Semineul – constructie vs achizitie

Am modificat articolul ultima data pe: 29.05.20

 

De multe ori, in familiile care locuiesc la casa si care ajung la decizia de a include un semineu in living sau in alta incapere, apare dilema: cumparat sau construit. Este o intrebare la care raspunzi cu greu, daca nu stii cate ceva despre ce implica un astfel de proiect, costurile financiare si de timp si riscurile pe care trebuie sa le iei in calcul.

Parcurge acest articol si afla ce avantaje si dezavantaje iti ofera fiecare dintre abordari.

 

De la format standard la personalizare completa

Atunci cand vorbim despre construirea versus cumpararea unui semineu este bine sa tinem cont de faptul ca optiunile sunt mult mai nuantate. Ne putem referi de exemplu la semineele confectionate integral din caramida, de la zero, inclusiv focarul si cosul de fum, care pe lista achizitiilor includ doar materii prime.

In acest caz ai libertate totala atat in privinta aspectului final, cat si al dimensiunilor. Poti opta pentru un focar de dimensiuni reduse, cu laturile sub 1m sau o versiune supradimensionata cu inaltime si latime de peste 1 – 1.5m.

Pe urmatorul nivel se afla varianta in care decizi sa cumperi un focar din fonta sau otel pe care sa il inserezi intr-un cadru de zidarie, optiune care iti limiteaza de aceasta data deciziile privind dimensiunile, dar iti ofera in continuare posibilitatea de a crea in jurul lui un incadrament care sa exprime exact propriile preferinte.

A treia solutie si cea mai simpla de pus in aplicare consta in achizitionarea unui focar si a unei masti deja construite, preformate si finisate care sa il acopere. Daca locuinta ta nu are prevazut un cos de fum in structura, mai ai de asemenea posibilitatea de a-l cumpara si pe acesta prefabricat, cu montaj pe exteriorul casei.

 

 

Ce presupune constructia unui semineu

Cele mai bune seminee sunt cele care includ un focar bine gandit, care asigura arderea eficienta a lemnelor si un sistem de ventilatie ce stimuleaza circulatia optima a fluxului de aer. Daca te gandesti sa optezi pentru varianta construirii unui semineu de la zero, noi iti recomandam sa apelezi la o firma specializata sau la un profesionist cu experienta, care iti poate garanta un rezultat de calitate.

Riscurile care pot decurge din erorile de constructie sunt destul de serioase (de la arderea ineficienta, cu consum mare de lemne, si pana la pericolul intoxicatiei cu monoxid de carbon) pentru a te asigura ca ai in casa un sistem sigur de incalzire si nu o sursa de pericole.

Un astfel de proiect include pana la sapte – opt etape de constructie si numeroase materiale si unelte. Semineul se asaza intotdeauna pe un pat de beton, care, daca nu exista deja, trebuie creat. Se incepe cu picioarele semineului care sunt realizate din BCA sau caramida si turnarea fundatiei, stratul care va sustine restul elementelor componente ale semineului (aici lista comparativa de oferte).

Urmeaza placa superioara (in care se integreaza caramizi si plasa sudata) si pe care se va ridica ulterior focarul sau se va instala, daca vorbim despre un model prefabricat din fonta sau otel, constructia hotei, a consolelor si cosului de fum, etapa care implica si izolarea termica.

Ultimul pas este cel de realizarea a finisajelor. Procesul este unul de lunga durata care necesita experienta si tehnica impecabila pentru a rezulta un produs corect, cu functionalitate optima si aspect placut.

 

Cat dureaza constructia unui semineu

Chiar si atunci cand vorbim despre un semineu cu focar inserat, constructia presupune timpi de asteptare destul de mari. Cu placa pe care va fi asezat focarul turnata din beton, un astfel de proiect dureaza pana la 8 – 10 zile, doar betonul avand nevoie de 7 zile pentru a se intari corect, timp la care se adauga toate straturile care vor necesita cateva ore pentru a asigura soliditatea necesara continuarii procesului de constructie.

La cealalta extrema se afla versiunile de semineu electric sau alimentate cu bioetanol, independente, cu amplasare pe podea sau fixare pe perete, a caror instalare dureaza doar cateva minute.

 

Seminee pe lemne cu instalare rapida

Daca perioada de asteptare este prea lunga pentru tine sau nu iti permiti sa faci in casa deranjul implicat de construirea unui semineu de la baza pana la ultimele detalii, poti opta pentru un model prefabricat.

Aceste versiuni sunt realizate din otel sau/si fonta, includ picioare de sustinere, focar, zone pentru colectarea cenusei, paleta de tiraj, orificiu pentru racordare la cosul de fum si tot ce trebuie pentru a functiona corect. Montajul dureaza de aceasta data cel mult o zi, cu deranj minim si costuri semnificativ mai mici.

Sunt disponibile sub forma de semineu compact sau focar cu insertie si masca prefabricata, care imita aspectul incadramentelor confectionate din piatra, caramida sau lemn.

 

 

Avantaje si dezavantaje

Pentru cei care considera ca cel mai bun semineu pentru locuinta lor este unul unicat, creat special pentru spatiul interior respectiv, recomandam fie o versiune construita complet din caramida, inclusiv focarul, fie o varianta cu focar cu insertie introdus intr-un incadrament realizat manual.

Este important insa sa se tina cont in acest caz impactul ridicat pe care il au asupra produsului finit atat materialele folosite, cat si experienta persoanelor care realizeaza constructia.

Din punct de vedere termic, stratul de caramida folosit pentru a crea masca semineului asigura mentinerea caldurii pentru o perioada mai indelungata, asigurand o uniformitate mai buna a temperaturii in incapere si in timp, fata de optiunile prefabricate.

Semineele realizate integral din fonta sau otel, cu adaos de samota, inseamna bineinteles o anumita limitare a optiunilor de personalizare, desi variantele de design disponibile in prezent in magazine pot acoperi cu usurinta preferintelor celor mai pretentiosi cumparatori si cerintelor celor mai dificile spatii de interior.

Unul dintre avantajele acestor versiuni provine din standardizarea procesului de productie care ofera o garantie in plus a calitatii. Modelele sunt testate si le poti compara usor pe baza unor criterii de baza, precum capacitatea de incarcare, grosimea materialelor, puterea calorica etc.

In plus, nu exista riscul ca produsul pe care il primesti sa nu arate la fel ca cel pe care l-ai comandat, o probabilitate existenta in cazul unui model construit la fata locului.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments