Cum reglezi termopanele

Am modificat articolul ultima data pe: 29.02.24

 

Este foarte la moda sa ai acum geamuri si usi termopan, care vin cu o serie de avantaje, dar pe care trebuie sa stii cum sa le reglezi in functie de anotimp si daca apar anumite probleme, pentru a avea eficienta maxima.

 

Desi tot mai multe persoane au optat pentru geamuri si usi termopan, putini stiu cum sa le regleze si ce presupune acest lucuru. Sunt o serie de reglaje termopane pe care le poti face cu usurinta si care duc la o mai buna functionare a acestora. 

 

Cand stii ca este necesar sa faci anumite reglaje la termopane?

De regula, alegi tamplarie termopan deoarece vrei sa ai un plus de confort, sa fie bine izolate, atat termic, cat si fonic, pentru un design placut, fiind si comod de intretinut. Cu timpul, pot sa apara anumite probleme care iti produc disconfort, dar multe dintre ele le poti rezolva si singur, fiind unele operatiuni de reglare termopane simplu de executat.

Se poate face o reglare la geam termopan sau usa in urmatoarele situatii:

  • Ai simtit ca intra aer pe langa tamplarie;
  • Usa nu se mai inchide corect;
  • Sunt presiuni pe garnituri;
  • Fereasta se deschide greu si loveste.

Cu un simplu reglaj termopane poti sa rezolvi aceste situatii fara a apela la un specialist. 

Cum se regleaza geamurile termopan pentru iarna?

Este posibil sa nu fi stiut ca se face o reglare termopane vara-iarna, deoarece presiunea ridicata din regimul de iarna poate afecta izolarea pe timpul verii si pot aparea o serie de probleme. 

Reglarea geamurilor termopan se face cu ajutorul bulbului (imbus) de pe marginea acesteia, cu ajutorul unei surubelnite. Bulbul, in functie de tipul geamului, poate avea mai multe forme hexagonal, drept etc. Prin strangerea acestuia spre dreapta se va creste presiunea, operatiune pe care este bine sa o faci la toate geamurile imediat ce incepe sezonul rece. 

 

Cum se regleaza geamurile termopan pentru vara?

Pentru a asigura o viata lunga termopanelor este necesar sa faci si un reglaj geam termopan pentru perioada de vara. Iarna cresti presiunea, dar vara trebuie sa o scazi, utilizand tot o surubelnita si actionand asupra bulbului. De aceasta data imbusul se invarte spre stanga. Astfel realizezi reglarea presiunii pe garnitura, foarte importanta pentru buna functionare a geamurilor. 

 

Cum se regleaza usa termopan?

Trebuie sa stii si cum se regleaza usa termopan, mai ales ca investitia initiala nu este foarte mica si iti doresti sa beneficiezi cat mai mult timp de solutia aleasa. Astfel, ai nevoie de o reglare usa termopan vara – iarna, la fel ca si in cazul geamurilor, mai ales daca este la exterior, fiind mai expusa variatiilor de temperatura.

Pe timpul iernii, presiunea trebuie crescuta, invartind imbusul spre dreapta, pe perioada calda vei face o reglare usi termopan pentru a scadea presiunea, invartind spre stanga. Este posibil ca in timp sa vezi si alte probleme si, pe langa acest reglaj usa termopan, sa mai fie nevoie si de alte operatiuni precum:

  • Strangerea balamalelor in caz ca usa nu mai este dreapta si loveste ori in partea de sus, ori jos, operatiune pe care o poti face si singur;
  • Realinierea geamurilor, daca este cazul, operatie ce se mai numeste si calare, dar, de obicei, este nevoie de un specialist ce are si instrumentele de lucru necesare.

 

Atat la geamuri cat si la usi este important sa ai grija de garnitura termopan si de balamale, pe care le prezentam mai pe larg: 

Cum se intretin garniturile?

Indiferent ca vorbim de usi sau de geamuri, acestea sunt dotate cu cheder termopan care asigura o buna inchidere a acestora si au un rol important in izolatie. 

Ele trebuie sa fie in buna stare si, pentru a avea un cheder la geam termopan sau usa care sa reziste pentru o perioada mai lunga de timp, sunt necesare acele reglaje de iarna – vara. In caz ca izolatia nu mai este buna si simti curenti de aer, poti sa inlocuiesti garnitura la geam termopan sau la usa, costurile fiind mult mai mici decat pentru schimbarea acestora in totalitate. 

Astfel, este bine sa faci reglare geam termopan la timp pentru a proteja garniturile, ceea ce conduce la o mai buna izolare. 

 

Cum se intretin balamalele? 

O alta reglare la geam termopan se poate face si din balamale, acestea trebuie bine intretinute si unse din cand in cand, pentru a functiona normal. 

Daca ai probleme la inchiderea geamului, observi ca este mai lasat si loveste in partea de jos, problema se poate rezolva prin anumite reglaje la balamale geam termopan. De obicei, problema este in partea de sus si ai nevoie de o cheie imbus.

La balamaua geamului termopan superioara ai doua suruburi de reglare si anume cel situat in apropierea balamalei si cel din mijloc, ultimul fiind doar de prindere. In partea de jos, ai un surub lateral ce poate afecta orizontalitatea geamului, fiind important pentru a regla balamale termopan. 

Si la usa este posibil sa ai aceeasi problema si vei face reglare balamale usa termopan dupa cum urmeaza:

  • Balamale fixe – sunt din generatiile mai vechi si nu permit reglaje, cel mult o mica ajustare pe laterala;
  • Balamale de tip T – poti sa faci mici ajustari pe inaltime si pe laterala; 
  • Balamale usi termopan de tip steag –  sunt cele mai noi modele, mai performante ce permit mai multe reglaje: pe inaltime, pe laterala, asupra presiunii, apropierea sau departarea fata de toc. 

In caz ca ai un geam termopan blocat inchis, nu este bine sa fortezi deschiderea, fiind indicat, daca nu esti foarte priceput, sa apelezi la o firma specilizata. 

Este foarte comod si modern sa ai usa termopan, precum si geamuri, deoarece ofera o serie de avantaje de care te vei bucura indiferent ca locuiesti la casa sau la bloc. Deoarece investitia initiala este destul de mare, informeaza-te din timp cum sa le intretii, ce reglaje trebuie facute si nu ezita sa iti pui si o grila aerisire termopan, foarte utila si eficienta. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu