Semineul “eco-friendly” – adevar sau paradox

Am modificat articolul ultima data pe: 29.05.20

 

Pentru ca are ca rezultat eliminarea fumului pe cos, un reziduu usor de observat de catre oricine trece pe langa o casa care foloseste semineul ca mod de incalzire, arderea lemnelor tinde sa fie considerata, la prima vedere, ca fiind mai poluanta decat echivalentele pe baza de combustibil fosil, cum este gazul natural, carbunele si indirect, electricitatea generata cu ajutorul lor.

Care este insa adevaratul impact al arderii bustenilor asupra mediului? Afla mai multe in randurile de mai jos

 

Lemnul – resursa neutra

Desi semineele electrice par mult mai curate la locul de utilizare, functionarea lor are in spate un proces care degaja in aer o cantitate semnificativa de dioxid de carbon. Avantajul oferit de folosirea lemnelor in incalzirea locuintei tine de rolul arborilor in natura si procesul firesc prin care trec in evolutia lor.

Este bine stiut faptul ca in timpul vietii plantele absorb dioxid de carbon si genereaza oxigenul atat de pretios vietii pe Terra. Dioxidul de carbon captat este in schimb stocat sub forma unor compusi pe baza de carbon, care sunt stocati sau transmisi catre radacini si microorganismele din sol.

 

 

Teoretic vorbind, atunci cand ardem lemne, eliberam o cantitate de dioxid de carbon care fusese prezenta deja anterior in atmosfera si s-ar fi eliberat oricum la moartea naturala a copacului, ce e drept, intr-un timp mai lung. Pe de alta parte, folosirea combustibilului fosil presupune adaugarea de CO2 suplimentar in aer, din surse ingropate adanc in sol care ar ramane altfel pasive, fara a ne afecta atmosfera.

Pe baza acestui rationament lemnele sunt considerate ca fiind neutre din punctul de vedere al contributiei la cantitatea de dioxid de carbon din aer si o varianta mai buna de incalzire decat carbunii, petrolul sau gazele naturale.

 

Lemn uscat si de calitate

Din punctul de vedere al procesului de ardere, cu cat aceasta se realizeaza mai eficient, cu atat se vor degaja mai putine reziduuri in atmosfera, pentru nu doar CO2 este problema, ci si oxizii de azot si diverse particule emise in aer.

Pentru a asigura confortul termic al locuintei intr-un mod eco-friendly este deci important sa folosesti lemne bine uscate, care ard usor, ceea ce inseamna busteni cu umiditate de maxim 20%. Orientativ, iti putem spune ca un copac abia taiat are in structura aproximativ 60% apa si ca are nevoie de aproximativ 1 an pentru a ajunge la forma optima de folosire ca resursa pentru incalzire.

Daca obisnuiesti sa cumperi lemn umed, este bine sa amenajezi un spatiu protejat de ploaie si umiditate si bine aerisit in care sa poti pastra bustenii pana cand vor fi gata de utilizare.

Specialistii spun ca lemnul de esenta tare, care este uscat asa cum trebuie, ofera un randament mai bun decal cel de esenta moale si arde totodata cu un volum mai mic de emisii nocive. Daca bugetul iti permite, iti recomandam asadar sa te orientezi catre nuc, plop, cires, stejar, mesteacan sau frasin.

 

Peleti cu randament caloric ridicat

Cei care aleg sa foloseasca semineele sau sobele ca mod de incalzire si sunt preocupati de contributia lor la sanatatea planetei, se intreaba desigur unde se pozitioneaza peletii sau brichetele. Aceste variante de combustibil solid ofera o alternativa cu eficienta superioara, atat ca impact asupra mediului, cat si ca randament in procesul de incalzire.

Sunt produse de regula din resturi uscate de lemne si au un nivel de umiditate de maxim 10% care inseamna ca ofera o puterea calorica mai mare pentru aceeasi greutate de materie prima. Sunt de altfel si mai usor si mai curat de folosit si intretin mai mult timp focul, deci semineul va trebui realimentat mai rar.

Consistenta cu nivel foarte redus de apa sustine o ardere eficienta cu cantitate redusa de reziduuri ceea ce face ca fumul emis de folosirea lor sa fie mai putin dens si cu o incarcatura redusa de dioxid de carbon fata de cea a lemnelor.

 

Semineele eco-friendly

Nu este suficient sa folosesti materie prima de calitate pentru a te asigura ca eforturile tale de a-ti incalzi casa lasa cat mai putine urme asupra mediului inconjurator. Este important sa alegi pentru casa ta un model dintre cele mai bune seminee, care asigura o ardere eficienta si cu cat mai putine emisii.

Din punct de vedere constructiv asta inseamna o structura orientata catre imbunatatirea ventilatiei, care permite alimentarea mai bun cu oxigen care sa intretina o ardere cat mai completa a lemnului sau peletilor. Modelele eco-friendly sunt usor de recunoscut prin prezenta unor cai secundare si tertiare care asigura accesul aerului catre focar si pot reduce particulele emise cu pana la 80 – 84% fata de versiunile vechi, standard.

 

 

Comportament eco-friendly

Pentru o ardere eficienta si care sa fie insotita de cat mai putine gaze toxice si particule eliminate in atmosfera, ai nevoie de un semineu care sa arda bine. Asta inseamna curatare periodica a cosului de fum, a burlanului de legatura si cailor de ventilatie, astfel incat aerul sa circule usor si oxigenul sa ajunga fara probleme in focar pentru a alimenta focul.

Nici cel mai bun semineu (aici lista noastra de propuneri comparate) nu poate incalzi eficient daca nu este mentinut intr-o stare optima de functionare. Nu uita sa chemi periodic un specialist sa il verifice pentru a fi sigur ca se afla in cea mai buna conditie si ca il poti folosi in siguranta.

Evita focurile mocnite, indiferent ca vorbim despre un cos de fum care nu mai trage bine si trebuie curatat sau o seara mai blanda de iarna, in care diferenta de temperatura nu este suficient de mare pentru a genera un flux de aer optim intre focar si exterior. Daca lemnele nu ard cum trebuie, irosesti puterea calorica, pentru ca nu vor reusi sa incalzeasca la nivelul optim si in plus, contribui la degajarea unei cantitati mari de particule si gaze care nu au fost eliminate prin ardere.

Mentine focarul curat si nu pune pe foc tot ce-ti vine la indemana. Scandurile de mobila veche au pe ele lacuri si vopsele cu substante nocive care se degaja in aer prin ardere. Acesti produsi toxici au in plus tendinta de a se depune pe peretii interiori ai cosului de fum si pot compromite functionarea acestuia.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments