Ieftina, calduroasa, romantica si ecologica, casa din baloti de paie reprezinta o optiune rentabila pentru cei care nu au resursele financiare necesare pentru o alternativa moderna si sunt dispusi sa ingrijeasca cu atentie peretii si acoperisul.
Construite din materiale naturale, bune pentru mediu si pentru organismul uman, disponibile la preturi accesibile, casele din baloti de paie sunt un trend destul de popular printre pasionatii de locuinte eco, cu consum redus de resurse. Afla din acest articol cat de rezistenta este o astfel de constructie si daca merita sa o ai in vedere ca optiune.
Ce este casa din baloti de paie
Folosita cu succes inca de acum 100 de ani pe teritoriul statului Nebraska, tehnica constructiei de case cu baloti de paie este cel mai adesea asociata cu un buget foarte limitat, similar conceptului de casa din chirpici. Un alt trend vine insa puternic din spate, cel al caselor eco, care scoate la iveala avantajele materialelor simple, traditionale, fata de cele moderne si transforma incet, dar sigur, acest tip de casa intr-o solutie de ultima generatie.
Balotii de paie sunt folositi in general in concept pentru a umple structura din lemn a casei, suficient de rezistenta pentru a sustine acoperisul si peretii. Pot fi utilizati insa si pentru a construi pereti portanti, greutatea acoperisului fiind in acest caz suportata de baloti, desi aceasta varianta se utilizeaza mai rar.
Pe scurt, o casa confectionata din baloti are o fundatie confectionata din lut sau din beton, cu structura din lemn si peretii umpluti cu baloti presati. Balotii pot fi utilizati si pentru termoizolarea acoperisului.
Avantajele unei case din paie
Desi la prima vedere pot sa para un material de constructie putin probabil, balotii au caracteristici tehnice foarte potrivite pentru acest rol. Pe lista avantajelor de care beneficiezi, optand pentru o astfel de casa, se numara:
– Pereti care respira eficient, fara risc de mucegai si igrasie
– Termoizolare de calitate – pereti care se incalzesc si se racesc greu
– Pret mai mic decat pentru o casa din materiale moderne
– Poate fi upgradata usor la nivelul de casa pasiva
– Ofera rezistenta buna la cutremur
Dezavantajele balotilor de paie
Constructia unei case din baloti de paie nu inseamna doar beneficii si avantaje, ci si puncte slabe pe care este bine sa le cunosti, pentru a preveni problemele care pot sa apara pe baza lor:
– Balotii sunt sensibili la umezeala, motiv pentru care ai nevoie de o sarpanta lunga, care sa ii protejeze de apa scursa de pe acoperis, un soclu inalt, care tine la distanta apa de la sol si o tencuiala bine facuta si reparata la fiecare doi ani
– Daca nu ai o sursa de paie in apropierea, pretul transportului poate fi destul de mare
– Nu poti folosi gresie, faianta, tencuieli pe baza de ciment sau vopsea lavabila la finisaje, pentru ca impiedica circulatia aerului si predispun balotii din pereti la umezeala
– In baie, se recomanda un zid suplimentar din caramida arsa, pentru a face fata bine la mediul bogat in vapori de apa
Pretul unei case din baloti de paie
Desigur, poti cumpara baloti de paie la pretul de 5 – 15RON/balot, semnificativ mai putin decat orice alt material modern disponibil astazi, insa pentru a construi o casa nu ai nevoie doar de baloti. Daca vrei sa afli cat te costa sa faci o casa din baloti de paie pentru gradina, micuta si confortabila, fara prea mult lux, va trebui sa iei in considerare si cheltuielile pentru:
– Fundatie
– Structura din lemn
– Acoperis
– Tamplarie
– Tencuiala
Orientativ, iti putem spune ca o astfel de casa, de aproximativ 30mp, construita in sistem DIY, poate fi ridicata cu costuri de 7000 – 8000euro la gri, deci aproximativ 230 – 240euro/mp. Daca apelezi la o firma de constructii, pretul mai creste si poate ajunge chiar si pana la 450 – 500euro/mp daca vrei o casa din baloti, cu aspect de locuinta moderna, deci finisata perfect, cu colturi clasice si pereti impecabili, livrata la cheie. Comparativ, pretul unei case din baloti de paie este similar alternativei din caramida, dar ceva mai mic in raport cu cat costa o casa din lemn.
Cum amenajezi o casa din baloti
Spre deosebire de peretii din zidarie, cei din baloti nu sustin la fel de bine corpurile suspendate de mobilier si tot ce trebuie montat in perete sau pe perete trebuie gandit dinainte, pentru ca va necesita structuri suplimentare din lemn, la nivelul peretelui sau al acoperisului.
Cei mai multi care cauta case ecologice ieftine nu dispun de un buget prea generos si se vor orienta catre optiuni cu dimensiuni medii sau mici. Un dezavantaj pe care trebuie sa il ai in vedere in acest caz este faptul ca suprafata peretilor din baloti este ceva mai greu de indreptat decat in cazul unei case in care folosesti panouri de rigips, iar intr-o suprafata mica, denivelarile si colturile rotunde tind sa consume din spatiul vizual. Pentru a obtine un rezultat cat mai bun, balotii trebuie tunsi cu grija si rabdare si acoperiti cu plasa, care ajuta la fixarea mai eficienta a tencuielii.
Cand evaluezi cat costa sa construiesti o casa mica din baloti, ia deci in considerare angajarea unui om cu experienta pentru tencuit, care sa iti poata aduce peretii la o forma cat mai aproape de perfectiune, cu suprafata dreapta, fara umbre.
Finiseaza peretii cu var obisnuit, care va permite balotilor sa respire, pentru a mentine umiditatea la un nivel cat mai redus, si tamplarie din lemn masiv.
Principalele elemente care consuma din spatiul util interior intr-o casa mica sunt usile, care anuleaza zona de care au nevoie pentru a se deschide. Intr-un astfel de spatiu se recomanda asadar orientarea catre cele mai practice usi glisante, care sa separe eficient incaperile, reducand in acelasi timp la minim consumul de spatiu.
Unul dintre avantajele unei case mici, construita de la zero, este ca poti opta pentru geamuri de dimensiuni generoase. Casa din baloti se incalzeste destul de usor, mai ales daca vorbim de suprafete de 50 – 60mp, iar ferestrele mari vor fi o problema mai mica la acest capitol, decat in cazul unei case de zidarie, aducand insa un plus de lumina si spatiu vizual pentru care vei fi recunoscator.
Te tenteaza o casa din baloti de paie? Sunt multe pareri pro, dar si unele contra, insa per total, punand la un loc traditia si tehnicile de constructie moderne poti crea o casa economica, ecologica, confortabila si rezistenta, potrivita pentru familia ta.
Lasa un comentariu
1 Comentariu
May 17, 2022 at 11:04 am
Tocmai doresc sa mi construiesc o casa taraneasca parter din baloti de paie cca 78m
Raspunde