9 sfaturi utile ca sa montezi cada in baie

Am modificat articolul ultima data pe: 15.04.24

 

Iti place sa faci o multime de lucruri prin casa cu mana ta, in loc sa apelezi la ajutorul unor mesteri greu de gasit, nu mereu seriosi si uneori destul de costisitori? Ei bine, cand vine vorba despre montajul noii tale cazi, lucrurile pot fi simple sau pot deveni extrem de complicate.

 

Nu esti instalator si nu ai cine stie ce cunostinte in domeniu, dar ai sculele necesare, iti place sa mesteresti, esti indemanatic si te descrii ca avand simt practic? Inseamna ca poti incerca sa montezi singur, pe cont propriu, noua ta cada. Cu conditia sa tii cont de cateva aspecte importante si de cativa pasi simpli.

 

Ai demontat deja cada veche?

Daca discutam despre manevrarea unei cazi de acril, sa scapi de cea veche ca sa ii faci loc celei noi probabil ca nu e foarte complicat. Daca discutam, insa, despre manevrarea unei cazi de fonta, trebuie sa fii constient de greutatea uriasa a acesteia si sa te asiguri ca ai parteneri de nadejde pentru aceasta activitate. 

 

Monteaza scurgerea pentru noua ta cada

Pentru montarea scurgerii este obligatoriu sa intorci cada cu picioarele in sus. Avand in vedere cat de susceptibil e materialul la zgarieturi, e recomandat sa faci asta folosind un substrat adecvat, care sa o protejeze. 

Pentru a sustine sita de scurgere vei avea nevoie de o garnitura de etansare modelata din chit. In interior, ea trebuie mai apoi imbinata cu scurgerea din pardoseala. 

 

 

Pozitioneaza corect cada

Este una dintre cele mai delicate manevre pe care le ai de facut, pentru simplul motiv ca ea trebuie pusa perfect dreapta, altfel apa se poate scurge pe langa evacuare.

Pentru fixarea pe orizontala vei avea nevoie neaparat de o nivela…sau de o aplicatie pe telefon care ofera aceasta functie. 

Pozitia poate fi ajustata prin intermediul picioarelor de reglaj, ce se manevreaza cu usurinta cu ajutorul unei chei. Odata ce si teava de scurgere este corect pozitionata, poti folosi o banda adeziva rezistenta pentru fixarea picioarelor cazii. Recomandarea specialistilor, mai ales in cazul cazilor grele din fonta, este ca picioarele sa fie fixate in ciment, pentru a nu se putea deplasa. 

Unii dintre cumparatori nu vor sa foloseasca picioare pentru cada, considerand ca aceasta metoda de fixare nu este suficient de fiabila, sau ca intreaga manopera este prea delicata. In acest caz poti apela la solutia pe care ti-o ofera un suport pentru cada, confectionat dintr-o spuma cu duritate crescuta. Avantajul suportului este ca e mai fix, asadar il poti amplasa direct pe pardoseala, si ca ofera si un oarecare grad de izolatie fonica si termica, ceea ce sporeste gradul de confort. 

Odata ce pozitia este cea corecta, iar cada a fost bine fixata, se recomanda sa izolezi zona de contact dintre aceasta si perete cu o banda profilata, fixata cu un strat de silicon transparent. Astfel previi scurgerea apei printre cada si perete, aparitia mucegaiului si a mirosurilor neplacute. 

 

Fixeaza preaplinul cazii

Preaplinul cazii este un mecanism de siguranta menit sa ofere un oarecare grad de protectie impotriva unei eventuale inundatii. Preaplinul se fixeaza la nivelul deschiderii din partea de sus a cazii, urmand ca acesta sa poata fi deschis sau inchis in functie de preferintele de moment ale utilizatorului. 

 

Este cazul sa faci impamantarea cazii?

Teoria recomanda ca in cazul cazilor metalice, acestea sa fie impamantate pentru a se evita orice pericol. Este o manopera pe care doar un electrician o poate realiza corect, deci iti recomandam sa contactezi unul daca e cazul. 

 

 

Conecteaza tevile si conductele

In general, instalatia de scurgere a apei din cada se realizeaza cu ajutorul unei tevi HT de dimensiuni DN 50, acest diametru fiind cel mai eficient si compatibil cu instalatia deja existenta, din constructia blocului. Pentru o evacuare adecvata a apei din cada se recomanda ca panta acesteia sa fie de 2 – 3 cm pentru fiecare metru de teava. O panta prea mare este considerata dezavantajoasa pentru ca favorizeaza depunerea de sedimente.

 

Verifica etanseitatea conexiunilor facute pana acum

Avand in vedere ca montarea si demontarea cazii cer destul efort si ca in interiorul cuvei se va acumula o cantitate mare de apa la fiecare baie, este momentul optim sa verifici etanseitatea imbinarilor facute pana in acest punct. 

Daca teava colectoare la care se conecteaza scurgerea este prea lunga, o mai poti scurta pana la dimensiunile potrivite. Odata umpluta cada cu apa, verifica sa ramana uscate zona preaplinului si scurgerii. Daca exista probleme, in general este suficient sa strangi mai bine imbinarile deja existente. 

 

Zideste sau mascheaza cada

In cazul unor bai generoase, in care cada este considerata, in sine, un obiect cu rol decorativ, poti opta pentru un model sprijinit pe picioare special concepute pentru valoarea lor estetica. Pe de alta parte, intr-o baie de dimensiuni standard, intr-un bloc sau o casa, multi proprietari doresc sa mascheze zona de dedesubt.

Una dintre alternative este cea a unei masti acrilice gata confectionate, foarte usor de montat sui demontat, care ofera avantajul unui acces rapid la partea de sub cada. Chiar daca e posibil sa gasesti masti compatibile si cu cazile din fonta, s-ar putea ca aceasta cautare sa fie una indelungata, sau sa nu fii multumit de rezultat, mai ales in cazul in care ai ales sa reconditionezi o cada veche, cu un aspect vintage atractiv. 

Cealalta optiune este sa acoperi cuportul de cada cu placi ceramice, fixate pe un suport din BCA. Avantajul BCA este ca iti permite sa redimensionezi caramizile exact dupa nevoile tale, taierea lor facandu-se usor si precis cu un simplu fierastrau. 

Vei avea nevoie sa proiectezi, pastrezi si instalezi o usita de vizitare, care sa iti permita sa intervii prompt in cazul in care etanseitatea scurgerii de sub cada este compromisa, fara a trebui sa demolezi intreaga constructie. Din acest punct de vedere al accesului la instalatie, varianta mastii din plastic este mult mai avantajoasa, mai rapida si mai ieftina.

 

 

Ia in calcul solutii de mascare a cazii

In baile moderne se prefera adeseori instalarea unei variante de paravan pentru cada, care sa ofere un oarecare grad de intimitate sau pur si simplu sa protejeze impotriva stropirii excesive a baii. Exista o multime de variante de dimensiuni si design, astfel incat sa poti alege ceea ce ti se potriveste in spatiul pe care il ai la dispozitie. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu