Top 8 sfaturi care te ajuta sa pregatesti centrala termica de iarna

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.21

 

Se apropie sezonul rece si este bine sa iti pregatesti din timp centrala termica, pentru a nu avea suprize neplacute, atunci cand te astepti mai putin si totodata, printr-o buna functionare a acesteia, vei avea un consum optim de gaze si vei prelungi viata dispozitivului.

 

Pentru o buna pregatire a centralei termice pe perioada de iarna sunt cativa pasi de urmat si, dat fiind ca se apropie sezonul rece, iti oferim cateva sfaturi care sa te ajute. Pentru unele operatiuni trebuie sa apelezi la ajutor specializat, dar cea mai mare parte a lucrarilor le poti executa singur, fara prea mare efort. 

 

Verificarea termostatului

Termostatul are rolul de a mentine o temperatura constanta in locul unde este montat, fiind foarte util deoarece asigura si un consum mai mic de gaze, comandand oprirea centralei cand temperatura a ajuns la nivelul dorit. Utilizarea temostatului va creste si durata de viata a centralei, asa ca, daca nu ai deja unul, este bine sa-ti achizitionezi. Verificarea acestuia impune si verificarea bateriilor, eventual inlocuirea acestora cu unele noi pentru a asigura buna functionare pe timpul iernii.

 

Verificarea caloriferelor

Este o etapa foarte importanta si o poti efectua si singur. In primul rand asigura-te ca instalatia este in perfecta stare si nu exista fisuri sau racorduri slabite pe unde picura apa. In caz ca observi vreo defectiune este bine sa o remediezi imediat. 

Urmatorul pas este aerisirea caloriferelor, fiind posibil sa prinda aer pe perioada cand nu sunt utilizate. Agentul termic intra in calorifere prin partea de sus (teava de tur) si iese prin partea de jos (teava de retur) dupa ce traverseaza caloriferul in diagonala. Indiferent ce fel de calorifer ai (fonta, tabla, lung, inalt) principiul de functionare este acelasi. 

Pentru a efectua aerisirea se inchide turul si returul si se deschide robinetul de aerisire situat in partea superioara a caloriferului, unde se aduna bulele de aer. In primul moment vei observa ca pe robinet iese aer si apa, apoi din ce in ce mai mult apa. Se deschide robinetul de retur si vei astepta sa vezi ca pe robinetul de aerisire curge doar apa. Se inchide robinetul de aerisire si se deschide complet turul si returul. Aceasta operatie o aplici pentru toate caloriferele din casa, si o poti face ori de cate ori incalzirea caloriferului nu este uniforma sau simti ca este necesara.

 

Verificarea presiunii apei

Si aceasta este o operatiune simpla pe care este bine sa o urmaresti pe tot parcursul sezonului rece, fiind un bun control al starii generale a centralei termice. 

Astfel, presiunea in centrala trebuie sa fie situata intre 1 – 2 bar cand caloriferele sunt reci. In caz ca valoarea masurata este sub limita de 1 bar atunci se da drumul la apa in instalatie pentru a creste presiunea. Cele mai multe centrale sunt dotate cu indicator de presiune care comanda inchiderea centralei daca presiunea scade sub 0,8 bar pentru a nu functiona fara apa, ceea ce ar putea provoca defectarea aparatului. 

Robinetul de incarcarea a instalatiei este situat de obicei sub centrala, la indemana. In caz ca presiunea depaseste 2 bar atunci trebui scoasa apa din instalatie si se face aerisind caloriferele si prin robinetul de golire prevazut la instalatia de incalzire.

Fiecare centrala are pe panoul de comanda un indicator pentru presiunea apei si acesta trebuie urmarit in mod constant. Micile fluctuatii ale presiunii sunt normale, dar daca vei constata modificari mari in timp scurt, sigur exista o problema si trebuie remediata urgent. 

 

Verificarea tensiunii de alimentare a centralei termice

Pentru o buna functionare a centralei termice aceasta trebuie alimentata corespunzator, fara socuri sau fluctuatii care pot afecta placa electronica a dispozitivului, o piesa foarte importanta si la un pret destul de ridicat. In caz ca locuiesti intr-o zona cu probleme cel mai bine este sa-ti achizitionezi un stabilizator de tensiune care iti va proteja centrala.

Verificarea cosului de evacuare

In timp, pe cosul de evacuare se pot depune impuritati rezultate in timpul functionarii, si pentru a preveni incendiile sau intoxicatiile cu gaz este bine sa verificam si acest element. Curatarea cosului de evecuare se face de catre personalul autorizat.

 

Verificarea filtrelor

Si aceasta este o operatiune importanta pe care este bine sa nu o omiti. Astfel se verifica: filtrul anticalcar – ce este montat pe teava de intrare a apei reci, acesta avand rolul de a proteja instalatia centralei de depunerile de calcar;  filtrul Y – cu sita, ce are rolul de a opri impuritatile sa ajunga in instalatie, este montat inaintea filtrului anticalcar; filtrul de impuritati de la regulatorul de gaz.

 

Efectuarea verificarilor periodice obligatorii

O serie de verificari sunt reglementate prin lege si conform ordinului 451/2005 orice utilizator casnic este obligat sa obtina autorizatia de functionare si verificare periodica care ii permite sau nu sa functioneze in continuare. Verificarea periodica obligatorie se efectueaza o data la cel mult 2 ani, daca se depaseste termenul putand fi sistata furnizarea gazului. 

Aceasta verificare se face de catre personal autorizat si este foarte benefica si pentru utilizator, stiind din timp starea de functionare a centralei termice si find o protectie impotriva unor accidente cu urmari grave. In timpul verificarii personalu autorizat efectueaza unele reglaje pentru a aduce centrala in conditii optime de functionare, depistand si eventualele defectiuni. 

Cu cat centrala este mai bine reglata cu atat va functiona in conditii mai bune, avand un consum mai mic de gaz, energie electrica si apa. In timpul efectuarii verificarii periodice specialistul poate determina si gradul de uzura al unor piese care se pot inlocui la timp pentru o buna functionare in perioada rece a anului.

Alegerea companiei cu care sa executi verificarile

Legea nu iti impune o firma anume dar trebuie sa te asiguri ca firma pe care o agreezi este autorizata ISCIR. Specialistul care vine sa iti faca verificarile trebuie sa aiba aparatura omologata si este bine sa iti tii la indemana o evidenta a acestor verificari.  

Urmand pasii de mai sus poti fi sigur ca ai eliminat o mare parte din factorii de risc care ar putea afecta buna functionare a centralei termice si vei putea fi linistit ca vei avea apa calda menajera si caldura dorita pe tot parcursul sezonului rece. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments