11 sfaturi care te vor ajuta sa amenajezi o baie ingusta

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

De multe ori, dimensiunile baii pe care o avem la dispozitie nu au depins deloc de noi, ci de dezvoltatorii imobiliari care au conceput proiectul locuintei respective. Baile inguste sunt o alegere relativ frecventa atat in cazul apartamentelor de bloc, cat si al caselor, in aceasta ultima situatie fiind mai ales baile de serviciu. Amenajarea unei bai inguste cu tot ceea ce este necesar poate fi facuta, cu un pic de atentie la detalii.

 

Nu e simplu sa pui la punct interiorul unei bai, cu tot dichisul, nici atunci cand spatiul nu reprezinta o problema; o baie mica, sau de o forma ciudata, cum sunt cele inguste, reprezinta o provocare in plus. Iata cateva sfaturi practice din partea specialistilor.

 

Consulta specialistul

Este posibil ca unele trasee de tevi sau pozitionarea unor scurgeri sa poata fi regandite, astfel incat spatiul sa poata fi folosit intr-un mod mai modern, mai confortabil sau care sa creeze iluzia unui spatiu ceva mai generos decat ai de fapt. Doar un specialist in instalatii iti poate spune daca ideile pe care le ai in minte pot fi transformate in realitate. 

 

Alege un vas de toaleta adecvat

Amplasarea vasului de WC este una destul de fixa, prin urmare de aici trebuie sa pornesti. Iti recomandam produsele suspendate, care creeaza iluzia unui spatiu mai generos si iti usureaza si munca in ceea e priveste igienizarea. De asemenea, te sfatuim sa optezi pentru un produs de dimensiuni mici, preferabil de forma rotunda, dar exista si modele ovale adecvate, care sa nu te oblige sa stai cu genunchii lipiti de peretele din fata ta. 

 

Alege un sistem de montaj potrivit pentru rezervorul toaletei

In baile de dimensiuni mici, alegerea cea mai frecventa a designerilor este rezervorul ingropat, insa mai ales la bloc, constructia nu este intotdeauna favorabila acestei alegeri. Alernative in egala masura practice sunt rezervorul amplasat la semi-inaltime si cel amplasat la inaltime, in cazul primului putandu-se profita de restul spatiului ramas disponibil pe verticala. 

O alta varianta care se poate dovedi practica este cea a pozitionarii pe colt; in acest caz, rezervorul poate fi unul cu amplasare pe vasul de WC, caci folosirea practica a spatiului in mod normal mort din coltul incaperii iti permite acest “lux”.

Unii dintre proprietari doresc sa mascheze tevile cu ajutorul unor masti speciale, lucru care poate sa ocupe mult din spatiul mic al unei bai inguste, dar daca exista solutia pozitionarii vasului de toaleta in lateralul acestei masti, ai de castigat un spatiu important. 

 

 

Gandeste-te la cel mai potrivit lavoar

O alta piesa care ocupa mult spatiu in baie este lavoarul. Recomandarea designerilor este sa apelezi, in baile mici, la modelele prinse in consola, sau la cele care sunt montate pe mobilier, dedesubt existand un dulapior care poate fi folosit pentru depozitare. Este descurajata alegerea chiuvetelor de tip bol pe blat, care au nevoie de mult spatiu.

Daca optezi pentru o chiuveta cu masca, ai grija ca aceasta sa nu depaseasca adancimea chiuvetei, sa nu iasa catre exterior, ceea ce ar face-o sa ocupe si mai mult din spatiul deja ingust. 

Poti inlocui lavoarul cu un asa-numit spalator de maini, un fel de chiuveta miniaturala de dimensiuni foarte mici, caz in care poti opta chiar pentru un model cu amplasare pe colt, daca asta iti e de ajutor la modul in care e configurata baia ta. 

 

Economiseste spatiul cu bateria pentru lavoar

Cele mai multe baterii sunt montate intre lavoar si perete, in zona de mijloc a chiuvetei, insa designerii ne recomanda sa economisim minim 10 cm alegand un model cu pozitionare pe coltul obiectului sanitar.

 

Alternative la cada

Daca baia este una de serviciu si este foarte mica, poti renunta complet la cada. Daca ai nevoie de cada, poti cauta pe piata modele pe colt sau modele foarte inguste, sau poti sa apelezi la solutia unei cadite de dus.

Zona cazii, indiferent de tipologia ei, trebuie separata de restul baii prin panouri transparente si nu prin perdele opace, care nu vor face decat sa ingusteze si mai mult spatiul. 

 

Oglinzi, oglinzi, oglinzi

Folosirea oglinzilor este un truc clasic pentru a crea senzatia de spatiu generos. Ideal este sa pozitionezi doua oglinzi fata in fata, pe doi pereti opusi, pentru un joc mai eficient. De asemenea, in baile inguste ar fi bine sa alegi modele dreptunghiulare, cu latura mare pe verticala.

 

 

Trucuri: iluminarea potrivita

Modul de iluminare, pozitionarea si tipurile de surse de lumina folosite te ajuta sa pui in evidenta si cele mai mici detalii ale spatiului pe care il ai la dispozitie. O lumina slaba va transforma baia intr-o debara sinistra, in timp ce o lumina puternica in zonele sensibile – cum sunt lateralele oglinzilor – va da senzatia de spatiu. 

 

Alege placile ceramice potrivite si modul optim de dispunere

Placile ceramice sunt alternativa accesibila de placare; mai ai si optiunea oferita de piatra naturala, insa aceasta este mai scumpa. Recomandam nuante deschise, suprafete lucioase, placi de dimensiuni mici, amplasate intr-un model diagonal sau tesut, care sa dea senzatia de suprafete extinse. 

 

Nu fii foarte generos cu spatiile de depozitare

In baile de dimensiuni mici, dulapurile pot accentua senzatia de inghesuit, in functie de cum sunt alese. O idee este sa le inlocuiesti cu rafturi deschise, dar pe acestea trebuie mentinuta o ordine desavarsita ca sa previi senzatia ca totul se darama peste tine. 

O alta solutie este sa folosesti spatiul de depozitare pe verticala, dar fara a depasi adancimea obiectelor sanitare deja pozitionate pe sol. De pilda, deasupra unui WC cu vas de toaleta la semi-inaltime poti amplasa un dulapior, cu conditia ca acesta sa fie mai ingust decat toaleta. Un dulap in baie este, oricum, necesar, dar opteaza mai degraba pentru varianta suspendata. 

 

Opteaza pentru culorile adecvate

Si cand spunem asta, nu ne referim numai la obiectele sanitare sau numai la placarea baii, ci si la chitul cu care se prelucreaza rosturile. In mod normal, obiectele sanitare de culoare alba sunt preferate, pentru senzatia de curatenie pe care o creeaza. 

La acestea poti adauga gresie si faianta ceramica de culoare bleu, bej, crem, in tinuri de gri deschis sau alte nuante, sau poti opta pentru efectul spectaculos pe care il dau marmura sau travertinul. 

In cazul in care pregatesti finisaje de calitate superioare, trebuie sa iei in calcul, pentru o intretinere cat mai usoara, un posibil tratament de impermeabilizare a suprafetei, dupa montaj. Un specialist care comercializeaza acest gen de materiale iti poate oferi toate detaliile necesare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu