Aer conditionat portabil vs sistem fix

Am modificat articolul ultima data pe: 29.05.20

 

Nu toti cei care doresc sa achizitioneze un aparat de aer conditionat stiu ca au posibilitatea de a opta intre versiunile clasice, cu montaj pe perete, si cele mobile, care se amplaseaza pe podea.

Desi au acelasi rol in asigurarea confortului termic in locuinta, cele doua modele constructive sunt destul de diferite din punctul de vedere al caracteristicilor tehnice pentru a necesita o analiza atenta inainte de indrepta decizia catre una dintre ele.

 

Design si tehnologie

Structura tehnica generala a celor doua variante este similara, ambele fiind formate dintr-un sistem care raceste aerul din camera si il imprastie uniform, cu ajutorul unui ventilator integrat, si unul care elimina aerul cald si pregateste refrigerantul pentru un nou ciclu.

Diferenta consta in faptul ca modelele fixe sau split, care se monteaza pe perete, au cele doua sisteme functionale construite ca doua unitati diferite dintre care una se monteaza pe exterior si una pe interior, in timp ce versiunile portabile le includ pe ambele in aceeasi carcasa, fiind prin urmare mult mai mici si mai usor de manevrat.

 

Eliminarea aerului cald si a apei

Amandoua variantele folosesc agent refrigerant pentru a reduce temperatura mediului ambiant si au nevoie de o modalitate de eliminare a aerului cald, care, in cazul modelelor split se realizeaza prin intermediul unitatii exterioare, iar al celor mobile, cu ajutorul unui furtun care se scoate afara prin deschizatura ferestrei ori a usii de la balcon, cu ajutorul unui kit de etanseizare.

O alta optiune, daca nu ai kitul la dispozitie, este cea de a crea un orificiu direct in geam, in usa sau in perete, care sa permita exteriorizarea tubului de evacuare.

De asemenea, ambele sisteme genereaza apa ca produs rezidual al procesului de racire ce face ca vaporii din aerul cald sa condenseze atunci cand este redusa temperatura. In versiunile split, lichidul este transformat din nou in aburi si degajat in exterior cu ajutorul unui evaporator, in timp ce in cazul aparatelor de aer conditionat portabile, apa se colecteaza intr-un recipient care trebuie golit periodic.

Unele modele sunt dotate si cu furtun de evacuare care poate fi condus catre scurgerea de la baie, permitand evacuarea continua.

 

 

Capacitate si destinatie

Aparatele de aer conditionat portabile sunt gandite pentru a asigura suficienta ventilatie pentru incaperi de dimensiuni mici si medii, fiind disponibile de regula modele cu pana la 12000BTU, desi vei gasi si variante de 15000BTU, ce-i drept, mai putine ca numar si, bineinteles, ceva mai scumpe.

Aceste optiuni iti ofera destula capacitate de racire pentru spatii de pana la 35 – 40mp, in functie si de calitatea izolatiei exterioare, fiind deci recomandate pentru garsoniere si apartamente cu 1 – 2 camere, birouri, spatii comerciale de mici dimensiuni etc.

Daca ai nevoie de o varianta tehnica care sa faca fata la locuinte de peste 40 – 50mp, atunci este cazul sa te orientezi catre un aer conditionat fix, gama in care gasesti modele de pana la 24000BTU, care pot raci usor suprafete de pana la 70mp.

 

Dimensiuni si mobilitate

Unul dintre avantajele nete ale optiunilor mobile este usurinta cu care pot fi manevrate. Dimensiunile reduse, care ajung rareori pana la inaltimea de 1m, si designul modern, cu roti si manere, fac ca transportul dintr-o incapere in alta sa se faca foarte usor si rapid, mai ales daca aparatul vine insotit de un kit de etanseizare la fel de simplu de demontat si montat in noua locatie.

Chiar si in cazul in care este nevoie sa apelezi la gaurirea peretilor sau geamului pentru a scoate tubul de evacuare, instalarea se realizeaza suficient de rapid si simplu pentru a nu fi nevoie de servicii profesionale.

 

Functii

Vestea buna pentru cei care doresc sa cumpere un model portabil este ca versiunile mai noi includ in majoritatea cazurilor si functie de incalzire, ceea ce in urma cu cativa ani nu prea gaseai decat la variantele split. Unele sunt de asemenea dotate cu dezumidificator si purificator, ceea ce inseamna ca le poti folosi si pentru a indeparta umezeala si impuritatile din aerul din locuinta, avantaj pretios pentru casele cu igrasie si mucegai si pentru persoanele alergice.

Asta nu inseamna ca sunt la fel de performante ca versiunile fixe, pentru ca acestea au trecut deja la un nou nivel al eficientizarii a modului de lucru, fiind prevazute cu functii intuitive, precum senzor de prezenta in incapere, care adapteaza parametrii de functionare tinand cont de momentele in care esti sau nu in camera.

O alta optiune care lucreaza pentru confortul tau este cea de orientare a fluxului de aer in functie de locul in care te afli, pentru a preveni transmiterea aerului rece direct catre tine. Vei mai gasi, de asemenea, modele cu senzor de temperatura mobil, inclus in telecomanda, care permite ajustarea facila a punctului de reper pentru termostat si versiuni cu design care permite flux de aer 3D, asigurand uniformizarea mai rapida a temperaturii in incapere.

 

 

Zgomot

Pentru ca includ sub aceeasi carcasa atat unitatea exterioara, cat si pe cea interioara, modelele mobile sunt ceva mai galagioase decat cele fixe. Variantele split acopera intervalul de 19 pana la 65dB, iar functionarea celor portabile este insotita de sunete a caror intensitate variaza intre 45 si 65dB.

Daca esti o persoana cu somnul sensibil si te deranjeaza chiar si cele mai mici zgomote, iti recomandam prin urmare o versiune clasica, desi in general, cei 45 – 50dB generati de majoritatea modelelor mobile nu se simt foarte tare, nivelul fiind cel al traficului usor de pe strada sau cel care insoteste un frigider de nivel mediu.

Cel mai bun aer conditionat portabil iti poate oferi un nivel de 40 – 45dB care in mod sigur nu afecteza confortul sonor in timpul zilei, chiar daca lucrezi, aceste variante fiind de altfel printre cele mai utilizate pentru asigurarea confortului termic in birourile individuale de dimensiuni mici si medii.

 

Eficienta energetica

Desi per total un aer conditionat portabil va consuma mai putin decat unul fix, asta se datoreaza in mare parte puterii sale mai reduse. In ceea ce priveste raportul dintre performante oferite si consum, vei gasi solutii bune in ambele categorii, modelele cu Inverter, disponibile si in cazul versiunilor split si in cel al variantelor mobile, permitand productia de exemplare care sunt incadrate in clasa de eficienta A+++.

 

Control si accesorii

In ambele categorii vei gasi numeroase modele prevazute cu afisaj electronic care indica temperatura aerului si parametrii de lucru setati, telecomanda pentru control de la distanta si filtru lavabil, care poate fi spalat, reducand astfel din cheltuielile de exploatare.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments