Cum pregatesti centrala termica de iarna

Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

Aerisirea caloriferelor, verificarea termostatelor si curatarea cosului de evacuare sunt doar o parte din pregatirile care previn problemele cu centrala in timpul iernii. Nu te expune la frig si reparatii in timpul sarbatorilor de Craciun, rezolvand inca din toamna tot ce tine sistemul de incalzire. 

 

Este foarte neplacut, atunci cand centrala termica se strica intr-o saptamana geroasa sau cand descoperi in primele zile de frig ca are nevoie de reparatii, pentru a functiona bine peste iarna. Iti recomandam asadar sa te ocupi din timp de pregatirea sistemului central de incalzire pentru perioada rece. Iata ce include acest proces si cum il poti parcurge cat mai usor.

 

Elimina aerul din calorifere

Cei mai mult dintre noi sunt deja familiarizati cu acesta procedura care trebuie sa aiba loc inainte de pornirea centralei. Prezenta bulelor de aer in interiorul caloriferelor scade volumul care poate fi ocupat de agentul termic (apa calda). 

Asta inseamna ca incaperea va primi mai putina caldura decat daca elementii ar fi plini si ca centrala munceste mai mult pentru a-ti oferi temperatura dorita. In termeni practici, caloriferele neaerisite sunt echivalente cu facturi mai mari.

Daca tot esti la acest capitol, iti recomandam sa verifici integral instalatia. Include aici toate tevile si robinetii de la centrala, baie si bucatarie. Repara sau inlocuieste tot ce este deteriorat, in special daca este vorba despre robineti care picura.

 

Verifica presiunea la apa

Un alt aspect pe care este bine sa il ai sub control este presiunea cu care apa ajunge sa circule prin instalatia termica. In general, parametrii optimi de functionare sunt trecuti in manualul de utilizare a centralei, dar pentru orice eventualitate este bine sa stii ca pe programul de vara, centrala are nevoie de o presiune de 1 pana la 1.5bar, iar pentru cel de iarna, de pana la 2.5bar. 

Pentru siguranta maxima, iti recomandam sa apelezi la un profesionist care sa verifice alimentarea cu apa si cu gaz a centralei.

 

 

Opteaza pentru un stabilizator de tensiune

Caderile de tensiune sunt o situatie frecventa in zonele limitrofe, catre capatul de retea sau in complexele de apartamente in care capacitatea retelei nu a fost evaluata corect. Daca centrala ta are nevoie de 220 – 230V si tu ai la priza 190 – 200V, chiar si periodic, dispozitivul de incalzire se poate defecta.

Poti rezolva problema achizitionand un stabilizator de tensiune. Pentru ca aceste aparate costa insa destul de mult, iti recomandam sa apelezi la un profesionist care sa verifice daca chiar ai nevoie de unul.

 

Redu nivelul de duritate al apei

Daca ai casa intr-o zona neracordata la reteaua publica de apa si alimentezi centrala din panza freatica, ai nevoie cu siguranta de unul dintre cele mai bune filtre de apa care iti poate oferi functia de dedurizare. Folosirea de apa dura in centrala termica poate afecta sistemul de incalzire si, in timp, poate duce la stricarea acestuia.

Doar pentru ca locuiesti in oras, asta nu inseamna ca nu ai nevoie de o astfel de solutie. Iti recomandam sa testezi apa de la robinet pentru a evalua concentratia de saruri minerale. Este o masura pe care trebuie sa o ai in vedere in special daca observi frecvent pete albicioase pe vasele spalate sau pe chiuveta.

 

Verifica termostatul

Inainte de a porni centrala este bine sa te asiguri ca termostatul tau are baterii noi si ca functioneaza cum trebuie. Il poti testa in comparatie cu un termometru de camera. Daca vrei sa schimbi un model mai vechi cu fir, cu unul wireless sau/si programabil, acum este momentul sa cauti varianta potrivita si sa o instalezi.

Tot acum este cazul sa regandesti pozitionarea termostatelor sau sa completezi setul, daca vrei sa ai un control mai bun asupra modului in care este incalzita casa. Daca ai cumparat termostate programabile, gandeste-te din timp la perioadele in care vei avea nevoie de caldura mai multa si la cele in care in locuinta pot fi mai putine grade.

 

Verifica si curata cosul de evacuare

Cosul de evacuare al centralei termice este de multe ori neglijat, nefiind la fel de important ca cel al unei sobe sau al unui semineu. Pentru ca nu degaja fum, ci mai curand un abur, cosul nu se murdareste propriu-zis din cauza aerului evacuat.

Aburul inseamna insa umezeala, care creeaza un mediu propice depunerii de praf si murdarie. Cea mai frecventa cauza de infundare a cosului centralei este crearea de cuiburi de catre pasarile specifice zonei (vrabiute, porumbei etc.). Inainte de a incepe sa folosesti centrala este prin urmare intelept sa verifici daca spatiul de evacuare este liber.

 

Asigura-te ca verificarea ISCIR este la zi

O data la doi ani centrala ta termica trebuie evaluata de catre un specialist autorizat ISCIR. Daca intarzii cu aceste verificari periodice, furnizorul tau va intrerupe gazul pana cand rezolvi problema. Situatie care se poate dovedi foarte neplacuta, mai ales daca se intampla in lunile de iarna. 

 

 

Atentie! Nu confunda verificarea instalatiei de gaze cu cea ISCIR a centralei. Sunt doua aspecte diferite, care se completeaza reciproc, in ideea de a-ti oferi siguranta in exploatarea sistemului de incalzire, dar nu se inlocuiesc una pe alta.

Aspectele generale care sunt analizate la o astfel de verificare includ: constatarea ca livretul centralei se afla la tine, evaluarea integritatii aparatului si constatarea mentinerii conditiilor initiale de montaj. 

Tot atunci se controleaza cantitatea de gaze arse, se compara valorile cu limitele considerate ca admise si se asigura arderea completa prin verificarea si reglarea sistemului de combustie. Dispozitivele de siguranta si de control sunt si ele verificate si reglate si daca este cazul, centrala este curatata.

 

Seteaza centrala astfel incat sa optimizezi consumul

Temperatura la care setezi centrala sa incalzeasca apa conteaza foarte mult. Specialistii recomanda un nivel cuprins intre 48 si 50 grade Celsius pentru apa menajera care circula la baie si bucatarie, pentru a reduce consumul de gaze. Daca apa care curge este prea fierbinte si trebuie sa o combini cu rece pentru a o folosi, consumi apa de doua ori si gaz inutil.

Poti de asemenea inchide caloriferele in incaperile pe care le folosesti foarte putin si sa le deschizi apoi doar in perioadele in care afara este foarte frig, protejand astfel instalatia de inghet.

 

Cum stai cu izolatia?

Pentru a beneficia de o temperatura potrivita in locuinta, pe langa centrala termica este bine sa evaluezi si calitatea izolatiei si sa iei masuri de imbunatatire, daca bugetul iti permite.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments