Ce faci cu deseurile menajere si cum reciclezi

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Cu siguranta iti doresti un mediu mai sanatos si o societate mai curata, iar primul pas, pe care il poti face in aceasta directie, este sa inveti ce sa faci cu deseurile menajere si cum sa reciclezi, aceasta fiind o problema de actualitate cu care se confrunta si Romania, iar in acest articol vei gasi informatii relevante in acesta privinta.

 

Romania si-a luat un angajament, in fata Uniunii Europene, fata de gestionarea deseurilor si, din punct de vedere legal, gasesi informatii in OUG 74/2018, precum si in modificarile si completarile ulterioare. Daca nu vrei sa citesti aceasta ordonanta de urgenta a guvernului, gasesti in acest articol informatii, pe intelesul tuturor, pentru a face colectarea deseurilor corect. 

 

Ce fel de deseuri sunt?

Pentru a intelege mai bine procesul, trebuie sa stii ca sunt, in general, trei tipuri de deseuri: 

  • Deseuri municipale si asimilabile – sunt cele ce provin de la agenti casnici, din mediul urban si rural.
  • Deseuri sanitare – cu regim special, ce provin din spitale si alte medii medicale.
  • Deseuri de productie – ce sunt ca urmare a unor procese tehnologice sau provin din agricultura.

In acest articol ne vom referi, in special, la cele municipale si ne axam pe colectarea selectiva a deseurilor, care privesc pe fiecare dintre noi.

De ce este important sa colectezi selectiv?

Conform unor studii recente, in Romania, reciclarea deseurilor se face in proportie de 3%, fata de ⅔ cum este in medie in Uniunea Europeana. Poti opta pentru colectare selectiva si, in timp, cu putina atentie, te vei obisnui si iti va veni natural sa faci aceasta operatiune.

In orase sunt amplasate pubele de colectare selectiva si nu iti va fi greu sa respecti aceasta regula, trebuie doar sa ii acorzi atentia cuvenita. Metoda adoptata la noi este de colectare selectiva culori si, dupa ce inveti regula, nu este greu sa te adaptezi. 

In plus, o mare parte din deseurile menajere pot fi supuse unui proces de reciclare selectiva si, astfel, costurile de productie, pentru anumite produse, vor fi mai mici, te vei bucura de un mediu mai curat si mai sanatos. 

 

Ce culori sunt alocate si ce reprezinta?

Dupa ce vei vedea cum se face colectarea selectiva pe culori, iti va fi foarte usor sa arunci deseurile menajere pe categorii. Astfel este:

  • Culoarea albastra – dedicata pentru deseurile de hartie si carton;
  • Culoarea galbena – pentru deseuri reciclabile din plastic si metal;
  • Culoarea gri inchis – pentru deseuri menajere ce nu pot fi reciclate;
  • Culoarea verde – pentru sticla; 
  • Culoarea maro – pentru biodegradabile.

De cele mai multe ori, pe langa culoarea alocata, vei gasi si text scris, eventual si pictograme, si, pana iti intra in obisnuinta, poti sa citesti pentru mai multa siguranta. 

 

In functie de fractie, deseurile menajere, se impart in:

  • Fractia umeda – ce cuprinde gunoi menajer ce nu se poate recicla. Spre exemplu, in aceasta categorie intra: diferite resturi de mancare (vegetale, carne, oua, lactate etc.); scutece de unica folosinta sau absorbantele; reziduurile ce provin de la animalele de companie; mucuri de tigara; sacul de la aspirator; ambalaje foarte murdare; resturi de lemn tratat si vopsit; ambalaje de unica folosinta care sunt foarte murdare etc.

Nu se arunca in aceasta categorie: textile; incaltaminte; pamant sau nisip; aparate electrocasnice; baterii; deseuri voluminoase; deseuri provenite in urma unor lucrari de constructie etc.

  • Fractia uscata – destinata pentru reciclabile, este formata din: ambalaje carton; maculatura; doze din metal; ambalaje din metal de la conserve; folie de metal; ambalaje cosmetice; PET-uri; folii din plastic; diferite flacoane din plastic; pungi; alte ambalaje din plastic etc.

Nu sunt cuprinse in acesta fractiune: deseurile textile si incaltamintea; aparatele electrocasnice si bateriile; anvelopele; CD-uri si DVD-uri etc.

O mentiune foarte importanta la acest capitol este ca, pentru a face reciclare plastic, metal sau hartie, acestea trebuie sa fie curate si sa nu contina resturi alimentare. Un singur produs murdar poate contamina un container, asa ca trateaza cu responsabilitate aceasta problema. PET-urile si dozele, precum si ambalajele din carton se pot plia pentru a gestiona mai bine spatiul.

Un capitol aparte din fractia uscata se refera la reciclare sticla si sunt pubele speciale in care poti sa arunci: diferite ambalaje din sticla dar fara capace, borcane si sticle fara capace; precum si cele ce provin de la produse cosmetice; nu se pot arunca oglinzi, produse din ceramica, cristal sau portelan, geamuri.

  • Deseuri biodegradabile – sunt acelea din care se poate obtine ingrasamant natural, compost, foarte bun pentru gradina. Din aceasta categorie fac parte: resturi alimentare vegetale (legume, fructe, cereale, paine); zat de cafea si resturile de la ceai; coji de oua; cenusa ce rezulta din arderea lemnelor; bucati de lemn maruntit si rumegus; alte resturi vegetale din gradina; ambalaje biodegradabile etc. 
  • Alte tipuri de deseuri – aici intra deseurile voluminoase (covoare, piese de mobilier, saltele etc.) pentru care trebuie facuta solicitare separat contra cost; deseurile ce provin de la construtii si demolari tot contra cost separat; deseuri electrice, electrocasnice la care se poate face solicitare separat sau se pot cauta in orasul in care locuiesti centrele special amenajate. 
  • Pentru deseurile textile si incaltaminte sunt, de asemenea, containere speciale sau poti opta pentru donatii. 

Colectarea separata pentru deseuri menajere este un prim pas pentru a reduce poluarea, pentru ape mai curate, pentru reducerea consumului de energie, pentru pastrarea resurselor naturale. Mai sunt si alte mici aspecte cu care te poti obisnui relativ usor si care vor contribui la o societate mai curata si un mediu mai sanatos: sa folosesti uscator de maini in loc de prosoape, nu arunca pe jos hartia sau mucul de tigara, strange gunoiul daca esti pe munte si adu-l acasa etc. 

Chiar daca crezi ca esti doar tu si nu conteaza ce faci, lupta si respectul tau vor da roade in timp, copilul va invata de la tine, altii vor prelua incet, incet din atitudinea ta si cu cat vor fi mai multe persoane preocupate de reciclare, colectare, reducerea consumului si a poluarii, cu atat mai usor se va ajunge la un nivel de civilizatie mai ridicat. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu