Frumoase, elegante, moderne, chic sau traditionale, corpurile de iluminat sunt esentiale pentru confortul unei locuinte. Daca ai cumparat de curand un astfel de produs si vrei sa il instalezi singur, ceea ce nu este complicat, afla din acest articol care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi.
Te-ai mutat in locuinta noua si ai cumparat corpuri de iluminat potrivite pentru fiecare incapere? Sau vrei doar sa inlocuiesti o lustra sau o plafoniera veche cu un model mai nou? Indiferent de situatie, daca te-ai hotarat sa montezi singur produsul, este bine sa stii cateva ceva despre procesul de instalare, pentru ca totul sa decurga in siguranta.
Masuri de securitate
Nu incepe lucrul la corpurile de iluminat pana cand nu ai intrerupt curentul de la sistemul central. Daca l-ai oprit doar de la disjunctorul local inchizand sau scotand sigurantele, in functie de model, iti recomandam sa verifici cu un multimetru daca intr-adevar prin cablurile de conectare nu mai trece curent.
Daca corpul de iluminat va fi instalat la inaltime, asigura-te ca ai la dispozitie o scara potrivita, rezistenta si stabila pe care sa o folosesti. Evita sa te urci pe masa, pe scaune sau orice obiect de mobilier, mai ales daca se misca sub greutatea ta.
Pentru siguranta, asigura-te ca ai intotdeauna mainile uscate cand incepi sa lucrezi cu astfel de instalatii si programeaza montajul pe timpul zilei, cand lumina naturala este puternica si iti asigura vizibilitate foarte buna.
In cazul aplicei sau plafonierei, vorbim adesea despre un abajur sau corp inchis, care nu permite circularea foarte buna a aerului. Pentru siguranta este asadar recomandat sa nu folosesti un bec cu putere mai mare decat cea indicata in specificatiile tehnice ale produsului.
Materiale necesare
Ai nevoie in primul rand de corpul de iluminat, care poate fi in general plafoniera sau lustra, unul sau mai multe becuri, in functie de model, nivela, bormasina si burghiu pentru zidarie, cleste pentru taiat cabluri, creion, ciocan, un cleste pentru desfacut, dibluri si o surubelnita.
Instalarea unei lustre
Amplasarea
Daca ai ales o lustra, primul pas, inainte de a incepe montarea, este sa verifici cat de lunga este si pana la ce nivel de inaltime ajungea. Urca-te deci pe o scara cu produsul si asaza baza la nivelul tavanului. Este bine sa faci aceasta evaluarea impreuna cu o alta persoana care sa verifice daca se poate trece usor pe sub corpul de iluminat. In majoritatea cazurilor, cablurile de sustinere mai pot fi scurtate, eliminand cativa centimetri.
O alta optiune este sa intervii in structura lustrei daca o permite (de exemplu, lant cu ochiuri care pot fi scoase) s sa mai reduci din lungimea sa, daca este prea mare.
Fixarea de tavan
Urmeaza prinderea lustrei de sistemul de sustinere pe care trebuie sa il ai deja instalat in tavan. Elementele tehnice incluse pot diferi, dar in general trebuie sa existe o clema metalica de care prinzi cablul de sustinere. Exista si modele de lustre cu sistem diferit de prindere, direct prin holsuruburi, la care va fi nevoie sa dai gaura cu bormasina si sa instalezi diblul de fixare in tavan.
Racordarea electrica
Dupa ce te-ai asigurat ca curentul electric este intrerupt in intreaga casa, conecteaza firele de alimentare (nul si faza) ale lustrei, la cele care ies din tavan si fixeaza suruburile cu ajutorul unei surubelnite.
Cablurile se introduc apoi cu grija in suportul lustrei, care are cel mai adesea forma unei palnii sau un profil cilindric, pentru a putea ascunde usor firele. Dupa ce ai asezat cablurile astfel incat sa nu se vada, ridica suportul pana atinge tavanul si strange surubul de la baza sa, care ii fixeaza pozitia pe cablul de care atarna restul elementelor.
Instalarea becului
La cele mai multe lustre, pentru a putea monta becul trebuie sa dai abajurul jos. Ai grija unde il asezi pentru a nu-l sparge, zgaria sau fisura. Monteaza becul si, inainte de a pune la loc abajurul, asigura-te ca acesta din urma este curat. Daca are praf pe interior, sterge-l cu o carpa umeda si apoi cu una uscata, astfel incat sa nu ramana nici un pic de umezeala pe el. Asaza-l la locul sau si lustra este gata de folosire. Un abajur colorat sau semi-opac va oferi un efect de blenda, lumina difuzata fiind blanda si odihnitoare pentru ochi.
Testare
Da drumul la curent in casa si aprinde lustra. Daca ai optat pentru un sistem cu mai multe becuri sau/si mai multe trepte de intensitate, verifica intreg procesul de aprindere, de la minim pana la maxim, pentru a fi sigur ca totul merge bine.
Montarea unei aplice/plafoniere
Inainte de a incepe instalarea este important sa parcurgi indicatiile tehnice transmise o data cu produsul, atat in ceea ce priveste modul de montare a elementelor componente, cat si masurile de siguranta specifice.
Fixarea suportului
Incepe prin a desface suportul aplicii de corpul acesteia. Asaza suportul peste cablurile electrice care ies din perete sau tavan si traseaza cu un creion bine ascutit locurile de fixare, in care trebuie sa introduci holsuruburi. Indeparteaza suportul si foloseste bormasina pentru a crea gaurile pentru dibluri.
Introdu diblurile in spatiile create, folosind un ciocan pentru a asigura patrunderea in intregime in perete. Pune suportul la locul lui si fixeaza-l de zidarie, infiletand suruburile cu o surubelnita. Asigura-te ca suportul este stabil. Cea mai buna plafoniera va avea sistem de prindere in cel putin 3 suruburi, mai ales daca este un model de dimensiuni mai mari.
Racordarea electrica
Este momentul sa realizezi conectarea electrica. Foloseste clestele de taiat pentru a sectiona protectia cablurilor care ies din perete, descoperind firele metalice din interior pe un segment cu lungime de 6mm. Urmeaza instructiunile din manualul tehnic al produsului si racordeaza cablurile la sistemul de alimentare al aplicei sau plafonierei.
Testarea
Asaza cu grija cablurile in spatiul disponibil in suport si fixeaza corpul aplicei. Instaleaza becul sau becurile, daca ai ales un model cu doua sau mai multe zone de iluminare, asaza cu grija firele in interior si fixeaza corpul plafonierei. Testeaza functionarea corpului de iluminat.
Lasa un comentariu
0 Comentariu