Pentru ce sa alegi semineul: casa sau apartament

Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

Elegant si impresionant, evocand trainicia si naturaletea vietii de acum cateva secole, semineul este o solutie de incalzire apreciata de cei care doresc mai mult decat o prezenta discreta si eficienta a caldurii in locuinta.

Disponibil in modele cu alimentare traditionala, pe combustibil solid, in versiuni pe gaze naturale sau electricitate si in variante mai moderne, care functioneaza cu bioetanol, acest tip de produs face parte dintre optiunile pe care le poti alege pentru a-ti incalzi locuinta.

Poti insa monta un semineu si la bloc, sau este el o varianta viabila doar pentru cei care stau la casa? Afla raspunsul in randurile de mai jos.

 

Cu sau fara cos de fum

Cel mai mare obstacol in instalarea unui semineu pe lemne sau peleti la bloc este necesitatea conectarii acestuia la un cos de fum care sa permita evacuarea corecta si eficienta a gazelor generate prin ardere.

Desi burlanele pot fi prelungite astfel incat sa ajunga pana la nivelul acoperisului si sa nu degaje fumul sub geamurile si balcoanele vecinilor de deasupra, procesul este destul de anevoios si costisitor si implica avize si aprobari din partea administratiei si vecinilor care complica mult un astfel de plan.

 

 

Nu trebuie insa sa te descurajezi, pentru ca exista si variante concepute special pentru bloc si in general pentru orice spatiu care nu permite crearea unui cos de fum pe masura. Printre acestea se numara versiunile pe gaz natural, care au si ele nevoie de un o cale de evacuare, dar vorbim deja despre un spatiu similar celui de care are nevoie centrala.

Daca si aceasta cerinta este peste posibilitatile unui apartament inchiriat, in care nu ai libertatea de a te desfasura dupa propriul plac, iti recomandam sa te orientezi catre modele cu alimentare electrica sau cu bioetanol care nu necesita instalare speciala, sunt disponibile atat in versiuni care se integreaza in perete, cat si in formate cu amplasare pe podea si nu degaja nici un fel de reziduu.

 

Intre caldura si efect vizual

Pentru cei care doresc pur si simplu sa se bucure de aspectul placut al focului de busteni si au deja instalat un sistem de incalzire al locuintei, indiferent ca vorbim despre casa sau apartament, recomandam modelele cu bioetanol sau cu alimentare electrica. In cazul celor din urma, focul poate fi activat fara functia de incalzire, consumand mai putin curent, iar optiunea termica poate reprezenta o solutie de rezerva pentru zilele geroase in care centrala nu face fata.

In cazul in care se doreste un semineu care sa fie utilizat ca principala sursa de caldura, este bine sa se cantareasca cu grija spatiul care necesita incalzire si formatul sau. Astfel, in apartamentele de dimensiuni mici si medii, poti trece pe lista variantelor fiabile modelele cu gaz si pe cele electrice, cu remarca ca optiunile pe gaz natural iti vor oferi un cost mai redus de exploatare tinand cont de pretul semnificativ mai mic al combustibilului.

Daca vorbim despre apartamentele mai mari, este bine sa iei deja in considerare o optiune de termosemineu care include boiler si elementele necesare pentru circularea apei prin calorifere, facilitand astfel uniformizarea temperaturii in intreaga casa, fara a fi nevoie sa lasi usile deschise pentru ca aerul incalzit direct de foc sa circule.

Casele pe doua niveluri au nevoie de o solutie similara, doar ca in acest caz poti alege usor intre variante pe lemne, peleti sau gaz natural, tinand cont atat de resursele disponibile in zona, cat si de timpul petrecut in locuinta si disponibilitatea de a supraveghea functionarea dispozitivului.

Este important sa tii cont de faptul ca chiar si cele mai bune seminee pe lemne, cu focar inchis si constructie care mentine bine caldura, au nevoie de realimentare perioadica, care inseamna introducerea de lemne sau peleti o data la cateva ore, si ziua si noaptea sau dimineata devreme.

In acelasi timp, daca spatiul se afla intr-o zona care nu este racordata la reteaua de gaze, acestea raman in mod clar cele mai bune optiuni pe care le poti alege.

 

Stil si design

Indiferent de tipul de semineu ales ca si categorie de combustibil, ai la indemana in prezent o varietate de formate si modele.

Cele mai populare versiuni pentru case de vacanta si cabane sunt cele de dimensiuni medii si mari, cu impact vizual puternic, in linii rustice, clasice sau moderne, in functie de stilul amenajarii interioare. Se opteaza de regula pentru variante cu amplasare pe podea, fie pe centrul camerei, desi ceva mai rar, fie cu fixare pe perete sau in perete.

Pentru apartamente, avand in vedere spatiul disponibil care este de regula semnificativ mai redus, optiunile se orienteaza putin diferit. Astfel, variantele cu pozitionare pe sol, de tip plug & play, usor de instalat, mutat si depozitat, sunt alese pe criteriul marimii mici sau medii, astfel incat sa nu incarce incaperile limitate ca spatiu.

Pe de alta parte, exista versiunile cu fixare pe perete, stil tablou sau plasma TV ori cu incastrare in perete, care ofera posibilitatea de orientare catre formate mai mari, cu efect vizual mai puternic si care nu consuma din suprafata utila.

Unele dintre variantele cu bioetanol sunt concepute sub forma de obiecte ornamentale, singura diferenta intre ele si diverse statuete disponibile in magazine fiind prezenta focului.

 

 

Intretinere si utilizare

Cele mai confortabile variante, care genereaza suficienta caldura pentru a incalzi o incapere sau mai multe, ca sursa termica principala, sunt modelele electrice. Nu necesita lucrari de mentenanta, nu includ gauri de aerisire care se pot bloca, si se curata usor cu o carpa umezita si stoarsa bine.

La popul opus se afla variantele care functioneaza pe lemne care inseamna de regula murdarie adusa de afara o data cu bustenii, aschii si alte reziduuri. La un astfel de dispozitiv trebuie sa iei in considerare indepartarea periodica a cenusei, lucrari sezoniere de curatare a cosului si un spatiu special pentru depozitarea lemnelor uscate.

Ceva mai ieftin scapi cu peletii care sunt mai compacti, vin impachetati direct in pungi si fac mai putina murdarie.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments