Termostatele smart si ce trebuie sa afli despre ele

Am modificat articolul ultima data pe: 01.12.20

 

La fel de usor de folosit ca orice aplicatie pe care o ai pe telefon sau tableta, capabil sa invete din obiceiurile tale si programul de lucru, si sa controleze confortul termic al casei de la distanta, termostatul smart pare a fi tot ce ti-ai putea dori pentru gestionarea eficienta a centralei. Afla din acest articol ce altceva iti mai ofera.

 

Daca esti in cautarea unui termostat pentru centrala folosita in locuinta, ai dat cu siguranta deja peste o multime de modele smart, mai scumpe decat cele wireless programabile, dar si mai atractive ca design, cu aspect modern si futurist. Merita insa diferenta de pret un astfel de dispozitiv? Afla din acest articol ce este, ce face si ce iti ofera in mod clar un termostat inteligent, din noua generatie, si decide daca este cazul sa il alegi.

 

Ce este termostatul smart

Modelele de termostat wireless ofera mobilitate si posibilitatea de a amplasa senzorul oriunde doresti, asigurand confortul optim in incaperea in care petreci cel mai mult timp. Versiunile programabile aduc ceva in plus, oferind posibilitatea de a seta perioade de functionare la temperaturi diferite, in functie de momentele in care esti sau nu in casa si economisind astfel resurse.

Din pacate, multe dintre aceste optiuni sunt destul de complicat de folosit la intregul lor potential din cauza ecranului de mici dimensiuni in care meniul poate fi greu de accesat. Ceea ce o varianta smart aduce in plus este externalizarea meniului pe dispozitive mai generoase ca spatiu (telefon, laptop, tableta) si intr-un format mai intuitiv, si posibilitatea de gestionare a setarilor prin intermediul Internetului.

Din ce este alcatuit

Termostatul inteligent standard include trei componente. Prima este receptorul, instalat la centrala, care actioneaza, pornind si oprind sistemul de incalzire, in functie de comanda primita. Cea de-a doua este senzorul (sau senzorii, daca vrei sa poti controla temperatura separat pe camere), care evalueaza temperatura din incapere si transmite comanda catre receptor.

Iar ultima si cea care face de fapt diferenta fata de un model wireless cu unda radio este aplicatia termostatului, care poate fi instalata in general pe orice dispozitiv conectat la Internet si care asigura toate functiile necesare pentru a putea controla usor modul de functionare a intregului sistem.

 

Programare standard si adaptare automata

Accesand meniul de control cu ajutorul tabletei sau telefonului poti seta cu usurinta parametri diferiti de functionare pe sectiuni ale saptamanii (zile de lucru/weekend), intervale orare (zi/noapte, ore de serviciu/seara) sau perioadele de concediu, cand esti plecat din oras.

Spre deosebire de modelele wireless standard, cu programare, cele smart sunt mai usor de setat datorita ecranelor mari si meniului intuitiv. In plus, aceste dispozitive sunt concepute pentru a invata singure din comportamentul tau, ceea ce inseamna ca, dupa o anumita perioada in care tu faci ajustari repetate, in functie de programul tau si al familiei, termostatul va sti singur cand ai nevoie de mai multa caldura, si cand nu.

 

Posibilitatea de analiza a consumului

Pentru ca o parte a softului sau isi desfasoara activitatea online, ai suficienta memorie la dispozitie pentru a putea inregistra date utile precum variatiile de temperatura si consumul generat in diferite combinatii de parametri de utilizare. Poti astfel identifica cele mai confortabile si mai profitabile moduri de lucru si observa eventualele probleme sau incarcari la factura.

 

Control de la distanta

Un termostat standard programabil iti ofera posibilitatea de a stabili dinainte modul de functionare al centralei pentru o anumita perioada de timp. Cu un termostat smart poti insa schimba parametrii oricand doresti, in doar cateva minute. Daca de exemplu, te simti rau si te intorci mai devreme de la serviciu, iar acasa centrala este data la 17 – 18 grade pentru a economisi curent, poti schimba setarea la 22 de grade sau la nivelul la care ai nevoie, de pe telefon, inca dinainte de a pleca de la lucru.

Iti ofera prin urmare o mai mare adaptabilitatea la situatiile care nu pot fi prevazute si nu se incadreaza in programele standard.

 

Gestionare individuala pe camere

Atat timp cat ai instalat senzori in fiecare incapere, unele versiuni de termostate din categoria smart iti pot oferi posibilitatea de a gestiona separat temperatura din fiecare incapere. Poti astfel asigura o mai bun uniformizare a caldurii in locuinta sau sa incalzesti diferit un anumit spatiu, daca asta doresti.

Intretinere si reparatii

Un alt avantaj pe care ti-l poate oferi un termostat de centrala termica cu sistem smart este faptul ca nu mai trebuie sa ai grija datei la care trebuie sa faci revizia. Verificarile de rutina sunt de regula anuntate prin alarme tip mesaj, care te anunta ca este timpul sa schimbi filtrul de calcar, sa verifici aerisirea sau sa chemi un specialist pentru revizia obligatorie a instalatiei.

In plus, te va anunta atunci cand sesizeaza nereguli in functionare pe orice nivel al instalatiei, de la pompa de apa si pana la tevi si calorifere.


Optiuni premium

Daca vrei sa te bucuri de ultimele inovatii tehnologice in domeniu, poti cauta o versiune premium care detecteaza automat intrarile si iesirile din locuinta, sau apropierea membrilor familiei de casa, si foloseste aceste informatii pentru a gestiona confortul termic.

Cu o astfel de varianta, poti considera ca sistemul de incalzire se gestioneaza aproape singur, avand nevoie doar foarte rar de atentia si interventia ta. In plus, adaptarea directa a temperaturii la prezenta persoanelor in casa asigura cel mai bun grad de economisire a energiei.

 

Marci, preturi si economie

Printre cele mai cunoscute branduri de termostate smart se numara Nest, Ecobee si Honeywell. Preturile pentru un astfel de sistem de gestionare a centralei termice sunt ceva mai ridicate decat pentru alternativele clasice, costurile incepand de la 200 – 250euro, in functie de model si functiile incluse.

Studiile arata insa ca un termostat inteligent iti poate asigura economii de pana la 20% la facturile de gaz sau curent electric, deci iti vei recupera investitia in scurt timp din aceste diferente. Eficienta este cu atat mai buna cu cat folosesti un astfel de sistem intr-o locuinta mare, care nu este utilizata decat rareori la intreaga sa capacitate.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments