Veioza se numara printre accesoriile care dau tonul unei incaperi. De ce sa o lasi, deci, in seama producatorilor de serie si sa nu iti creezi chiar tu un model unic si mult mai accesibil ca pret. Iata cateva idei care te vor ajuta sa iti dai seama cat poate fi de simplu.
Iti place sa iti amenajezi singur locuinta, de la cele mai mici detalii, si preferi proiectele do-it-yourself produselor standardizate? Daca stii cat de importanta este lampa sau veioza intr-o incapere, vei dori cu siguranta sa incerci un format original. Principiul de baza este destul de simplu: poti personaliza doar abajurul, si sa cumperi un suport din magazin, poti folosi un abajur gata facut si sa improvizezi un sistem de sustinere, sau poti lua totul de la zero. Iata cateva idei care te pot ajuta.
Abajur din franghie apretata
Daca ai pe masa o veioza veche, doar cu picior si bec, fara abajur, poti schimba rapid situatia cu putina sfoara sau snur colorat, aracet si un balon. Imbraca balonul cu sfoara trecand in mod repetat peste suprafata lui, pana obtii o retea suficient de densa. Nu uita sa lasi un mic spatiu rotund in partea de sus pentru a putea scoate balonul si a fixa duza si becul.
Foloseste apoi o pensula pentru a imbiba sfoara cu aracet, avand grija sa acoperi toate firele si lasa la uscat pana cand se intareste. Sparge balonul si scoate-l din interior. Tot ce trebuie sa mai faci este sa fixezi duza becului in interior, si sa o conectezi la suport, astfel incat abajurul fie stabil, iar apoi sa inrusubezi becul. Incaperea arata acum cu totul altfel.
Veioza din butuci
De fapt, ai nevoie de un singur butuc de lemn, gaurit in interior, astfel incat sa fie de fapt un cilindru gol, cu pereti de aproximativ un centimetru grosime. Tot ce ai de facut pentru a obtine o veioza cu flux de lumina directionat doar lateral, este sa creezi in peretele butucului un orificiu suficient de mare pentru a permite trecerea cablului electric. O poti amplasa atat pe birou, cat si pe podea, fiind cel mai potrivita pentru lumina de ambianta.
Lampa cu terarium
Daca veioza ta este un format simplu, cilindric, fara picor, cu abajur putin ridicat de pe sol, poti completa designul cu un terariu. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti un vas din sticla pe care abajurul sa poata fi sprijinit cat mai bine si care sa arate perfect in combinatie cu acesta. Cel mai usor poti gasi o alternativa in magazinele cu plante si terarii.
Verifica potrivirea si apoi pune in terariu doua straturi de sol diferite ca culoare si textura (ex. pamant si nisip) pentru efect vizual si adauga cateva pietre mici, plus o serie de plante din plastic, care se potrivesc ca dimensiune. Poti incerca si cu plante reale, daca folosesti un bec cu lumina rece, pentru a nu le expune la caldura excesiva si te asiguri ca elementele electrice sunt foarte bine izolate, pentru ca umezeala care insoteste un astfel de mediu sa nu determine scurtcircuit.
Retro cu teava din cupru
Dupa cum spune si numele, pentru acest model ai nevoie de o teava din cupru, de un set electric pentru veioza si un bec. Cel mai important aspect este in acest caz modelarea tevii astfel incat sa creeze o baza care ofera stabilitate (rotunda, patrata, triunghiulara sau orice alta forma doresti), si un gat suficient de curb pentru ca becul sa poata atarna intr-o pozitie naturala. Ai grija sa alegi o teava moale de tip R220, pana la 22mm, care poate fi indoita la rece, manual, fara a fi deci nevoie de instrumente speciale, care pot complica lucrurile. Dupa ce ai dat forma lampii, introdu cablul de conectare prin interior, asigura-te ca toate componentele sunt conectate corect, pune becul si esti gata de utilizare.
Abajur pe sticla
Cele mai frumoase veioze sunt cele confectionate impulsiv, din obiectele pe care le ai la indemana in casa. Una dintre solutiile pe care le poti utiliza daca detii un abajur cu sistem de montare a becului, dar fara picior de sprijin, este sa il asezi pe o sticla a carei gura este suficient de larga pentru a sustine stabil duza becului. Iti recomandam o damigeana din sticla de 3litri sau o sticla de lapte de 1litru.
Nou, dar vintage
Camera ta este luminata de o lampa veche, al carei abajur s-a decolorat si si-a pierdut din farmec? Poti rezolva problema foarte usor inlocuind sau dubland materialul, cu hartie extrasa dintr-un atlas sau chiar cu segmente dintr-o harta de perete. Foloseste lipici rezistent la caldura si aplica imaginile astfel incat obtii efectul dorit (cu accent pe oceane daca preferi albastrul, sau pe continente, daca doresti nuante ale pamantului).
Becul pe cutie
Nu suna nemapoimenit, dar te va surprinde prin aspectul natural, care combina elemente retro cu tendinte industriale. Ce iti trebuie pentru acest protect? O cutie din lemn de dimensiuni potrivite biroului tau sau mesei pe care vrei sa o asezi, un bec simplu sau ceva mai mare, care sa iasa in evidenta, si setul electric pentru veioza.
Montajul este simplu.Trebuie sa decupezi in cutie un spatiu rotund in care sa poti fixa duza becului, si inca un orificiu mic prin care sa poti scoate cablul care merge catre priza. Montezi cablatura si becul, si veioza este gata de folosire.
5 scanduri si o cutie de conserve
Ce poti face cu aceste materiale? O lampa originala, ideala pentru decoruri industriale. Ai nevoie de trei scanduri lungi de 15cm si late de 3cm si doua mai mici, cu lungimea de 10cm. Vei folosi o scandura mica si una mare pentru a crea baza de sustinere, asezand-o pe cea mica ca suport pe latime, si pe cea mare perpendicular, pentru a contrabalansa inaltimea lampii.
Pe baza astfel creata fixezi, cu surub, cui, lipici sau franghie, un segment mare, perpendicular, incepand sa creezi suportul veiozei. De el, prinzi apoi cea de-a treia scandura lunga, cu surub cu piulita, pentru a putea modifica unghiul dintre cele doua bucati de lemne, dupa necesitati. In capatul superior fixezi ultima piesa din lemn, tot cu surub, pentru mobilitate.
Cutia de conserve se gaureste pe mijlocul suprafetei rotunde dorsale, pentru a putea trece cablul, apoi se fixeaza de structura din lemn. Tot ce mai ai de facut in acest moment este sa montezi duza si apoi becul, in interiorul conservei, si ai finalizat noua ta lampa.
Lasa un comentariu
0 Comentariu