Centrale termice comparate in functie de combustibilul consumat

Am modificat articolul ultima data pe: 30.11.20

 

O centrala termica iti asigura confortul si iti protejeaza sanatatea pe timpul iernii. Mai toate modelele sunt azi destul de eficiente si sigure, deci cum alegi corect intre o varianta pe gaz si una electrica? Spatiu peste cel mediu, izolatie buna sau mai putin buna, costuri mai mari sau mai mici de intretinere – sunt doar cateva din criteriile care fac diferenta.

 

Te intereseaza o centrala termica pentru apartament sau casa si nu stii exact ce varianta sa alegi cand vine vorba de tipul de combustibil? Cum pentru locuintele moderne cele mai potrivite sunt optiunile electrice si cele pe gaz, iti propunem o scurta comparatie care te poate ajuta sa iei mai usor o decizie informata si corecta.

 

Costuri de achizitie si intretinere

Daca la prima vedere centralele termice electrice par ceva mai scumpe, daca le compari la acelasi nivel de putere, vei vedea ca in realitate preturile sunt similare, in functie de brandul catre care te orientezi.Astfel, daca vrei sa cumperi o versiune de 24kW pentru un apartament mare, de 3 – 4 camere sau o casa, vei gasi modele la preturi cuprinse intre 2000 si 4500lei si in categoria celor pe gaz si a celor electric. 

 

 

Diferentele de calitate si pret apar in interiorul ambelor grupuri, in functie de branduri si tehnologie integrata, dar in general, in prezent poti cumpara cu un pret similar o varianta pe gaz sau una electrica, in functie de cum decizi sa te orientezi.

La capitolul revizii, datele tehnice puncteaza in favoarea variantelor electrice, care nu impun acelasi ritm anual obligatoriu al verificarilor, cu cheltuielile aferente. Deci din acest punct de vedere, vei economisi bani optand pentru o varianta electrica, in loc de una pe gaz, care impune, in plus, si instalarea unui detector care sa te anunte in cazul unor degajari accidentale de gaze.

 

Incadrarea in spatiul locuintei

Variantele pe gaz sunt ceva mai voluminoase decat optiunile electrice, ceea ce le recomanda mai curand pentru apartamentele spatioase, care pot include cu usurinta un astfel de adaos in camera de baie, bucatarie sau camara, fara a stanjeni prea mult.

Optiunile electrice sunt in plus mai silentioase, un aspect important pentru cei care stiu ca au somnul usor si tresar la orice zgomot. Sunt de asemenea mai mici si mai elegante, fiind recomandate pentru garsoniere si apartamentele de dimensiuni reduse, care au nevoie de fiecare centimetru ce poate ramane liber. 

In plus, pentru ca nu au nevoie de un cos de fum, le poti instala oriunde doresti, fara a fi conditionat de existenta unui orificiu de evacuare, pe care sa scoti burlanul, sau de regulile asociatiei de locatari cu privire la modificarile de structura. O varianta electrica este deci mai potrivita pentru cei care locuiesc in chirie si nu pot atenta la integritatea zidariei.

 

Consum si cerinte tehnice

Desi nu pare la prima vedere, poate fi putin mai complicat sa instalezi o centrala termica electrica decat una pe gaz. Ambele trebuie racordate de catre un specialist, pentru a pastra garantia si a asigura o buna functionare. Cea pe gaz nu implica insa decat prezenta retelei in locuinta in care este instalata, in timp ce optiunea electrica poate impune refacerea bransamentului, daca ai optat pentru un model mai puternic decat consumul maxim de energie prevazut pentru casa ta.

De exemplu, pentru un model de centrala care are peste 9.9kW vei avea deja nevoie de curent trifazat, in loc de cel monofazat, instalat de obicei pentru consumatorii casnici. Modificarile implica si in acest caz costuri suplimentare, prezenta de mesteri in locuinta, deranj, murdarie si inca un rand separat pe factura de curent.

In ceea ce priveste consumul, iti putem spune ca un model electric are un randament mai bun decat cel al unei versiuni clasice pe gaz (100% fata de 92 – 94%), dar mai mic decat al unei centrale in condensatie (100% fata de 107 – 109%). Diferenta semnificativa in ceea ce priveste cheltuielile de exploatare este data insa nu de randament, ci de pretul mult mai mare al gigacaloriei fata de metrul cub de gaz.

 

De exemplu, pentru un apartament de 40mp si o centrala termica de 5kW, daca luam in considerare un numar de 4.5ore de functionare la capacitate maxima (timp cumulat) pe zi, vorbim despre 675kW consumati pe luna, care, la un pret mediu de 0.6lei/kW ajung la o factura de aproximativ 400lei/luna in cazul unui model alimentat cu energie electrica.

Tinand cont ca pentru o centrala cu gaz poti aproxima un consum mediu de 1 – 1.5mc la 10mp de apartament pe zi, ajungi la o valoare lunara de 1.5MWh. La un pret estimat de 130lei pentru 1 MWh inseamna un cost de 195lei pe luna, deci cam jumatate din cel implicat de o versiune electrica.

Costul ridicat este si motivul pentru care aceste tipuri de centrala sunt recomandate pentru spatiile de mici dimensiuni, bine izolate, in care timpul de functionare se reduce, pentru a preveni cheltuielile mari implicate de folosirea energiei electrice.

 

Siguranta si usurinta in utilizare

Este destul de evident ca modelele electrice sunt mai sigure, pentru ca nu implica riscul scurgerilor care exista in cazul instalarii unei centrale cu gaz. Se pot lua insa masuri pentru reducerea acestui dezavantaj, daca nu iti permiti costurile de exploatare ale unui model electric. Reviziile periodice si folosirea unui detector de gaze de calitate te protejeaza de accidentele nedorite si asigura in acelasi timp functionarea optima a sistemului de incalzire.

In ceea ce priveste modul de gestionare a parametrilor de functionare, vei gasi in ambele categorii meniuri intuitive, cu afisaj digital si posibilitatea de programare a functionarii, astfel incat sa adapteze cat mai bine la stilul de viata al familiei.

Concluzia este ca ambele variante pot reprezenta solutia ideala pentru un apartament in functie de dimensiunile sale, calitatea lucrarii de izolatie si numarul de ore petrecut de proprietar in locuinta. Daca locuiesti la casa si cauti cea mai ieftina versiune, iti putem spune ca este inca cea pe lemne, care nu iti ofera insa acelasi nivel de control asupra temperaturii si intampina dificultati in mentinerea constanta a temperaturii, mai ales pe timp de noapte.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments