Costuri ale incalzirii locuintei cand te debransezi de la retea

Am modificat articolul ultima data pe: 09.08.20

 

Cand sistemul centralizat de incalzire nu mai este o solutie viabila, ai nevoie de alternative eficiente si economice pentru locuinta. Centrala termica pe gaze, caloriferele electrice, panourile radiante sunt doar cateva dintre variantele la care poti apela. Este important sa stii care iti ofera cele mai bune rezultate cu costuri mici.

 

Sistemul de termoficare centralizat nu mai este, de mult timp, cea mai buna solutie de incalzire a locuintei. Pe langa faptul ca utilizatorii trebuie sa plateasca, in afara consumului din locuinta, si pierderi din retea, controlul deficitar asupra temperaturii create in casa il face o optiune mai putin economica decat te-ai astepta. 

Studiile arata ca cheltuielile anuale cu incalzirea si apa calda pentru un apartament de 60mp ajung, in cazul CET, la o valoarea medie de 2500lei,  pana la 2000lei cu o centrala termica pe gaz si pana la 6500lei cu o centrala electrica.

Afla din acest articol care sunt variantele pe care le ai daca vrei sa te debransezi si ce costuri presupune cu aproximatie fiecare dintre ele.

 

Centrala termica pe gaz

Aceasta varianta este cea mai populara alternativa la sistemul centralizat de termoficare pentru ca asigura distributia caldurii in intreaga casa, ofera si apa calda si pretul la gaz este suficient de mic incat sa reprezinte o solutie viabila. Pentru a ajunge insa sa te bucuri de placerea propriei tale centrale, care iti ofera cata caldura vrei, atunci cand vrei, trebuie sa iei in considerare o investitiei deloc de neglijat.

Pretul unei centrale poate varia de la 2.500 – 3.000lei – cele mai accesibile, la un nivel bun de calitate, pentru un apartament de 2 – 3camere, si pana la peste 20.000lei, daca vorbim despre versiuni in condensare de peste 30kW si cu boilere mai mari de 200litri, utile in locuinte cu suprafete de 200mp sau mai mari.

Daca reteaua de calorifere este de buna calitate si nu vrei sa le schimbi, la acest capitol ai costuri foarte mici, limitate doar la verificarea si curatarea lor. In cazul in care vrei sa le inlocuiesti cu versiuni mai moderne sau de mai buna calitate, este bine sa stii ca pentru un spatiu de 20mp cu inaltimea de 2.6m, cu izolatie medie, ai nevoie de calorifere cu o putere de aproximativ 2500 – 2750W. 

 

 

In mare, tinand insa cont de faptul ca un calorifer de 1000W costa intre 200 si 300lei, poti estima usor ca investitia te va ajunge pe la aproximativ 400 – 600lei, daca construiesti instalatia dupa evaluarile termice.

Instalarea centralei termice cu tot ceea ce include (montarea aparatului pe perete, kitul de evacuare, filtre, conceperea instalatiei interioare cu racordarea tuturor caloriferelor, instalatia de alimentare cu apa rece a centralei, plus toate materialele necesare – tevile de apa, fitinguri, teuri, coturi etc.) ajunge intre 2000 si 3000lei. In final, va mai trebui sa achiti si autorizatia de punere in functiune, pe care o platesti o data la doi ani si care ajunge la aproximativ 200 – 300lei.

In total costul cu materialele si manopera de instalare ajunga in medie pana la 6000 – 8500lei. Investitia se recupereaza insa in cativa ani pentru ca la categoria consum se ajunge in medie la 200 – 350lei in lunile de iarna pentru un apartament de 50mp.

 

Calorifere electrice

Atunci cand sunt in functiune, aceste dispozitive consuma exact cat scrie pe eticheta. Deci un calorifer electric, ieftin si bun, de 1.5kW, va consuma 1.5kW pentru fiecare 60 de minute in care este pornit. 

Economia de bani provine in acest caz din gradul de izolare al locuintei, care limiteaza pierderile de caldura si face ca termostatul sa nu se declanseze atat de des si respectiv, de capacitatea uleiului de a se mentine cald pentru ceva timp dupa oprirea aparatului.

Astfel, daca iei in considerare tot o locuinta de 50mp in care ai avea nevoie de dispozitive electrice cu capacitate de 5 – 6kW, cu termostat, care functioneaza in medie 8 – 10 ore pe zi vorbim despre un consum de 50 – 60kW pe zi per total apartament. La un pret al kilowatului de 0.5 lei ajungi la un cost zilnic de 25 – 30lei pe intreg apartamentul in conditiile in care ai folosi in egala masura toate caloriferele din casa (baie, bucatarie, hol, living, dormitoare).

Daca izolatia nu este insa de calitate si caloriferele nu sunt estimate corect, sau cumperi mai mici pentru a face economie, ele vor functiona mai mult timp, adaugand cifre pe factura pentru fiecare ora in plus de operare.

La categoria achizitie, iti putem spune ca un calorifer de 1kW costa intre 100 si 150lei, o versiune de 150kW ajunge la 150 – 200lei, iar un model de 3kW la 350 – 450lei. Pentru o camera de 20mp, investitia initiala ar ajunge deci cu aproximatie la 200 – 250lei.

 

 

Panourile radiante

Panourile radiante functioneaza putin diferit fata de caloriferele electrice, incalzind obiectele si nu aerul, cu ajutorul radiatiilor infrarosii. Sunt ceva mai scumpe, un panou de 1kW economic ajungand la 300 – 400lei, in timp ce o versiune de calorifer similara ca putere costa 100 – 150lei.

Sunt insa mai eficiente in functionare, marturiile persoanelor care le utilizeaza deja in locuinte indicand un consum mediu de 10 – 12kw pe metru patrat pe luna in perioada de iarna. La o locuinta de 50mp aceaste cifre inseamna un consum de 500 – 600kW pe luna la un pret de 0.5lei ajunge la o valoarea a facturii de 250 – 300lei.

Investitia initiala ar fi insa in acest caz substantiala, pentru ca ai avea nevoie de dispozitive care sa cumuleze 4 – 5kW la un apartament de 50mp, ceea ce inseamna 1200 – 2000lei.

Nu uita ca orice varianta ai alege, in momentul in care renunti la incalzirea centralizata, trebuie sa platesti debransarea, care ajunge si ea pana la 1000lei, incluzand proiectul tehnic verificat si cu semnatura expertului, taxa de avizare, referatul tehnic si taxa de debransare. Dupa aceasta etapa esti liber sa alegi orice optiune consideri potrivita sau o combinatie de variante, astfel incat sa iti asiguri confortul termic cu costuri cat mai mici.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments