Ce trebuie sa stii despre reciclarea deseurilor electrice

Am modificat articolul ultima data pe: 01.12.20

 

De la clasicele becuri incandescente, la led-uri, baterii de unica folosinta sau acumulatori reincarcabili vechi care nu mai pot fi utilizati eficient, lampi uzate, aparate foto depasite sau stricate si pana la masini de spalat, televizoare, frigidere sau chiar centrale si boilere, produsele electrice aruncate de noi reprezinta pana la 6% din totalul deseurilor generate de gospodarii si pun in pericol calitatea mediului si sanatatea noastra.

Afla din acest articol de ce reciclarea lor este importanta, cum se face corect si care este rolul tau in aceasta etapa din viata produsului.

 

De ce este important sa reciclezi produsele electrice

Fara a fi analist economic sau statistician, iti poti da seama intuitiv ca accesibilitatea tot mai ridicata a produselor electrice inseamna un numar mai mare in gospodarii, o frecventa de reinnoire mai ridicata si tot mai multe obiecte aruncate la gunoi.

Aceste dispozitive contin o varietate de materiale toxice precum plumbul, mercurul, cromul, cadmiul, metale grele si alti compusi, care pun in pericol mediul si sanatatea populatiei, daca nu sunt gestionate corect, poluand solul, apa si aerul.  

Pe de alta parte, reprezinta o resursa pretioasa de materiale care pot fi reutilizate in productie, reducand astfel exploatarile in cautarea de materii prime si efectele negative care le insotesc. Rapoartele Natiunilor Unite arata ca deseurile electrice contin depozite de metale pretioase de 40 – 50 ori mai bogate decat zacamintele aflate in exploatare in intreaga lume. Reciclarea lor are prin urmare un dublu efect pozitiv, prevenind poluarea mediului si oferind materii prime utile pentru productie.

 

 

Produse electrice care pot fi reciclate

Lista produselor electrice pe care le poti duce la un centru de reciclare include aproape orice obiect care contine o baterie, este prevazut cu un stecher care se conecteaza la priza sau este alimentat in orice alt mod cu curent electric. Este vorba deci despre aparate electrocasnice de mari dimensiuni cum sunt frigiderele, congelatoarele, masinile de spalat vase sau rufe, cuptoarele cu microunde, boilere electrice, plite si aragaze, aparate de aer conditionat, dar si de cele mai mici, precum fierul de calcat, aspiratorul ori prajitorul de paine.

Un procentaj ridicat al deseurilor electrice pe care le poti recicla il ocupa produsele IT, calculatoarele desktop, laptopurile, tabletele, e-book-urile si telefoanele fiind reinnoite mai des decat electrocasnicele. Tot in aceasta categorie intra bateriile portabile, imprimantele, scannerele, faxurile si alte periferice.

Nu uita de toata aparatura media din locuinta, de la televizoare clasice sau smart, console pentru jocuri, playere DVD sau mp3, sisteme de sonorizare etc. Evita sa arunci pur si simplu la gunoi si obiectele electrice pe care le folosesti pentru igiena personala, chiar daca unele dintre ele sunt foarte mici (periuta de dinti electrica, perie, feon, placa sau ondulator de par etc.).

Si uneltele folosite in gradina sau pentru intretinerea ori reamenajarea locuintei beneficiaza de statut special: bormasina, rotopercutor, fierastrau electric, masina de tuns iarba, aparat de smirgheluit, pistol de lipit etc. Iar cele mai usor de ignorat si puse in foarte multe cazuri laolalta cu deseurile menajere sunt becurile si bateriile, schimbate des si prea mici pentru a-ti declansa semnul de intrebare legat de modul de debarasare, cum ar face un frigider urias.

Ca regula de baza, tot ce are un stecher, foloseste un incarcator sau o baterie si poarta logo-ul WEEE (un cos de gunoi taiat cu doua linii incrucisate) necesita reciclare.

 

Reglementari si cifre

Pentru ca tarile dezvoltate sunt cele care dau trendul in privinta masurilor ecologice, si de aceasta data obiectivul este stabilit de catre Uniunea Europeana si presupune atingerea unui procentaj de 65% de reciclare din totalul de produse electrice aruncate, pana in anul 2021, perioada 2017 – 2020 in care ne aflam fiind definita de o valoare de 45%.

Aceste cifre se traduc intr-o medie de 4kg de materiale electrice reciclate de locuitor, in conditiile in care momentan Romania se afla la nivelul de 1kg/locuitor. Daca te gandesti ca doar un telefon cantareste 300g, un laptop intre 1 si 3kg, iar un boiler electric instant intre 2 – 3kg, iti poti da seama cam cat de mult se arunca gresit, obiectivele fiind stabilite pe baza cifrelor care indica vanzarile de astfel de produse.

Penalitatile nationale, la care vom contribui fiecare prin taxele platite la stat, daca nu se atinge nivelul cerut, vor depasi 100.000 euro pe zi, pana cand vom reusi sa ne incadram in cerintele de reciclare.

 

Si totusi, unde duci produsele electrice vechi sau stricate

Activitatea de colectare a deseurilor electrice este organizata in toata tara, prin intermediul ROREC, iar informatiile complete despre locatiile in care poti lasa aceste obiecte le gasesti pe site-ul proiectului colecteaza.ro.

Daca iti faci griji in privinta electrocasnicelor mari si grele, iti putem spune sa programul ofera gratuit preluarea aparatelor de acest tip direct de la tine de acasa sau de la firma (cand este vorba despre elemente din dotarea unei persoane juridice), daca aparatul depaseste 30 de kg sau toate produsele pe care le ai de aruncat ajung, cumulat, la aceasta greutate.

Dispozitivele de mici dimensiuni pot fi duse direct la centrele de colectarea din orasul in care locuiesti, adresa fiind disponibila pe site. Acestea sunt fie in locatii individuale, fie in scoli sau institutii ori supermarketuri, astfel incat sa ofere un nivel cat mai ridicat de accesibilitate. Vei gasi astfel de puncte in reteaua Carrefour, benzinariile Mol, in scoli, licee si gradinite.

Debarasarea corecta a aparatelor electrice nu este deloc dificila si tine doar de decizia de a contribui la protejarea mediului si informarea corecta, sistemul fiind destul de bine pus la punct pentru a nu implica un efort deosebit din partea ta.

Si daca crezi ca achizitionand dispozitive de calitate nu va fi nevoie sa apelezi la centrele de reciclare pentru mult timp de acum incolo, iti reamintim ca chiar si cel mai bun boiler electric va trebui la un moment dat inlocuit, ca modelele de laptopuri se schimba rapid, becurile au o durata de viata mica si ca un roman consuma in medie 8 baterii pe an.

 

 

Unde ajung produsele electrice reciclate

Din centrele de colectare aceste obiecte ajung in locatii special amenajate care permit dezasamblarea lor si extragerea substantelor nocive. Se colecteaza apoi componentele, din care unele pot fi reutilizate (circuite IT, cabluri etc.) si materiale precum metalul, plasticul sau sticla, care se regasesc de regula in carcasele aparatelor, care sunt prelucrate si reintroduse in ciclul de productie.

Principalul scop al acestui proces este cel de neutralizare a elementelor toxice care pot pune in pericol mediul si sanatatea si de a reutiliza cat mai mult dintre elementele viabile extrase pentru a economisi energia care s-ar consuma pentru a le obtine din nou, de la pasul de extragere a materiei prime din sol si pana la finisaje.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments