Cum sa faci biroul la fel de confortabil ca locuinta

Am modificat articolul ultima data pe: 27.10.20

 

Cei mai multi dintre noi petrec minim 8 ore la birou in fiecare zi, iar daca punem la socoteala si joburile care presupun zeci de ore suplimentare pe luna, devine usor de inteles de ce ne dorim adesea sa ne putem simti in spatiul de lucru la fel de confortabil ca acasa.

Una dintre conditiile de care ai nevoie, pentru a te putea concentra usor asupra sarcinilor de serviciu si a fi productiv, este un nivel termic potrivit, mai ales pe timp de iarna, cand frigul de afara te oboseste deja pe drumul catre locul de munca.

Incalzirea in pardoseala se numara printre optiunile care pot asigura confortul termic in birourile in care de multe ori aerul conditionat sau caloriferele nu reusesc sa faca fata sau consuma prea mult.

 

Avantajele caldurii de sub covor

Spre deosebire de aerul conditionat sau incalzirea cu agent termic prin intermediul caloriferelor clasice, sistemele prin pardoseala asigura degajarea uniforma a caldurii, de jos in sus, pe intreaga suprafata a podelei, ceea ce inseamna ca poti sa uiti de zilele in care picioarele iti ingheata pe podea, desi aerul este cald in incapere, sau momentele in care trebuie sa te ridici de la birou pentru a te incalzi, pentru ca biroul blocheaza curentii de aer cald.

Deoarece nu ocupa loc in spatiul util al camerei, aceasta varianta este de asemenea ideala pentru spatiile de lucru limitate ca suprafata, permitand o mai mare libertate in designul incaperii.

Pe lista dezavantajelor care trebuie luate in considerare de managementul firmei se numara investitia initiala destul de ridicata, care se recupereaza insa suficient de repede pentru a merita efortul, si dificultatea realizarii lucrarilor de reparatii, in cazul in care se face economie la calitatea elementelor de distributie a caldurii, inserate in pardoseala, si apar defectiuni la acest nivel.

 

 

Sistem cu agent termic sau electric

Cand vine vorba de instalarea in spatii office, adaugarea tevilor pentru agent termic in pardoseala poate fi mai dificila de facut daca cladirea este deja finisata. Deoarece tevile au in general un diametru semnificativ mai mare decat conductorii electrici, montarea lor poate ridica podeaua suficient de mult cat sa jeneze deschiderea si inchiderea usilor.

Sistemele cu agent termic sunt recomandate asadar pentru suprafete mari si cladiri de birouri sau etaje la care se poate planifica din timp insertia, in timp ce variantele cu alimentare electrica se pot monta discret chiar si in cladirile mai vechi, supuse proceselor de modernizare.

 

Cele mai moderne optiuni

In categoria sistemelor de incalzire in pardoseala cu elemente electrice, ai in prezent de ales intre modelele clasice, cu conductor din cupru, sau variantele mai eficiente, cu structura din carbon.

Fibra de carbon are o rezistivitate mai mare decat cuprul, o densitate de aproape 4 ori mai mica si o energie interna la jumatate, ceea ce inseamna ca va disipa mai mult caldura in incapere.

Studiile arata ca folosirea acestei variante de distributie asigura un consum de energie cu 25% mai redus decat modelele din cupru, avantaj semnificativ tinand cont de costul curentului electric, care se resimte in special in spatiile de dimensiuni medii si mari.

Daca te numeri printre persoanele ingrijorate de efectele negative ale emisiilor generate de dispozitivele electrice, prezente de obicei in numar mare in orice birou modern, iti putem spune ca fibrele din carbon nu genereaza unde electromagnetice periculoase fiind deci sigure pentru organismul uman.

La aceste calitati se adauga flexibilitatea ridicata, absenta riscului de oxidare si deteriorare in timp si faptul ca fibrele nu isi modifica dimensiunea ca reactie la variatiile de temperatura, stabilitatea fiind o caracteristica de mare pret in acest domeniu, pentru ca reduce uzura.

Dupa ce iti vom spune ca acesti conductori fac parte si din categoria produselor 100% reciclabile, vei intelege probabil de ce aceste variante sunt considerate printre cele mai bune sisteme de incalzire in pardoseala, mai ales cand vine vorba despre spatii de lucru.

 

 

Un birou aproape ca acasa

Sistemele electrice de incalzire in pardoseala iti ofera posibilitatea de a gestiona incalzirea separat pe spatii de lucru, in functie de program si un control mai bun asupra temperaturii din incapere pe care o poti seta dupa preferinte.

Intr-o firma cu mai multe birouri asta inseamna ca fiecare incapere poate fi gestionata individual, iar zonele mai putin folosite, cum sunt arhiva si sala de sedinte, pot fi mentinute la un nivel mai redus de caldura in perioadele in care nu sunt utilizate.

Nu mai este nevoie de covoare groase care colecteaza praful si murdaria de afara si se poate apela la versiuni mai subtiri si de dimensiuni mai mici, mult mai usor de intretinut sau, daca se prefera un birou cat mai aerisit si simplu, se poate renunta de tot la ele in favoarea unui parchet bine lustruit.

Aceste sisteme functioneaza prin transformarea intregii pardoseli intr-o suprafata radianta care incalzeste rapid corpurile din incapere, atat obiectele, cat si persoanele, ceea ce inseamna ca te vei relaxa mai usor la sosire si vei fi mai repede gata de lucru.

Pentru ca nu creeaza curentii de aer specifici incalzirii cu calorifere, umiditatea va fi mai usor de pastrat la un nivel optim, in special daca iti plac plantele si ai cateva in birou, fara a mai fi nevoie de un umidificator care sa rezolve senzatia de gat iritat si ochi uscati care apare la numai cateva ore de munca.

 

Confort si sanatate

Nivelul de temperatura si umiditate influenteaza direct modul in care te simti si nivelul de productivitate, dar si masura in care organismul tau poate lupta cu infectiile specifice sezonului rece. Lucrand intr-un mediu placut si confortabil vei obosi mai greu si vei raci mai putin.

O podea calda si placuta te va ajuta de asemenea si sa ai o pozitie corecta la birou, cu talpile lipite de pardoseala si spatele drept, fara a simti nevoia sa stai pe varfuri sau sa eviti atingerea solului, cum se intampla adesea cand pe la picioarele tale circula aer rece.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments