Ce sisteme de incalzire se potrivesc locuintei tale

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Lemne, gaz sau energie electrica? Retea de incalzire cu agent termic sau doar climatizare locala, intr-o singura incapere? Optiunile pe care le ai la dispozitie pentru a incalzi eficient locuinta sunt numeroase si variate. Iata cateva dintre cele mai promitatoare.

 

Soba pe lemne, centrala electrica cu inductie, centrala pe lemne cu recuperator, panourile radiante – sunt doar cateva dintre sistemele de incalzire pe care le poti folosi in casa ta. Afla mai multe despre modul de functionare si costurile de exploatare si cauta solutia potrivita pentru necesarul termic al caminului tau. 

 

Sisteme de incalzire traditionale – soba pe lemne

Pentru cei care doresc o varianta de incalzire ieftina pentru locuinta si au la dispozitie un cos de fum sau pot lua in considerare constructia unei astfel de cai de evacuare, soba pe lemne (peleti, carbuni etc.) poate fi o solutie oportuna. Sobele sunt printre putinele surse de caldura, care mentin o umiditate echilibrata a aerului din casa. Sunt insa ceva mai dificil de gestionat, pentru ca necesita realimentare cu combustibil la 3 – 6 ore, in functie de dimensiuni si materialul din care sunt facute (soba din fonta veche vs. modelele noi din otel).

Sobele sunt ideale pentru incalzire la o casa de vacanta, dar si pentru locuinte permanente, in special daca ai acces la o sursa ieftina de lemne. In plus, reprezinta una dintre putinele surse de incalzire potrivite pentru locatiile izolate, care nu sunt racordate la retelele de gaz si curent electric.

Simple, ofera caldura local, mai mult in incaperea in care sunt instalate, dar pot fi integrate si in sisteme de incalzire cu lemne, care includ si calorifere, pentru a putea astfel sustine eficient mai multe camere. 

Sisteme de incalzire geotermala 

Despre sistemele de incalzire geotermala, orice forum de specialitate iti va spune ca reprezinta una dintre tehnologiile viitorului. Nu polueaza, nu consuma combustibil fosil, foloseste solul sau apa (izvoare termale, lacuri naturale sau bazine), ca surse pentru obtinerea caldurii, este sigura, nu depinde de soare sau vant si presupune costuri foarte mici de exploatare.

Cele mai populare solutii de incalzire geotermala pentru locuinte private presupun ingroparea in sol a unor tevi cu agent termic pe baza de freon, la 2 – 4m adancime, pe orizontala, sau la 30 – 150m adancime, daca instalarea se face pe verticala, si pot sustine usor incalzirea unei case de pana la 150 – 200mp. 

Daca nu ar fi pompa de circulare a agentului termic, ai putea spune ca iti ofera incalzire pentru casa, gratis. Este insa un sistem dependent de accesul la energia electrica, desi consumul este redus, iar ca si investitie initiala este bine sa te astepti, pentru orice sistem de incalzire geotermala, la un pret semnificativ mai mare decat al alternativelor clasice.

 

Panourile radiante – optiuni eficiente de climatizare pentru spatii slab izolate

Daca esti interesat de sisteme de incalzire electrice, este bine sa stii ca panourile radiante, cu infrarosu, se bucura de o eficienta foarte buna in spatiile slab izolate. Aceasta tehnologie se bazeaza pe incalzirea directa a corpului uman si a obiectelor aflate pe directia panoului, si nu a aerului din incapere, eliminand astfel pierderile de caldura in hale de productie, spatii de birouri, dar si locuinte private. 

Pentru ca energia electrica costa inca destul de mult, aceste sisteme de incalzire sunt insa indicate preponderent pentru case de vacanta, camere de oaspeti si, in general, spatii utilizate ocazional pe timp de iarna.

 

Centrala termica – cea mai populara solutie

Pe gaz, electrica sau pe lemne, centrala termica este in prezent una dintre cele mai populare sisteme de incalzire folosite de romani. O centrala termica ieftina nu va fi insa intotdeauna si cea mai accesibila ca si costuri de exploatare. 

Momentan, gazul iti ofera sanse bune de a concepe cel mai ieftin sistem de incalzire a casei, cu o investitie rezonabila, mai ales daca spatiul este bine izolat. Un model in condensare va oferi randament mai bun, captand si o parte din caldura vaporilor de apa din sistem, iar o retea de incalzire mixta in pardoseala si calorifere poate reduce mai mult consumul de gaz. Insa, fiecare dintre aceste imbunatatiri suplimentare adauga sume importante la investitia initiala, indiferent daca vorbim despre o centrala Ariston, modelele comercializate de Viessmann Romania, Ferroli, Vaillant sau alte marci populare.

O alternativa de top sunt si centralele care functioneaza cu lemne, care ofera costuri mici de exploatare. Aceste sisteme sunt insa semnificativ mai scumpe la achizitie, mai ales daca se doreste si un recuperator de caldura pentru centrale termice pe lemne care sa imbunatateasca randamentul. 

 

Sisteme economice – centrala cu inductie electromagnetica

Desi au costuri de exploatare ceva mai mari decat centralele pe gaz sau lemne, centralele cu inductie reprezinta variantele cele mai eficiente din gama sistemelor de incalzire electrice. In loc de electrozi sau rezistenta electrica, foloseste capacitatea unei bobine de a crea caldura prin camp magnetic, oferind o economie de pana la 20-30% fata de consumul centralelor electrice clasice.

Poate fi folosita ca sistem de incalzire in retea cu radiatoare, dar si pentru a oferi apa calda menajera instant. Dupa cum este de asteptat in cazul dispozitivelor inovatoare, si aceste centrale sunt ceva mai scumpe decat alternativele electrice standard. Poti cumpara, in general, o centrala cu inductie electromagnetica, la un pret cu pana la de 2 – 3 ori mai mare decat al unui model clasic, la acelasi numar de kilowati asigurati.

Aeroterme, radiatoare si calorifere electrice

Sunt optiunile pe care le ai la dispozitie pentru a incalzi un spatiu in care nu exista un sistem centralizat de climatizare sau in care cel instalat este insuficient: incaperile dintr-o casa de vacanta, o camera de oaspeti, spatiul stabilit ca birou de lucru etc.

Radiatoarele clasice cu rezistenta incalzesc puternic in apropiere, dar nu fac o treaba prea buna cu uniformizarea temperaturii. Sunt deci utile daca iti este, de exemplu, rece la picioare intr-o camera incalzita insuficient prin alte metode. 

Aerotermele au in plus un ventilator care circula aerul eficient, caracteristica ce le ofera o capacitate superioara de a incalzi uniform spatiul in care sunt folosite.

Caloriferul electric ofera o eficienta similara aerotermelor, bazandu-se pe o suprafata radianta mai mare, care suplineste eficient lipsa ventilatorului

Toate aceste trei variante consuma destul de mult, motiv pentru care sunt recomandate ca sisteme de incalzire pentru utilizari ocazionale si de scurta durata. Ofera insa avantajul important al sistemelor plug&play – le cumperi, le conectezi la priza si poti sa te bucuri de caldura – in comparatie cu restul optiunilor, care presupun un montaj ceva mai complicat.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu