Umidificatorul – Mic manual de utilizare universal

Am modificat articolul ultima data pe: 22.09.20

 

Umidificatoarele sunt dispozitive concepute pentru a genera vapori de apa si au rolul de a modifica concentratia acestora in aerul respirat. Unele modele sunt dotate cu higrometru, senzor care masoara permanent nivelul umiditatii si permite mentinerea acesteia in intervalul optim de 40 pana la 60%.

Toate versiunile sunt prevazute cu rezervor de lichid si sistem de pulverizare, care poate fi cu vapori calzi sau reci.

 

Precautii

Indiferent de modelul achizitionat, pentru a functiona in conditii optime este necesar ca acesta sa nu fie acoperit si sa il pozitionezi intr-un loc care ii ofera acces catre incapere.

Este de asemenea indicat sa nu fie asezat langa o sursa de caldura si nu fie expus direct la lumina soarelui, pentru ca materialul, adesea plastic, se poate incinge si deteriora.

Majoritatea versiunilor functioneaza bine intr-un anumit interval de temperatura, indicat in ghidul de utilizare, pe care este bine sa il parcurgi cu atentie inainte de a porni dispozitivul.

 

Accesorii si electricitate

Pentru modelele alimentate direct de la priza se recomanda verificarea integritatii cablului de alimentare si amplasarea in incapere astfel incat sa nu reprezinte un risc de impiedicare. Pentru siguranta ta si functionarea corecta a aparatului, este bine ca toate reparatiile necesare sa fie facute de o persoana cu experienta.

Calitatea beneficiilor obtinute depinde de asemenea si de accesoriile pe care le utilizezi, motiv pentru care te sfatuim sa te limitezi doar la cele compatibile disponibile in gama producatorului.

 

 

Asamblarea

Inainte de a incepe asamblarea aparatului verifica, folosind schema de instalare inclusa in manualul de utilizare, daca ai la dispozitie toate elementele componente si asigura-te ca sunt in stare buna, fara fisuri, deformari sau segmente rupte in urma transportului. Fixeaza sectiunile conform indicatiilor si asigura-te ca le-ai prins bine.

Folosind instructiunile disponibile, familiarizeaza-te cu toate functiile pe care ti le ofera, incepand de la butonul de On/Off si setarea nivelului de umiditate dorita si pana la functia de veioza sau cea muzicala, in functie de modelul achizitionat. Daca este o versiune cu baterii, amplaseaza-le in mod corespunzator in lacasul dedicat.

 

Pregatirea rezervorului

Recipientul care se foloseste pentru alimentarea cu apa trebuie spalat inainte de prima utilizare, pentru a indeparta eventualele substante chimice toxice ramase in urma procesului de fabricatie.

Se umple cu apa rece doar pana la nivelul maxim indicat pe peretele interior si niciodata mai mult, pentru a preveni scurgerea in timpul functionarii. Este de asemenea necesar ca volumul de lichid introdus sa depaseasca nivelul minim necesar. In caz contrar multe dintre modele nu vor porni pentru ca detecteaza deficitul de alimentare.

Adauga picaturi de uleiuri esentiale doar daca ghidul de utilizare specifica acest lucru. Ai grija sa fixezi bine rezervorul in structura dispozitivului, pentru a asigura eliminarea vaporilor doar prin orificiul special conceput.

 

Setarea nivelului de umiditate

Nu toate versiunile iti pun la dispozitie senzor pentru umiditate, care sa iti permita sa alegi nivelul concentratiei de apa din aer. Unele dintre ele iti vor oferi doar doua sau trei trepte de intensitate a pulverizarii.

Pentru cele care includ insa higrometru este important sa stii ca umiditatea optima din locuinta depinde de anotimp si de temperatura de afara. Astfel, daca pe timpul verii aceasta trebuie mentinuta intre 40 si 60%, in lunile de iarna intervalul coboara intre valorile de 25 si 40%.

 

Instructiuni generale de folosire

Indiferent daca folosesti umidificatorul pentru camera copilului, living sau dormitor, pentru a functiona in siguranta este important sa il amplasezi intotdeauna vertical, pe o suprafata orizontala, tare, si niciodata pe pat sau alte zone moi.

Stabilitatea sa garanteaza siguranta in folosire si previne varsarea de apa fierbinte, in cazul versiunilor cu vapori calzi, sau un eventual scurtcircuit, daca lichidul ajunge la zonele electrice.

Tot pentru securitatea personala este bine sa nu deschizi capacul aparatului in timp ce functioneaza si sa nu il agiti. Este de asemenea recomandat sa nu il lasi pornit mai mult de 24 de ore consecutiv.

 

 

Indeparteaza periodic depunerile de calcar

Nu lasa apa sa stea in rezervorul aparatului in perioadele in care nu il folosesti, pentru ca poate dezvolta mucegai sau bacterii, microorganisme care vor fi ulterior degajate in aer impreuna cu vaporii. Daca il folosesti rar, goleste recipientul dupa fiecare utilizare, clateste-l si lasa-l sa se usuce sau sterge-l bine cu un prosop curat.

In cazul in care folosesti apa de la chiuveta, vei observa probabil ca dupa cateva utilizari, pe peretii interiori ai rezervorului se formeaza depuneri de calcar. Acestea pot afecta functionarea aparatului si se vor degaja treptat in aer, sub forma de particule minerale microscopice, care vor patrunde apoi in caile respiratorii.

Din aceasta cauza, se recomanda curatarea periodica a rezervorului, cu o solutie formata din apa si otet sau aplicarea simpla de otet de peretii recipientului. Nu uita sa stergi aparatul si pe exterior si sa te asiguri ca este foarte bine uscat, inainte de a-l pune in priza si a-l porni, pentru a preveni electrocutarea.

 

Dezinfecteaza cu clor sau apa oxigenta

Chiar daca utilizezi apa distilata pentru vaporizare, este important ca din cand in cand sa faci o dezinfectare completa, folosind apa cu putin clor sau cateva cesti de apa oxigenata. Pune lichidul in recipientul pentru apa, lasa-l sa actioneze si apoi clateste foarte bine.

Aceste solutii vor indeparta microorganismele patogene care se pot cantona in interior. Nu uita sa repeti procedura periodic, in special daca uiti destul de des sa schimbi apa din interior.

 

Schimba aparatul la timp

Versiunile confectionate din plastic sau lemn sunt mai putin rezistente, iar cele din inox tin mai mult timp. Toate au insa o durata de viata finita, specificata in manualul de utilizare, pe care este bine sa o respecti ca perioada maxima de folosire.

Este important insa sa inlocuiesti de indata umidificatorul, daca observi orice fel de urma de deteriorare, de la schimbarea formei din cauza unor socuri mecanice, fisuri in structura, cabluri de alimentare uzate sau capuri de pulverizare infundate.

Fiecare dintre aceste puncte slabe inseamna un risc pentru sanatate si siguranta, acest aparat definind calitatea aerului pe care il respira familia ta.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments