Balsamul de rufe facut acasa – avantaje si dezavantaje

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Usor de preparat, cu doar cateva ingrediente, fara substante toxice si cu efecte benefice asupra hainelor, dar si a masinii de spalat, balsamul de rufe facut in casa pare solutia perfecta pentru fiecare familie. Iata ce avantaje si dezavantaje insotesc intoarcerea la solutiile naturale de intretinere a hainelor.

 

Daca in cazul detergentului de rufe, realitatea este ca, desi nociv pe termen lung, cel sintetic ofera o eficienta mai buna la spalarile dificile, cand vine vorba despre balsam, lucrurile stau cu totul altfel. In primul rand, balsamul de rufe este jumatate moft, jumatate necesitate si poate fi exclus fara mari probleme din procesul de curatare. In al doilea rand, varianta naturala satisface, in acest caz, suficient de bine nevoia de rufe placute la atingere si miros, incat sa inlocuiasca destul de usor alternativa sintetica. Daca te gandesti si tu sa renunti la balsamul comercial, pentru haine mai sanatoase, iata ce avantaje si dezavantaje este bine sa pui in balanta.

 

Pro: Fara substante toxice si riscuri pentru sanatate

Probabil cel mai important si mai impresionant argument pe care trebuie sa il iei in considerare este compozitia chimica a oricarui balsam de rufe facut in casa, care nu include nici una dintre substantele toxice ale formulelor din magazine: 

  • alpha-terpineol, acetat de benzil, alcool benzilic si alte parfumuri sintetice
  • acetat de etil
  • ftalati
  • dietanolamina
  • compusi ai amoniului cuaternar etc.

Printre efectele negative la care te expun aceste substante, care raman in materialele textile, in contact cu pielea ta si in apropierea cailor respiratorii se numara: durerile de cap, infectiile respiratorii, reactiile alergice si astmul, tulburarile endocrine, problemele renale si hepatice, iritatii oculare, cancer pancreatic etc. Sunt riscuri la care te expui de fiecare data cand imbraci o haina clatita cu o formula sintetica, pe care le poti elimina simplu, apeland la un balsam de rufe natural.

Pro: Il obtii in cinci minute 

Daca ai cautat macar o data retete de balsam de rufe facut in casa, stii deja ca vorbim despre un produs incredibil de simplu. In functie de sursa informatiei poate fi vorba despre:

  • o combinatie simpla de otet cu uleiuri esentiale: 1 litru de otet cu 25 picaturi ulei esential de lavanda, eucalipt, neroli, menta etc.
  • o varianta putin mai complexa, care adauga si bicarbonat de sodiu: 500ml apa, 250ml otet, 60g bicarbonat de sodiu, 10 picaturi de ulei esential.

 

Contra: Nu poti folosi chiar orice tip de otet

Pentru a obtine rezultate bune cu un astfel de balsam de rufe, trebuie sa acorzi atentie indicatiilor din retete. Astfel, nu poti utiliza orice fel de otet. Chiar daca ai otet de mere facut in casa, 100% natural, cele mai multe retete recomanda, pentru formula de balsam, otetul de vin.

 

Pro: Protejeaza masina de spalat de depunerile de calcar, fara Calgon si costuri in plus

Multa lume foloseste otet in loc de Calgon pentru a preveni depunerile de calcar in masina de spalat, si pe buna dreptate. Daca alegi sa il folosesti in formula de balsam pentru rufe, nu va mai fi nevoie sa il adaugi si separat, pentru igienizarea periodica a masinii, si elimini costurile cu substantele speciale de tip Calgon, care nu sunt deloc de neglijat.

 

Contra: Uleiurile esentiale de calitate costa destul de mult

Cel mai bun balsam de rufe facut in casa, deci un balsam de rufe care persista, nu pateaza materialele si face tesatura moale si parfumata, are nevoie de un ulei esential de calitate. In ciuda aparentei, cele pe care le cumperi cu 5-6RON de la magazin nu prea sunt indicate.

La un pret atat de mic te poti astepta la o varianta sintetica, obtinuta in laborator, care include de multe ori aceeasi baza de parfum ca si balsamurile de rufe din magazine. La preturi de 10 – 15RON vei gasi formule cu concentratie de 5-10%, combinate cu uleiuri vegetale, cel mai adesea din struguri, iar daca vrei variante cu persistenta sporita, iti recomandam sa cauti ceva mai sus de acest pret.

Pentru a obtine un balsam de rufe, facut in casa, eficient si sanatos, invata sa gasesti uleiuri naturale de calitate. Chiar daca costa ceva mai mult, pretul pe litru de balsam obtinut va iesi oricum mai ieftin decat al unui balsam de calitate din magazin. In general, retetele includ intre 10 – 30 picaturi de ulei esential la un litru de otet sau otet plus apa, deci dintr-un flacon de 5ml, care contine 80 – 85 picaturi poti obtine pana la 8litri de balsam.

Specialistii recomanda testarea uleiului esential, prin picurare pe o foaie de hartie sau o carpa alba. Un ulei esential bun ar trebui sa se evapore integral, fara a lasa urme.

 

Pro: Se foloseste exact ca un balsam comercial

Cand se gandesc sa inlocuiasca formula obisnuita cu un balsam homemade, multe persoane se gandesc ca nu vor sti cand se pune balsamul de rufe si unde se pune balsamul de rufe produs in casa. 

In afara de compozitia chimica a solutiei folosite nu se schimba nimic. Balsamul de casa se adauga in acelasi loc in masina de spalat, in acelasi timp cu detergentul, iar daca este vorba despre rufe care impun spalarea de mana, balsamul se va adauga in apa de clatire.

Contra: Mirosul de otet

Multi evita sa puna otet la spalat rufe pentru ca au impresia ca hainele si asternuturile vor ramane imbibate cu mirosul de otet, o aroma mai putin apreciata in afara bucatariei. In realitate insa, otetul se evapora odata cu uscarea materialelor textile, deci nu ai de ce sa iti faci griji. Tot ce va ramane in urma va fi parfumul uleiului esential.

 

Pro: Poate fi folosit si pentru hainele copiilor

Pentru ca nu contine substante toxice, poti folosi fara grija un balsam facut in casa si pentru hainutele celor mici. Ar fi indicat insa ca, in cazul lor, sa inlocuiesti si detergentul cu o alternativa naturala.

Daca te intrebi ce alte modificari mai poti face in casa pentru sanatatea ta, iti recomandam sa sa cauti si un sapun lichid natural, care nu agreseaza pielea cu substante toxice la fiecare spalare.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu