sale se numara iluminarea deficitara, slaba, in intreaga incapere, proiectand doar o singura zona mai intens, asa ca e mai potrivita pentru iluminat de accentuare sau pentru citit, si nu pentru intreaga locuinta. 

 

Lampa-tripod

Acest stil se foloseste in format mare sau mic, in living ori in dormitor, putandu-se aseza pe sol sau pe alte piese de mobilier, in functie de dimensiuni. Se foloseste pentru a adauga lumina si pentru efectul placut din punctul de vedere estetic, cu o forma unica si arhitecturala, avand in vedere cum arata versiunile variate ca si stil, care detin trei picioare. 

Aceste lampi au fost concepute pentru a lumina intreaga incapere. Totusi, vor ocupa un spatiu mai mare, avand in vedere ca au trei picioare, designul putand fi mai dificil de plasat pe o noptiera mai mica, unde suprafata este limitata, de exemplu. Asadar, nu vor fi cea mai buna idee pentru un apartament sau o camera mica, cu multe elemente existente. 

 

Lampile ajustabile, cu brat

Aceste dispozitive pot fi mai mici sau de dimensiuni mai mari, cu pozitionare pe suprafete sau direct pe sol, arareori. Principalul mod in care se deosebesc de alte modele este ca prezinta un brat functional si ajustabil (tip macara), pentru ca fasciculul luminos sa poata fi indreptat intr-o anumita zona, in mod special cand exista un abajur care iti protejeaza ochii de lumina directa. 

Principalul avantaj al unui astfel de obiect de iluminat este ca iti permite sa il modifici asa cum doresti, practic, prezentand multifunctionalitate in acest sens. Si, pentru ca lumina este concentrata, la capatul bratului existand un abajur conic, va fi o ideala lampa pentru citit (cateva modele comparate intr-o lista aici)

 

Lampa cu incarcator

Avand in vedere etapa tehnologica in care ne aflam, nu putem sa nu mentionam si optiunile cu elemente aditionale utilitare. Cum majoritatea utilizatorilor au mai multe dispozitive care au nevoie de incarcare, precum telefoane sau bratari electronice, un dispozitiv care incorporeaza o priza, un port USB pentru acestea sau o varianta de incarcare wireless sunt binevenite. 

Si, din fericire, exista varietate in acest sens in comertul autohton, atat in magazine cat, mai ales, online. Totusi, e util sa stii ca nu toate dispozitivele electronice pe care le detii vor putea fi incarcate wireless. 

 

Lampa cu magnificatie

Unele dispozitive pentru iluminare includ si o lupa care se afla sub spotul de lumina sau care detine un inel luminos pe margini, astfel incat utilizatorul sa poata lucra in situatii care necesita migalozitate. Astfel, vei putea verifica piese mici fara a-ti obosi ochii, privind prin respectiva lupa. 

O astfel de lampa poate fi intrebuintata pentru desen, pictura, amplasarea micilor piese electronice sau de alta natura, reparatii sau chiar croitorie, printre altele. 

 

Lampile cu prindere clip-on

Exista versiuni de dimensiuni diferite pe care le poti amplasa in moduri alternative piciorului, printr-un sistem de fixare cu clip-on, de pilda. Cand nu ai suficient loc pe blatul mesei, dar iti este necesar un spot luminos care sa te ajute sa vezi mai bine, aceasta optiune va fi ideala. Majoritatea acestor versiuni prezinta si un brat de tip macara, pentru pozitionare specifica. 

 

Lampa in stil pian

Acest tip este caracterizat printr-un picior mediu ca si lungime, si un bec neon lung si orizontal cu o masca ce va indrepta lumina in jos. Are un design minimalist, dar poate apartine unor stiluri diferite, spre a se asorta restului interiorului camerei in care se afla. Poate coabita intr-un birou, in general, in afara pianului, acolo unde ar lumina partiturile. Totodata, poate fi un reprezentant al lampilor pentru citit. 

Luand in considerare forma si modul in care se indreapta lumina, e vorba despre un produs utilitar, dar si aratos, eficient in realizarea unor diferite sarcini, precum citirea unor documente. 

Lampa cu gatul alungit

Aceasta are un picior care seamana cu gatul unei lebede, fiind, adesea, subtire, existand modele flexibile si fixe. Astfel, intr-un caz, pozitia nu poate fi modificata, iar in cazul gatului flexibil, modul in care cade lumina poate fi influentat prin indoirea acestuia. 

E potrivita pentru birouri si mese unde e necesara iluminarea directionala, in jos, sau pe noptiera, pentru a putea citi noaptea, in pat. Este evident ca nu va fi o sursa primara de lumina pentru incapere, avand in vedere ca va concentra fasciculul luminos intr-o zona singulara. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments