Iluminatul pavajului – utilitate, moft sau beneficiu estetic

Am modificat articolul ultima data pe: 30.11.20

 

Pavajul este folosit pentru acoperirea drumurilor sau a zonelor de curte si este alcatuit din blocuri realizate din materiale rezistente precum lemnul, caramida, piatra sau alte optiuni, asezate pe un pat de nisip sau mortar, avand rolul de a asigura trecerea sigura si confortabila a persoanelor si masinilor.

Persoanele fizice care locuiesc la casa il folosesc adesea pentru a crea un traseu semnalizat, placut la vedere si usor de parcurs, de la poarta si pana la intrarea in locuinta sau catre alte puncte din interiorul curtii catre care circula frecvent.

Cat de important este ca pavajul sa fie luminat si care sunt optiunile pe care le ai la indemana? Afla, parcurgand continutul acestui articol.

 

Ai sau nu ai nevoie de pavaj iluminat?

Este destul de usor sa iti dai seama ca, pentru a nu te impiedica, chiar si pe un pavaj fara diferente de nivel, ca sa nu mai vorbim despre cele care includ si trepte, ai nevoie de un minim de vizibilitate pe timp de noapte.

Il poti obtine uneori destul de facil si fara efort, daca locuiesti pe o strada foarte bine luminata, cu stalpi care arunca raze puternice si in gradina ta, sau daca ai un bec pe terasa sau proiectoare led, traseul este suficient de scurt si nu sunt copaci sau arbusti care sa obtureze lumina. Cam multe conditii, nu-i asa?

Daca vrei o solutie simpla, utila si deloc costisitoare care sa iti ofere exact atata lumina cat ai nevoie pentru a vedea pe unde mergi, fara sa te orbeasca si care sa confere pavajului un aspect modern, poti opta pentru variante led special concepute in acest scop.

Consuma foarte putin, cele mai multe modele disponibile avand in general pana in 3W si sunt usor de motat si intretinut. Sunt confectionate pentru a oferi rezistenta la impact, caldura si umiditate, deci nu trebuie sa-ti faci griji ca vor fi afectate de ploaie.

 

 

La nivelul solului – Spoturi incastrate, lampi, benzi led sau neon flex

Variantele pe care le ai la indemana sunt suficient de numeroase pentru a putea gasi solutia perfecta pentru conceptul de design exterior pe care il ai in minte. Poti alege lampi cu suport tip tarus, care se infing in pamant pe lateralele zonelor pavate, astfel incat pot fi instalate fara dificultati si in situatia in care ai amplasat deja padelele cararii.

Se monteaza foarte usor si unele dintre ele functioneaza cu senzor, activandu-se atunci cand detecteaza apropierea unei persoane. Degaja lumina de la cativa centimetri de sol, pe orizontala, fara a-ti deranja privirea, iar unele dintre ele au cap mobil, care poate fi pozitionat astfel incat razele sa fie directionate exact in unghiul dorit.

Spoturile incastrate se instaleaza de regula o data cu pavajul si degaja o lumina discreta pe verticala si pe orizonatala. Spre deosebire de lampi, in acest caz, daca alegi o varianta cu prea multi wati, este posibil ca dupa ce privesti direct catre spot sa ai ceva dificultati cu acomodarea la luminozitatea mai redusa din jurul tau.

Le poti amplasa si pe marginile pavajului pentru a semnaliza limitele zonei de circulatie. Daca traseul include si trepte este bine sa le pozitionezi cat mai aproape de trecerea de pe un nivel pe altul, pentru ca diferenta de inaltime sa fie vizibila.

Benzile led si tuburile neon flex sunt foarte folositoare in cazul in care gradina ta este in panta si accesul se face pe o alee cu multe trepte, pentru ca pot fi mulate exact pe conturul acestora sau folosite pentru a trasa marginile fiecarui nivel.

La mai poti utiliza pentru a incadra lateralele pavajului, pe o singura parte sau pe ambele, la nivelul solului sau prinse in tufisurile care marginesc cararea. Cele mai bune benzi led iti vor da posibilitatea de a alege culoarea si intensitatea luminii, astfel incat sa obtii un efect potrivit cadrului natural.

 

Aplice, felinare sau lampadare

Daca aleea este marginita de un mic zid, il poti folosi pentru a monta spoturi cu orientare orizontala sau aplice, ca alternativa de iluminat. Tot in aceeasi categorie, si anume a optiunilor care implica prezenta sursei de lumina la o inaltime mai mare, se incadreaza lampadarele si felinarele, adesea disponibile si in versiuni de 60 – 80m, ceea ce inseamna un nivel mediu intre cel al ochilor si sol.

Lampadarele si felinarele sunt de asemenea disponibile si in modele inalte, maiestuoase, de peste 1.7 – 2.0, recomandate in general pentru gradinile de dimensiuni mari, in care este placut sa ai vizibilitate pe o distanta mai mare decat simpla carare pe care circuli.

 

La priza sau cu alimentare solara

Printre modelele de spoturi led, lampi si aplice vei gasi frecvent variante care includ tehnologie ce permite incarcarea de la lumina solara si care reduce consumul de electricitate al locuintei. Iti atragem insa atentia ca, in functie de performantele produsului, este posibil ca, pe timp de iarna energia acumulata in orele mai putine ale zilei sa nu fie suficienta pentru a asigura lumina pe intreg parcursul noptii.

Daca optezi pentru versiuni solare este de asemenea important ca dispozitivele sa fie expuse cat mai mult la soare, ceea ce inseamna ca sunt mai putin potrivite pentru aleile strajuite de copaci cu frunzis des sau chiar arbusti de inaltime medie, ori pentru zonele umbrite de profilul locuintei sau al unei case vecine.

In cazul in care amplasarea in spatiu te limiteaza si ai nevoie sa faci economie la energie, iti recomandam in primul rand sa apelezi doar la optiuni led, care consuma cel mai putin, si in al doilea rand, sa instalezi un sistem cu senzor care sa previna mentinerea aprinsa a luminilor in perioadele in care nimeni nu foloseste calea de acces.

 

 

Intre util si estetic

Nu uita sa cantaresti cu atentie si efectul estetic al luminilor instalate. Dincolo de vizibilitatea oferita, jocul de umbre si lumini pune in evidenta atat textura si stilul pavajului, ca si elementele din imediata apropiere.

Alege versiuni incastrate pentru suprafetele netede cum este marmura si variante cu degajare orizontala pentru cele texturate, cum este granitul, pentru a pune in evidenta detaliile structurale.

Opteaza pentru o lumina calda in cazul lemnului si o varianta rece pentru piatra naturala in nuante cenusii. Pentru fantani, banci sau statui, cauta cea mai buna banda led pentru outdoor, in nuanta simpla alba, sau tonuri mai indraznete de albastru, rosu sau verde.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments