Cum se folosesc sobele pentru gatit, rustice

Am modificat articolul ultima data pe: 13.09.24

 

Cum mancarea pregatita la soba este delicioasa, sunt persoane care isi doresc sa isi amenajeze bucataria in stil rustic, folosind acest dispozitiv atat pentru incalzire, cat si pentru gatit, iar in acest articol va prezentam informatii utile pentru a o folosi in siguranta.

 

Pentru o casa de vacanta, dar si pentru locuinte situate pe pamant, poti sa optezi pentru o bucatarie amenajata in stil rustic, cu o soba de gatit. Acestea functioneaza de regula cu combustibil solid si poti prepara diferite mancaruri, fie prin fierbere, utilizand ochiurile de deasupra destinate pentru acest proces, fie preparate la cuptor. 

 

Cum se instaleaza?

Sobele pentru gatit se amplaseaza de obicei in bucatarie, avand grija sa fie o incapere ce poate fi aerisita. Acestea au nevoie de racordare la un cos de fum, care trebuie sa fie in concordanta cu cerintele producatorului, si instalarea se face cu ajutorul unor persoane autorizate. 

Cosul trebuie sa fie dimensionat conform normativelor, iar toate burlanele si racordurile trebuie etansate bine, pentru a functiona la putere optima si pentru a preveni accidentele. In general, deasupra cuptorului se afla situat manerul de reglare a tirajului. Daca vrei sa gatesti la ochiurile sobei sau doar sa incalzesti incaperea, tirajul trebuie sa fie inchis, gazele arse trecand direct spre cosul de fum. Pentru a gati la cuptor, tirajul trebuie deschis, pentru a permite gazelor arse sa incalzeasca cuptorul. 

Ce masuri de precautie trebuie luate?

Desi sunt dispozitive foarte sigure si realizate conform cerintelor de siguranta, totusi atunci cand instalezi o soba, trebuie sa iti iei si cateva masuri de precautie. Astfel, nu o aseza prea aproape de alte piese de mobilier, ci pastreaza o distanta minima de 20cm. 

Sa nu pui nimic din materiale inflamabile pe suprafata incinsa a sobei. Daca ai asezat soba langa o fereastra, ai grija cum asezi perdelele, acestea sunt usor inflamabile si, purtate de vant, pot veni in contact cu suprafata fierbinte a sobei. Si la covor trebuie avut grija, sa fie la o distanta de minim 20cm de soba. Este de preferat ca soba sa nu fie asezata direct pe pardoseala, ci sa aiba un spatiu de aerisire de 2 – 4 mm cel putin.

 

Ce combustibil poti folosi?

In general, atunci cand iti achizitionezi o soba pentru gatit, in cartea tehnica a aparatului vei gasi diferite informatii de la producator, inclusiv combustibilul recomandat de acesta. Astfel, vei folosi doar ceea ce este indicat, pentru a nu avea accidente sau alte situatii neplacute.

De asemenea, in cazul folosirii de combustibil nerecomandat de producator, soba isi poate pierde garantia acordata la achizitionare. Este interzis sa folosesti materiale ce sunt acoperite cu substante inflamabile, deoarece soba poate exploda. 

In cazul in care soba se alimenteaza cu lemn, vezi si care sunt pierderile daca folosesti lemn umed. Pentru a obtine un lemn uscat, se recomanda taierea sa la dimensiunea potrivita si depozitarea in locuri bine aerisite, pentru o perioada de 24 de luni. Astfel, vei avea un randament bun si soba va functiona la cele mai inalte performante.

Cum le intretii?

Pentru a te putea bucura de investitia facuta cat mai mult, trebuie sa respecti recomandarile de intretinere. Astfel, vei face o curatare zilnica sau la doua zile pentru a indeparta cenusa rezultata in urma aprinderii focului, precum si verificarile periodice recomandate de producator, care se fac cu o echipa autorizata. 

 

Ce soba sa aleg?

In cazul in care iti doresti doar sa gatesti la soba, fiind o locuinta de vacanta unde ajungi mai rar sau o bucatarie de vara, atunci poti sa alegi si o soba metalica care are un randament mai scazut, si nu pastreaza bine caldura.

In schimb, daca vrei sa te si incalzesti cu soba la care gatesti, atunci mergi pe modele de teracota sau caramida, pentru ca ai la dispozitie o gama foarte variata de modele si gasesti lista comparativa facuta de noi aici, variante care sa te ajute sa incalzesti eficient si cu un randament bun. 

In functie de ce gatesti, vei alege modele simple, doar cu ochiuri de fierbere deasupra, sau echipate cu cuptor, pentru a praji sau coace diferite preparate. Dimensiunea sobei de gatit o vei corela cu numarul de membri din familie si cantitatile pe care le prepari in mod curent. Astfel, pentru o familie mica cu 2 – 3, persoane poate fi potrivit si un model mai mic, cu doua ochiuri si cuptor. Pentru o familie mai numeroasa, este nevoie de o soba de gatit generoasa, cu 3 – 4 ochiuri si cuptor mare.

Fierberea se poate face si cu capacele de la ochiuri inchise, daca nu esti foarte grabit si ai timp, sau mai rapid, scotand din capace pentru o fierbe direct pe flacara. 

Ce model se potriveste?

Oferta pe piata pentru sobe rustice de gatit este foarte variata si sunt destule modele pentru a gasi o varianta convenabila pentru tine, atat ca pret, cat si ca design. 

Poti sa mergi pe sobe de teracota premontate, pe care le instalezi foarte usor si le poti folosi imediat, fie gasesti un model care este exact ce ti-ai dorit, fie poti face comanda pentru o versiune personalizata. 

De asemenea, poti apela la firme specializate care sa iti construiasca o soba, conform cerintelor tale si adecvata la spatiul unde este amplasata. Exista sobe inalte, cu plita in partea de jos si eventual o bancuta pentru cand astepti sa fie mancarea gata; sau modele mai joase, la nivelul plitei, lac are vei sta mai confortabil in timp ce gatesti. Poti opta si pentru variante cu plasa montata deasupra plitei care iti permite uscarea diferitor plante, a legumelor si fructelor. 

Pot fi simple sau cu diferite polite si rafturi unde mai poti aseza diverse obiecte necesare procesului de gatit. Pot fi inchise complet, sau cu usita de geam termoizolant, care sa iti permita si sa stai seara la gura sobei, cu prietenii la povesti, privind flacarile. 

Indiferent ce idee ai in legatura cu amenajarea unei bucatarii in stil rustic, cu siguranta ca vei gasi soba de gatit perfecta, care sa te ajute sa creezi o atmosfera cat mai placuta si la care sa gatesti mancaruri delicioase pentru cei dragi. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu