Cateva idei despre cum sa reduci din cheltuieli iarna

Am modificat articolul ultima data pe: 22.09.20

 

Pentru apartamentele mari si locuintele in care sunt copii mici, incalzirea pe timp de iarna poate aduce cheltuieli destul de ridicate, de cel putin 300 – 400lei pe luna, mai ales in anii in care sunt perioade lungi cu zile geroase.

Exista insa diverse masuri pe care le poti lua pentru a reduce valoarea facturilor la gaze si energie electrica. O parte dintre ele implica gesturi simple, pe care le poti face fara mare efort, dar care vor determina diferente semnificative in bugetul tau.

 

Asigura o izolatie de calitate

Vei gasi o varietate de articole pe internet, care te vor ghida catre un sistem sau altul de incalzire, subliniind diferite avantaje tehnice. Realitatea este insa ca economiile pe care le poti face cu oricare dintre ele depind in mod direct de pierderile de caldura ale locuintei. Transforma asadar intr-o prioritate proiectul de imbunatatire a izolatiei.

Poti opta pentru aplicarea de vata minerala bazaltica, polistiren extrudat, fibra de celuloza sau panouri compozit pe exteriorul locuintei, daca regulile asociatiei de locatari permit astfel de renovari.

In caz contrar, te poti orienta catre instalarea acestor materiale pe interior, tinand insa cont de faptul ca aceasta varianta iti va reduce din suprafata utila a camerelor cu cativa centimetri. Specialistii recomanda folosirea unui strat de minim 10cm, pentru a obtine un grad de izolare termica suficient de bun.

Acorda atentie deosebite peretilor exteriori orientati catre nord, pardoselii, daca stai la casa sau intr-un apartament situat la parter si acoperisului, in cazul in care locuiesti la ultimul etaj.

 

 

Adapteaza temperatura in locuinta la activitatea familiei

Mai ales daca ai la dispozitie un termostat programabil, care iti ofera posibilitatea de a seta temperatura dorita pe intervale orare, este recomandat sa adaptezi caldura in functie de programul celor din casa.

Noaptea, cand corpul este mai vulnerabil, este potrivit sa lasi centrala la 20 – 22oC, pentru te odihni bine si a evita raceala. Ziua, cand esti activ, poti insa reduce temperatura la 19 – 20oC pentru a economisi resurse.

Daca sunt perioade de timp in care nimeni nu este acasa, poti seta termostatul chiar si pana la 15 – 17oC, cu ridicarea nivelului la 1 sau 2 ore inainte de a te intoarce de la serviciu sau inainte ca cei mici sa vine de la scoala.

Daca ai un sistem simplu, cu reglaj mecanic, o poti seta peste zi un nivel de 17 – 18oC, astfel incat diferenta sa nu fie prea mare si sa nu gasesti casa rece la sosire. Mai poti de asemenea sa reduci cheltuielile, reducand temporar fluxul de apa calda in caloriferele din camerele expuse direct la soare la orele pranzului cu ajutorul unui termostat aplicat direct pe corpul radiant.

 

Controleaza corect umidificatorul

Pentru ca capacitatea de incalzire a aerului uscat este de 1.005kJ/kgoC, iar cea a aerului umed este de 1.82kJ/kgoC, caldura necesara pentru a incalzi o incapere in care umiditatea este ridicata este mai mare decat cea de care este nevoie pentru o camera cu umiditate redusa.

Avand in vedere faptul ca cele mai bune umidificatoare iti ofera posibilitatea de a mentine o valoare precisa si constanta a concentratiei de apa din aer, acest aspect este destul de usor de controlat.

Iti reamintim ca, desi in general se recomanda o valoare a umiditatii cuprinsa intre 40 si 60%, pe timp de iarna, intervalul optim este de 25 pana la 40%, in functie de gradele de afara.

 

Foloseste inteligent termostatul

Termostatul este dispozitivul care regleaza modul de functionare al sistemului de incalzire, indiferent ca vorbim despre o centrala termica clasica, sau panouri radiante moderne. De calitatea sa, si modul in care este amplasat si folosit, depinde raportul dintre timpul in care sistemul functioneaza si cel in care este in stand-by.

Alege un model cu precizie buna de masurare si review-uri care indica o functionare corecta si capacitate de masurare cu acuratete ridicata.

Amplaseaza-l intr-o locatie care nu este influentata termic de alti factori cum ar fi: curentii reci de aer de la fereastra sau calzi de la hota, temperatura ridicata generata de diverse dispozitive electrice in timpul functionarii (calculator, televizor etc.) sau lumina directa a soarelui.

In general, este bine sa asezi senzorul in camera in care petreci cel mai mult timp si nu in cea mai rece, daca aceasta este putin frecventata, pentru ca vei plati in plus inutil.

 

Profita de draperii si covoare

Draperiile si covoarele groase reprezinta un strat izolator suplimentar pe care il poti utiliza pentru a face economii. Daca vara iti place sa simti racoarea pardoselii sub picioare si preferi versiuni subtiri, din bumbac ori in, este bine sa cumperi modele mai groase special pentru iarna. Opteaza pentru variante de mari dimensiuni care sa acopere cat mai mult din suprafata camerei.

In ceea ce priveste draperiile, aceleasi modele dense iti vor fi de ajutor si vara pentru a opri razele solare. Nu uita insa ca pe timp de iarna sa le tragi din fata geamurile la orele pranzului pentru a profita de caldura generata de razele solare.

 

 

Schimba centrala cu una mai buna

Da, stim ca este o masura costisitoare, insa pe termen lung te poate ajuta sa economisesti mai multi bani decat cei cheltuiliti cu achizitia. Noile modele de centrale termice in condensare, cu tehnologie care permite folosirea mai eficienta a combustibilului, consuma semnificativ mai putin decat versiunile disponibile pe piata acum 5 – 10 ani.

 

Gestioneaza eficient sistemul de iluminat

Nu doar incalzirea iti afecteaza bugetul pe timp de iarna. Tinand cont ca zilele sunt mai scurte si folosesti becurile mai multe ore pe zi decat vara, facturile la curent sunt incarcate si de consumul de energie electrica al sistemului de iluminat.

Poti insa rezolva aceasta problema achizitionand becuri economice de tip LED, care consuma cu pana la de 4 ori mai putin pentru a genera aceeasi cantitate de lumina ca becurile clasice.

O alta solutie eficienta este cea de a folosi mecanisme pe baza de senzori, care gestioneaza automat aprinderea si stingerea luminii din zonele de tranzit, cum sunt holurile, si oricare alt spatiu in care se intampla sa uiti frecvent becul aprins.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments