Costuri si procedee esentiale la inlocuirea instalatiei electrice din apartament

Am modificat articolul ultima data pe: 09.08.20

 

Fluctuatii de tensiune, electrocasnice defecte si risc de incendiu sunt doar trei dintre consecintele posibile ale unei instalatii electrice deteriorate. Afla ce pasi trebuie sa urmezi, pentru inlocuirea completa si ce costuri sunt implicate si asigura-te ca locuinta ta este in siguranta si aparatura protejata.

 

Pentru toti care isi cumpara un apartament intr-un bloc vechi sau aleg sa achizitioneze o casa construita cu mult timp in urma, pe lista celor mai importanti pasi in renovare se afla inlocuirea instalatiei electrice. Nu te lasa niciodata inselat de un interior nou varuit. Daca cablurile si prizele nu au fost schimbate in ultimii 10 – 20 de ani, sistemul electric este depasit si reprezinta un risc de incendiu si un factor care iti poate deteriora aparatele electrocasnice. 

Ce presupune practic inlocuirea instalatiei in locuinta, ca pasi, costuri si durata de timp? Citeste in randurile de mai jos, impreuna cu cateva recomandari legate de abordarea unui astfel de proiect.

 

Pregatirile minime

Este important sa stii ca schimbarea instalatiei electrice inseamna si inlocuirea cablurilor incastrate in perete, deci zgomot si ceva murdarie. Firesc si recomandat este sa iti avertizezi vecinii inainte de a incepe lucrarile, mai ales cei care sunt perete in perete cu tine, ca in apartamentul tau se fac renovari, si sa alegi un program potrivit. 

In acelasi timp, este indicat sa strangi covoarele din incaperi sau sa le acoperi cu polietilena in zonele in care se lucreaza pentru a evita impregnarea lor cu praf. Trebuie sa stii ca un astfel de proiect poate dura intre 3 si 7 zile lucratoare, in functie de marimea apartamentului, deci daca vrei sa fii de fata cand lucreaza mesterii, este bine sa iei si acest lucru in considerare.

 

Costuri

Suma pe care va trebui sa o pregatesti pentru electrician variaza de la firma la firma si difera intre orasele mai mari si cele mici. In general, va fi vorba despre o investitie de 1000 – 1500lei pentru o garsoniera, 1500 – 2000 pentru apartament cu doua camere si pana la 2500 – 3000lei pentru trei si patru camere. 

Tine insa cont de faptul ca este o valoare estimativa si ca daca ai cerinte speciale legate de prize, intrerupatoare, socluri pentru corpuri de iluminat, este posibil sa fie mai mari.

Nu uita sa discuti inca de la inceput cu meseriasul necesarul estimat de materiale pentru a le putea achizitiona din timp. Daca vrei sa instalezi sisteme de iluminat cu senzor de prezenta sau orice alt tip de dispozitiv suplimentar, acum este momentul sa le rezolvi pe toate.

 

 

Debransarea

Pana cand proiectul este gata, locuinta ta va fi debransata de la curent. Instalatorul va sparge in pereti pentru a scoate cablurile vechi si a crea noile trasee electrice. Este motivul pentru care aceste modificari se realizeaza devreme in cadrul renovarilor, pentru a evita stricarea unei tencuieli noi asezate. Pentru ca este o munca destul de anevoioasa, nu te astepta sa se intampla in cateva minute.

 

Definirea noilor trasee si puncte de consum

Stabilirea noilor trasee electrice se face tinand cont de normativele care reglementeaza pozitionarea instalatiilor electrice si de preferintele beneficiarului. Pana la acest moment, trebuie sa stii cat mai clar unde ai nevoie de prize si unde vrei sa instalezi lampi sau veioze. 

Ia in considerare atat electrocasnicele mari (frigider, cuptor sau plita electrica, masina de spalat, centrala termica), cat si cele mai mici (televizor, aparat cu microunde, laptop, imprimanta, fier de calcat etc.).  

Monteaza prize separate pentru consumatorii mari, mai ales daca vei apela la calorifere electrice (aici comparate cateva modele) pentru incalzire sau un aparat de aer conditionat.

Pune pe hartie toate dispozitivele care vor avea nevoie o sursa fixa de alimentare, precum si cele pe care le pui ocazional in priza. Cu cat ai totul mai bine organizat, cu atat va fi nevoie sa folosesti mai putine prelungitoare. Alege cu atentie locatia prizelor in baie si bucatarie, tinand cont de locul unde vei pozitiona dusul/cada, chiuveta si aragazul.

 

Executarea canalelor si montarea traseelor

In aceasta etapa mesterul va trebui sa dea canale in structura peretilor. Este un pas care va dura ceva mai mult pentru ca este vorba despre materiale dure – beton, BCA, caramida si vrei sa lucreze cat mai ingrijit. Dupa ce toate santurile sunt create, cablurile noi vor fi montate dupa planul realizat si fixate cu ajutorul diblurilor sau cu banda speciala pentru montaj si acoperite cu ipsos.

 

Montarea dozelor si testarea instalatiei

Dupa ce traseele au fost realizate, electricianul va monta dozele si va realiza conexiunile intre ele. Tot in aceasta etapa se instaleaza un nou tablou electric potrivit pentru sistemul instalat. Este momentul ca mesterul sa testeze munca facuta si sa verifice daca curentul circula asa cum trebuie.

 

 

Prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat

Partea structurala a instalatiei electrice a fost finalizata si acum urmeaza pasul cel mai placut, si ultimul, al montarii accesoriilor. 

In aceasta etapa trebuie sa ai la indemana toate prizele care trebuie montate, intrerupatoare sau adaptoare care permit ajustarea intensitatii luminii si tot ce inseamna corpuri de iluminat. Alege prize robuste, cu inpamantare, si daca vrei sa instalezi si in baie sau pe balcon, selecteaza modele cu protectie la apa.

In ceea ce priveste corpurile de iluminat, este bine sa incepi cu acele produse care necesita incastrare in tavan sau perete fals, pentru ca implica mai mult deranj si efort. Urmeaza soclurile pentru versiunile simple de lampi sau lustre. 

Acorda atentia cuvenita cablurilor de alimentare, daca ai optat pentru un design modern in care lustrele coboara pana aproape de suprafata biroului sau la doar un metru deasupra canapelei.

 

Optiuni si recomandari

Poti insera toate cablurile electrice prin perete sau poti opta pentru montarea in pardoseala. Consulta-te insa cu electricianul in privinta oportunitatii acestei alegeri. In acest caz, va trebui sa cumperi cabluri speciale care rezista mai bine la solicitari mecanice, umezeala si variatii de temperatura.

Alege prize care se fixeaza cu suruburi si nu cu gheare, pentru ca cele din urma pot fi mai usor smulse din perete. Nu uita sa montezi una si pe hol, iti va fi de folos cand dai cu aspiratorul.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments