Cat de economice sunt centralele termice si cand sunt mai potrivite boilerele

Am modificat articolul ultima data pe: 17.01.21

 

Cand cauti o solutie pentru incalzirea locuintei treci de regula prin toata lista de optiuni, in speranta ca vei reusi sa o identifici pe cea care iti ofera cel mai bun raport calitate – pret si utilizare cu consum cat mai redus.

De la investitia initiala si costurile de instalare si pana la facturile care insotesc alimentarea cu electricitate, gaz sau combustibil solid, criteriile de diferentiere sunt multe si este important sa decizi corect care sunt cele mai importante.

 

Centralele termice clasice sau in condensatie

Alaturi de boilere, centralele termice se numara printre cele mai populare solutii tehnice folosite pentru apartamente si case pentru incalzire si apa calda. Cand vine vorba despre eficienta acestor centralelor si nivelul de economie pe care ti-l pot asigura, raspunsul specialistilor este destul de simplu.

Diferentele provin strict din tehnologia de incalzire a agentului termic folosita care poate fi clasica, caz in care iti ofera un randament de 92 pana la 94% sau prin condensare, variante mai care pot atinge valori de pana la 107 – 109%.

Acestea din urma capteaza vaporii de apa generati in timpul arderii gazelor sau combustibilului solid si folosesc caldura latenta incorporata pentru a obtine un plus de eficienta. Pot oferi economie de pana la 35% la factura de utilitati, dar necesita in plus o cale de scurgere a condensului, care poate fi prin conectarea unui tub la scurgerea de la baie sau prin intermediul unei pompe care se cumpara separat.

Desi costa ceva mai mult decat cele clasice, daca esti in cautarea unei solutii care sa insemne consum redus de resurse pentru urmatorii, ani un astfel de model este cel potrivit. Statisticile arata ca o solutie termica prin condensare isi amortizeaza de regula costurile in aproximativ 3 ani de folosire, in conditiile in care ofera minim 10 ani de exploatare optima.

 

 

Izolatie, amplasare si functii

Dincolo de tehnica ce sta la baza obtinerii caldurii intr-o centrala termica, eficienta sa este data de calitatea izolatiei locuintei, numarul de ferestre si de pereti situati la exterior.

O casa de la marginea orasului va fi mai greu de incalzit decat un aprtament inconjurat de vecini, care asigura la randul lor un nivel termic ridicat in locuinta. Cu cat ai mai multi pereti expusi la exterior, cu atat consumul de combustibil va mai creste putin.

Diferenta intre diversele modele se mai face iarasi pe baza functiilor incluse in meniul dispozitivului.

Cele mai utile sunt: termostatul – care permite reglarea de baza a temperaturii la nivelul dorit, si posibilitatea de programare a functionarii care permite adaptarea la perioadele in care sunteti acasa si aveti nevoie de mai multa caldudura si orele in care sunteti la serviciu si la scoala si gradele pot fi mentinute la un nivel mai scazut, care inseamna un consum mai redus de gaz si curent.

 

Electrice, pe gaz sau pe lemne

Cele mai convenabile modele sunt in momentul de fata centralele pe gaz, pentru ca asigura costuri mai mici la utilitati decat cele electrice, fiind in acelasi timp usor de instalat si folosit si putand asigura incalzirea continua a locuintei, independent, fara a necesita interventia ta, pe timpul noptii si atunci cand nu esti acasa.

Poti desigur opta si pentru o varianta alimentata cu lemne sau peleti, care sunt considerate cele mai economice optiuni pentru o casa bine izolata. Investitia initiala este insa de pana la de doua ori mai mare si ai nevoie de un spatiu special dedicat pentru instalarea si folosirea ei.

Pentru functionarea continua pe timp de noapte este nevoie ca cineva sa mai puna cel putin o data busteni pe foc, ceea ce o face o varianta potrivita pentru casele de la tara, unde cel putin o persoana ramane acasa in timpul zilei, si mai putin viabila pentru o familie in care ambii parinti pleaca la serviciu si copii sunt singuri in locuinta.

Economia de bani vine deci cu ceva efort in plus, mai ales tinand cont de faptul ca trebuie sa iti asiguri din timp combustibilul solid pentru lunile de iarna.

 

 

Cand e mai potrivit un boiler

Desi multe persoane se intreaba daca sa aleaga intre boiler si centrala termica, nu intotdeauna cele doua optiuni se exclud.

Unele versiuni de centrala sunt dotate cu boiler incorporat, de 30 pana la 60 de litri care asigura o rezerva permanenta de apa calda si un debit mai bun la robinet, iar cele instant, folosite mai mult pentru pregatirea apei pentru calorifere, pot fi cuplate cu un boiler termoelectric, dotat cu una sau doua serpetine, care sa asigure intr-un mod mai eficient apa calda, folosind puterea calorica a centralei.

In esenta, daca ai nevoie de un sistem de incalzire care sa acopere, la un nivel rezonabil, si agentul termic necesar pentru calorifere si apa calda menajera, cei mai multi specialisti recomanda centralele termice, mai ales daca vorbim despre cele in condensare.

Daca ai probleme cu apa calda, adica se incalzeste greu si se raceste repede, ceea ce inseamna ca dusurile capata adesea forma celor scotiene, si nu vrei sa schimbi centrala cu una cu rezervor integrat, poti iesi foarte bine completand cu un boiler electric sau termoelectric, care sa suplineasca necesarul de apa cand faceti baie.

Boilerele electrice sunt in mod clar de preferat in cazurile in care ai pur si simplu nevoie de apa calda intr-un spatiu pe care il folosesti ocazional, cum ar fi o casa de vacanta sau o rulota, in care suprafata mica sau medie si exploatarea cu frecventa redusa nu justifica costurile unei centrale.

Cele mai bune boilere electrice instant pot asigura fara probleme si timp de asteptare apa calda la un punct de consum cum este chiuveta sau dusul.

Pot reprezenta de asemenea o varianta ideala pentru dotarea caselor care folosesc pentru incalzire versiuni de tip soba sau semineu, panouri electrice, calorifere cu ulei si orice alt sistem care nu are capacitatea de a oferi si apa calda menajera.

 

 

Boiler electric sau pe gaz

Optiunile pe gaz, fara aprindere electrica, sunt preferate in zonele in care reteaua de curent nu este foarte stabila, pentru a permite astfel folosirea si in timpul penelor de curent. Cele mai moderne sunt insa prevazute cu aprindere electrica si sunt mai avantajoase fata de suratele lor electrice din punctul de vedere al costurilor de exploatare.

Ofera o putere mai mare, dar, necesita o varianta de eliminare a gazelor arse, sub forma unei aerisiri similare celei pentru hota. Sunt cele mai bune optiuni daca nu ai posibilitatea de a instala o versiune termoelectrica si ai nevoie de un aparat care sa poata sustine un consum semnificativ de apa calda.

Boilerele electrice sunt cel mai usor de instalat si folosit, si cele mai sigure. Se conecteaza la apa, se fixeaza pe perete si se baga in priza. Au de asemenea o durata mai mare de viata si necesita mai putine verificari si reparatii.

Din nefericire, curentul este insa destul de scump, deci, in formula lor simpla, fara serpetine, sunt mai putin economice daca vorbim despre principala sursa de apa calda intr-o casa familiala, alternativa termoelectrica fiind in acest caz de preferat.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments