Cea mai buna plafoniera

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Plafoniere – Opinii si Recenzii in 2024

 

O plafoniera este o sursa de iluminat ce se monteaza pe tavan, asigurand o lumina puternica pentru toata camera sau doar ilumineaza anumite zone, fiind foarte populare datorita multiplelor modele existente pe piata. Philips Suede este un model simplu, cu leduri integrate, cu patru surse de iluminat (de 5W) ce asigura un flux luminos de 2350 lumeni, cu lumina alba rece, potrivita pentru camere de zi. Dimensiunile medii permit montarea plafonierei atat intr-o camera de zi, cat si pe hol sau in birou, si, fiind fara suport, tavanul poate fi mai jos. Daca vrei un model de plafoniera modern, cu mai multe optiuni interesante, te poti indrepta spre WTX 4

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Philips Suede
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de plafoniera este de culoare alba, cu un bol simplu, mat, din plastic, cu 4 surse de iluminat de tip LED ce asigura un flux luminos de 2350 lumeni, de forma rotunda cu dimensiuni medii (diametru de 38 cm si inaltimea de 10 cm), fara suport, si se alimenteaza la retea. 

Avand lumina alba rece este mai potrivita in camere unde iti incepi ziua, cu un decor minimalist, deoarece redarea culorilor lasa de dorit. 

Cu un design simplist, de dimensiuni medii si la un pret convenabil, acest tip de plafoniera este o buna achizitie pentru tine. 

Este o plafoniera cu o singura sursa de iluminare, dar cu un flux luminos de 2100 lumeni, cu led ce are o durata de functionare de peste 30.000 de ore, cu un unghi de iluminare larg de 260 grade, ce poate fi comandata si cu telefonul mobil prin bluetooth pentru a schimba culoare, intensitatea, pentru a asculta muzica etc.

Daca esti o persoana clasica si vrei o plafoniera ce are comanda doar din intrerupator, nu merita sa investesti in acest model care are un pret mai ridicat datorita facilitatilor pe care le ofera. 

Iti poti crea usor o atmosfera cat mai placuta in incapere, simplu si comod, din telecomanda sau direct de pe smartphone-ul tau. 

A 3-a Optiune!

MW-LIGHT Antique Flowers
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Confectionata din sticla si metal, acesta plafoniera are un design foarte elegant, asigura o buna iluminare a incaperii, avand 3 surse cu o putere de 60 W, becuri incandescente cu soclul de tip E27, cu lumina calda, de dimensiuni gereroase pentru a fi potrivita si in incaperi mai spatioase. 

Fiind un model destul de greu, ce cantareste 3,8 kg, trebuie sa ai grija la montare sa o ancorezi bine. 

O plafoniera cu un design elegant ce se va potrivi foarte armonios in dormitorul tau, creand o atmosfera primitoare si calda. 

 

 

Pareri despre cele mai bune plafoniere

Indiferent ca iti doresti o plafoniera baie sau plafoniera bucatarie pentru camera de zi, hol sau o plafoniera copii, in lista de mai jos gasesti diferite variante pe care le poti comanda online.

 

 

Plafoniera LED:

 

Philips Suede 

 

Daca ai nevoie de o plafoniera la pret bun aceasta poate fi o alegere potrivita pentru tine. Este un model simplu, alb, care se va potrivi pentru mai multe incaperi din casa ta: living, hol, bucatarie etc, dar se preteaza si pentru birou. 

Are o forma rotunda cu partea exterioara din plastic mat. Ca si dimensiuni este medie, avand un diametru de 38 cm, o inaltime de 10 cm si cantareste doar 0,345 kg, asa ca nu vei avea nevoie de o montare mai speciala. 

Aceasta plafoniera led are 4 surse de iluminat, ce au fiecare o putere de 5W si pot fi inlocuite pana la maxim 6W, asigurand un flux luminos de 2350 lumeni. Se alimenteaza la retea si ofera o lumina alba rece, foarte apropiata de cea naturala, ce confera un aer modern incaperii. 

 

 

 

 

Plafoniera bucatarie:

 

WTX 4 

 

De multe ori, atunci cand gatesti, ti-ai dori o atmosfera mai placuta, mai ales daca nu esti pasionat de acest domeniu, iar modelul urmator de plafoniera led bucatarie ar putea fi o alegere foarte interesanta. Ca si design are un stil modern, cu linii drepte si este de forma rotunda, potrivindu-se si in alte incaperi.

Are o singura sursa de iluminat de tip LED, cu un flux luminos de 2100 lumeni, cu o durata de functionare data de producator de peste 30.000 de ore. Asigura un unghi de vizibilitate bun de 260 de grade, difuzorul este din plastic si are dimensiuni generoase, avand un diametru de 40 cm si o inaltime, fara suport, de 7 cm.

De interes pentru aceasta plafoniera este ca se poate actiona atat clasic de la intrerupator, cat si din telecomanda sau prin bluetooth de pe telefonul mobil. Poti schimba cu usurinta culoarea in RGB, poti regla intensitatea luminii, poti sa asculti muzica de pe telefon avand boxa incorporata si de asemenea are si functia de ceas desteptator. 

 

 

 

 

Plafoniera dormitor:

 

MW-LIGHT Antique Flowers 

 

Acest model de plafoniera dormitor se va potrivi foarte bine intr-un decor clasic sau vintage, avand o combinatie frumoasa intre metal si sticla, cu modele florale si linii, ce iti va completa ansamblul si il va pune intr-o lumina potrivita.

Are 3 surse de iluminat de tip bec incandescent cu o putere fiecare de maxim 60 W, producand in total 180 W. Becurile nu sunt incluse in pret, dar sunt cu soclul de tip E27, fiind usor de gasit. Temperatura de culoare este de 2700K, fiind incluse in sursele de iluminat cu lumina calda, ideala pentru dormitor, ce contureaza armonios spatiul si creaza o atmosfera primitoare.

Plafoniera este de forma rotunda, cu un diametru de 42 cm, inaltime de 20 cm si se potriveste si intr-o incapere de dimensiuni mari. Cantareste 3,8 kg. 

 

 

 

 

Plafoniera baie:

 

Philips Hue Adore White 

 

In caz ca ai nevoie de o plafoniera baie, te poti opri cu incredere la acest produs special conceput pentru a rezista la o umiditate ridicata si la apa. Are un design modern fiind din metal, de forma rotunda.

Este cu LED integrat si asigura un flux luminos de 2400 lumeni, asigurand un grad ridicat de vizibilitate, pentru a te putea bucura inclusiv de o lectura placuta. Dimensiunile sunt potrivite pentru o incapere de dimensiuni medii, avand un diametru de 40 cm si o inaltime de 6 cm.

Vine cu mai multe facilitati pentru a te putea bucura de un spatiu luminat pe placul tau: variator wireless care te ajuta sa stabilesti usor intensitatea dorita, consola Philips Hue, un dispozitiv inteligent util pentru controlul luminilor. 

 

 

 

 

Plafoniera cu senzor de miscare:

 

Philips Mauve 

 

O plafoniera cu senzor de miscare poate fi montata acolo unde ai nevoie de lumina pe timpul noptii, fara a fi nevoie sa lasi aprinsa lampa, iar acest model cu un design simplu, de culoare alba poate fi potrivit atat pe holul de la intrare, cat si la birou, dormitor sau chiar in bucatarie.

LED-uri folosite asigura o iluminare buna, cu un flux luminos de 1300 lumeni, se aprind instantaneu si ofera o lumina placuta, calda. Are 4 surse de iluminat, fiecare cu o putere de 4W. 

Este de forma rotunda, simpla, cu un difuzor alb mat, confectionat din plastic. Diametrul este de 32 cm si are o inaltime de 8,2 cm. Cantareste putin, numai 0,5 kg. Folosind acest tip de plafoniera marca Philips vei economisi energie si in plus, te vei putea bucura de peste 15.000 de ore de functionare fara a schimba becurile.  

 

 

 

Borsan BR10243050 

 

Acest model este o plafoniera ieftina si buna ce se poate integra usor in orice incapere, fie pentru acasa in camera de zi, dormitor, hol etc., fie pentru birouri, hoteluri, pensiuni fiind foarte utile si cu un consum redus de energie. 

Este o plafoniera cu senzor de miscare ce se va activa cand detecteaza o prezenta si ai mai multe moduri de setare: reglarea pragului de luminozitate si timpul de raspuns. Poate detecta miscarea de la maxim 6 m si functioneaza fara a se intrerupe cat timp persoana este in raza de actiune.

Este din metal si sticla, simpla si discreta si are 2 surse de iluminare de tip LED, cu o putere maxima suportata de 25W fiecare. Diametrul este de  28,5 cm si are o inaltime de 10 cm. Pentru a functiona in mod corect se recomanda pozitionarea la o inaltime cuprinsa intre 3 si 5 m. 

 

 

 

 

Plafoniera copii:

 

EGLO Viki 1 IL-4592146 

 

Acest model de plafoniera copii se va incadra foarte frumos in camera baietelului tau, mai ales daca este pasionat de masini. Are un design special, avand pe mijloc un glob din sticla rotund de la care pleaca raze metalice ce au in varf forme de masini decupate, metalice, albastre si bleumarin.

Se alimenteaza la retea si are doar o singura sursa de iluminare ce poate fi sub forma de bec incandescent, fluorescent sau halogen. Acesta este ascuns in interiorul globului de sticla, care este mat si de culoare alba. Becul are soclu de tip E 27.

Are un diametru de 63 cm. Partea superioara din sticla si metal se fixeaza de rama cu ajutorul unor suruburi pentru a oferi o cat mai mare siguranta. 

 

 

 

 

Plafoniera living:

 

Britop El Grando Antique Brass White 

 

In caz ca iti doresti o plafoniera living poti opta pentru acest model in stil vintage care se va asorta foarte bine cu un decor clasic, sobru, contribuind la o atmosfera cat mai placuta pentru camera de zi. Este de forma rotunda, cu un diametru de 33 cm si inaltime de 13 cm.

Functioneaza cu doua becuri cu soclu, tip E27, care sunt ascunse in spatele unei cupole de sticla mata de culoare alba cu decoratiuni din material sub forma de raze. Partea care se fixeaza pe tavan este cu rama metalica, frumos accesorizata, cu un model simplu, iar pe mijlocul cupolei din sticla prezinta un buton metalic. 

Becurile pot avea o putere maxima de 60 de W, ceea ce reprezinta o putere totala de 120 W. Acestea nu sunt incluse in pachetul de achizitie. In plus, este o plafoniera la un pret bun care se va integra armonios in decor. 

 

 

 

 

Plafoniera vintage:

 

EGLO Townshend 32915

 

Daca preferi un stil mai clasic poti sa alegi acest model de plafoniera vintage cu un design mai deosebit, ce combina mai multe feluri de materiale, precum lemn si metal, avand ca si culori de baza lemnul natur si negru. 

O poti folosi ca si plafoniera living, dormitor, hol, dar si pentru birou. Are 3 becuri incandescente care sunt atarnate de o bara de lemn legate cu fir negru, ceea ce ii confera un aspect deosebit. Puterea unui bec poate fi de maxim 60W, astfel poate avea o putere maxima de 180 W cu toate becurile aprinse.

Este de forma dreptunghiulara si are o inaltime de 26,5 cm, latime de 10,5 cm, adancime de 55 cm si cantareste 1,84 kg. 

 

 

 

 

Plafoniera LED  cu telecomanda:

 

Power LED LU-72W-SQ 

 

In caz ca iti doresti cea mai buna plafoniera pentru tine pe care sa o poti monta oriunde in casa, pe hol, in camera de zi, in dormitor sau in camera celui mic, te poti orienta spre acest model care te va ajuta sa iti creezi o atmosfera placuta. Are un design placut, cu suprapunere de forme patrate, de culoare alba pentru a fi usor de asortat.

Acest tip de plafoniera led cu telecomanda, iti permite sa variezi usor genul de lumina care te avantajeaza precum lumina alba rece, alb natural sau alb cald. Este un model inteligent ce se poate monta si la un intrerupator ce permite variatia intensitatii luminii, la unul clasic sau cu touch. 

Puterea este de 72W, cu o durata de functionare data de producator de peste 30.000 de ore, cu un unghi luminos foarte deschis de 300 de grade pentru a avea o buna iluminare in toata camera. Are dimensiuni medii de 360 pe 360 mm si primesti o garantie de 2 ani pentru produs. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Plafonierele sunt corpuri de iluminat care se monteaza pe tavan si sunt foarte apreciate deoarece ofera o buna vizibilitate in camera, sunt usor de montat si gasesti o mare diversitate de modele care se potrivesc in orice incapere a casei tale. Oferta este foarte bogata si poti gasi usor plafoniere la preturi bune si care sa fie pe gustul tau. Totusi trebuie sa tii seama de anumite aspecte pentru a te orienta spre modelul care se potriveste cel mai bine cu necesitatile tale. 

 

 

Tip: Sunt doua tipuri principale de plafoniere si anume cele cu suport si fara.

Plafonierele cu suport au in componenta un brat care coboara nivelul sistemului de iluminat cu o anumita dimensiune (8 – 20 de cm fata de tavan). Sunt potrivite pentru camerele cu o inaltime mare, de peste 2 metri, pentru a nu exista riscul de a te lovi la cap.

Plafoniere fara suport ce se leaga direct la fire si au o rama ornamentala care ascunde legatura. Se preteaza in camere cu tavanul coborat, mansarde, sau care au dimensiuni reduse si nu este potrivita o plafoniera foarte mare.

 

Functionalitate: Din acest punct de vedere, care se refera la modul in care este comandata, exista mai multe tipuri de plafoniere si anume:

Plafoniere clasice, comandate de la intrerupator, sunt modelele cele mai populare si cele mai des intalnite, avand si un pret mai scazut. Se cupleaza la firele de la intrerupator si in functie de numarul de corpuri de iluminat pot fi cu unul sau doua butoane, mai rar cu trei. Unele modele se pot monta si la variator cu ajutorul caruia poti seta intensitatea luminii.

Plafoniere cu senzor de miscare ce se activeaza atunci cand sesizeaza miscarea. Sunt foarte utile si economice, deoarece se aprind doar atunci cand este nevoie si nu trebuie lasate aprinse pentru toata noaptea, mai ales la baie sau pe hol.

Plafoniere cu telecomanda ce permit aprinderea acestora de la distanta, potrivite in special pentru camerele cu tavan inalt.

 

 

Surse de iluminat: Plafonierele se impart in mai multe categorii si in functie de sursele de iluminat pe care le folosesc dar si de numarul acestora. Astfel poti alege plafoniere cu becuri incandescente, fluorescente sau cu halogen, si trebuie sa fii atent la tipul de soclu pe care il au, pentru a se potrivi. Mai multe pareri despre cele mai bune plafoniere le recomanda pe cele cu LED, avand un consum mai mic de energie si nu produc caldura. 

Oferta este foarte variata si poti gasi plafoniere cu o sursa de iluiminat, mai ales daca este o camera mai mica ca si dimensiuni (baie, bucatarie, hol etc.), cu doua surse pentru dormitor, cu trei sau mai multe pentru camere de dimensiuni mari precum un living.

 

Dimensiune si forme: O alta caracteristica importanta este si dimensiunea acesteia pentru a se potrivi cat mai bine cu dimensiunile camerei in care vrei sa o pozitionezi. Astfel o plafoniera bucatarie, baie sau hol, poate fi rotunda si cu un diametru cuprins intre 16 – 30 de cm. 

Pentru camere mai mari precum un dormitor sau camera copilului, o plafoniera de 30 – 50 de cm se va potrivi foarte bine, iar pentru living-uri de dimensiuni mari poti alege variante de peste 50 de cm si cu inaltime de peste 30 cm.

Daca optezi doar pentru o singura sursa de iluminare in camera si anume o plafoniera, aceasta trebuie sa fie de dimensiune mai mare pentru a-ti asigura o buna vizibilitate in orice colt al camerei, dar daca faci diverse combinatii cu mai multe plafoniere sau o plafoniera si alte corpuri (veioze, lampadar etc.) atunci pot avea si dimensiuni mai mici. 

Pot avea mai multe forme: cele mai uzuale modele sunt rotunde sau patrate, dar poti gasi si alte variante precum in forma de stea, dreptunghiulare, cu raze si ciucuri, dupa cum se potriveste cel mai bine in decor.

 

 

Design: Si plafoniera face parte din decorul camerei si trebuie sa alegi un model care sa corespunda stilului ales. Astfel intr-un decor clasic cu mobilier din lemn masiv poti sa mergi pe modele cu lemn si sticla; pentru o camera vintage cu pat din fier forjat se potriveste o plafoniera cu metal frumos decorat in stilul mobilierului, combinat eventual cu sticla mata cu decoratiuni; la un mobilier modern se potriveste o plafoniera cu inox; in camera celui mic poti opta pentru modele bogat colorate, rotunde simple cu personaje din desene aplicate, sau cu rama metalica cu diferite forme etc.

Oferta este foarte variata si sigur vei gasi ceva pe stilul dorit. 

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Cat costa o plafoniera cu senzor de miscare incorporat?

O plafoniera cu senzor de miscare incorporat este o buna achizitie si o poti gasi la preturi decente pornind de la 50 – 60 de lei, plafoniere ieftine si bune, clasice, pana la variante mai scumpe, moderne, cu un design mai complicat cum ar fi o plafoniera dormitor la 200 – 300 lei, sau o plafoniera exterior cu preturi cuprinse intre 100 – 300 lei sau mai mult.

 

 

E mai indicata o plafoniera cu LED decat una cu bec incandescent?

In ultima perioada este de preferat sa alegi o plafoniera led fata de una cu bec incandescent, datorita dezvoltarii noilor tehnologii, becul incandescent produce multa caldura si are un consum mult mai ridicat, decat o varianta LED la aceeasi putere.

 

Cu ce asortez o plafoniera vintage?

Daca ai nevoie de una dintre cele mai bune plafoniere pentru un living sau dormitor, te poti indrepta spre o varianta vintage ce se asorteaza frumos cu un mobilier elegant cu incrustatii, din lemn sau fier forjat.

 

 

 

6 idei pentru a alege plafoniera in dormitor

 

Evalueaza atent dimensiunile

Pentru a putea alege in mod profesionist diametrul plafonierei este nevoie sa faci cateva masuratori si calcule. Apeleaza la o ruleta pentru a afla latimea si lungimea camerei si aduna cele doua dimensiuni, inmulteste numarul obtinut cu trei si inlocuieste unitatea de masura, adica metrul, cu centimetrul.

De exemplu, pentru un dormitor cu latime de 6m si lungime de 8cm, adica un total de 14m, cel mai bine se va incadra o plafoniera de 14 x 3cm adica cu un diametru sa o latime de aproximativ 35 – 42cm.

Folosind un algoritm similar poti evalua si inaltimea plafonierei ideale. Aceasta dimensiune se calculeaza inmultind inaltimea camerei cu 3 si tranformand, la fel ca mai sus, metrii in centrimetri.

Deci, pentru o incapere cu inaltime standard de 2.4 – 2.6m inaltime, ai nevoie de o plafoniera cu grosimea de 7.2 pana la 8.2cm, intelegand prin asta distanta pana la care coboara fata de tavan

Stabileste rolul obiectului de iluminat

Daca nu esti la primul tau articol despre iluminatul locuintei, stii deja ca trebuie sa lucrezi pe straturi, pentru a da camerei volum si sa stabilesti rolul fiecarui corp de iluminat. In general, plafoniera este un element discret, care imprastie lumina ceva mai slaba, limitata de catre corpul plafonierei, si care are rolul de a crea umbre si lumini discrete asupra mobilierului si elementelor decorative.

Plafoniera asigura un rol functional, oferind lumina de intensitate medie, care iti asigura vizibilitatea atunci cand te schimbi in hainele de casa sau in pijamale, ori cand te pregatesti dimineata pentru birou.

Nu uita sa o completezi cu veioze, confortabile pentru citit, atunci cand partenerul doarme deja sau nu vrei sa te mai ridici sa stingi lumina centrala, si spoturi decorative care sa evidentieze mobilierul si obiectele ornamentale din incapere.

 

Cauta un design potrivit

Poti alege dintr-o varietate de formare de plafoniere: rotunde, patrate, ovale, rectangulare, in forma de frunza, de stea etc. Pentru a echilibra un decor modern, conceput in linii preponderent drepte, iti recomandam sa te orientezi catre o plafoniera cu design in linii curbe. Si invers, daca ai ales sa amenajezi dormitorul in stil clasic, retro sau shabby chic, cu forme care curg lin, este bine sa incerci un format rectangular.

Cauta un model cu corp din sticla transparenta daca ai nevoie de lumina pentru citit si nu vrei sa mai incluzi si o lampa anume pentru acest rol. Opteaza pentru sticla mata alba daca incaperea are dimensiuni reduse si vrei sa creezi iluzia de mai mult spatiu, si o varianta in culori calde, pentru un spatiu suficient de mare pentru a nu avea nevoie de adaos perceptual.

Vei putea alege intre modele confectionate dintr-un singur element, compacte si ceva mai discrete si respectiv, optiuni realizate din mai multe sectiuni, cu un rol decorativ mai pregnant, concepute atat pentru a oferi lumina, cat si pentru a atrage atentia si a completa in mod activ designul incaperii.

Nu uita ca versiunilr care includ detalii vizuale in mai multe culori incarca vizual spatiul si il vor face sa para putin mai mic, dar si mai interesant.

 

Opteaza pentru o lumina calda

Desi in unele locuinte dormitorul nu este folosit doar pentru orele de somn, ci uneori si ca spatiu de lucru, zona pentru citit sau petrecut timp cu familia, este important sa ai la dispozitie pentru seara, o lumina calda, care sa te pregateasca de odihna.

Asta inseamna sa optezi pentru un bulb cu 2000 pana la 4000K si, de preferat, cu pana la 60 de wati. O lumina prea puternica ii poate comunica creierului ca esti pus pe treaba si poate afecta calitatea somnului.

Nu uita ca atunci cand cumperi bulbul, trebuie sa iei in considerare si cat de multa lumina lasa sa treaca plafoniera. Daca materialul este dens si semi-transparent, poti opta pentru o intensitate mai mare.

Plafoniera de perete sau tavan

Versiunile pentru tavan joaca rolul de lumina centrala, lasata cel mai adesea aprinsa atunci cand in incapere nu se desfasoara actiuni care sa necesite un alt corp de iluminat, cum ar fi de exemplu, o lampa de birou. Lumina este degajata in intreaga incapere, fie in mod egal, fie mai creand un halou intr-un unchi mai mic sau mai mare asupra unei zone de podea.

Pe de alta parte, daca alegi sa montezi o plafoniera (aici lista comparativa) pe perete, este bine sa stii ca in acest caz vorbim despre un corp de iluminat secundar, de ambianta, care nu degaja foarte multa lumina.

Aceste modele se folosesc de regula in seturi de doua, care incadreaza patul, inlocuind veiozele de noapte, sau mai multe, repartizate uniform in incapere, in functie de cum gandesti designul camerei.

 

Materiale traditionale sau moderne

Opteaza pentru lemn daca vizezi un interior traditional, si alege modele din fier forjat si sticla pentru amenajari vintage si clasice. Apeleaza la modele cu detalii metalice argintii pentru incaperile in care vrei sa creezi o imagine moderna si contemporana si cauta versiuni cu detalii ornamentale bogate si in culori vesele pentru o varianta shabby chic sau hobo.

 

 

 

 

 

Cum instalezi rapid o plafoniera

 

Plafoniera este un corp de iluminat care se monteaza pe tavan si iti prezentam in continuare cateva sfaturi pentru a o putea monta cat mai usor si fara a crea pagube ce necesita lucrari ulterioare.

 

 

Localizarea firelor

Plafoniera trebuie conectata la firele ce duc la intrerupator si primul pas este localizarea firelor. Se identifica firul principal ce vine direct din doza, impamantarea daca este prevazuta (cele mai multe apartamente de la bloc nu sunt prevazute cu impamantare la circuitele de iluminat), firul sau firele ce ajung la intrerupator (daca este un intrerutator cu mai multe butoane atunci pot fi mai multe fire).

Pentru a le identifica ai nevoie de un creion de tensiune. Pozitionezi butoanele de la intrerupator pe aceeasi pozitie si cauti firul care are tensiune, acesta fiind cel din doza pe care il marchezi cu banda izolatoare. In caz ca nici unul nu prezinta diferente atunci pozitionezi butoanele din intrerupator in cealalta pozitie si verifici din nou.

 

 

Cum dai gaurile de fixare a plafonierei

Cel mai important atunci cand dai gaurile pentru a fixa cu dibluri plafoniera este sa ai grija sa nu nimeresti exact pe traseul firelor ce vin din doza si de la intrerupator. Cel mai simplu mod este folosirea unui detector de metale care iti arata exact pozitia firelor, dar daca nu dispui de un astfel de dispozitiv traseaza gaurile la o distanta de 2 – 3 cm fata de fire si pe partea opusa peretelui cu intrerupatorul si doza. 

 

Cum legi firele?

Pentru o plafoniera cu 2 becuri actionate separat de un intrerupator cu 2 butoane, legam firul comun ambelor circuite cu cel marcat cu banda ce vine din doza, apoi fiecare fir la cate un circuit ce vine din intrerupator. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu