Ce trebuie sa stii despre casele ecologice

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

Lemn, paie, pamant, cob sau chirpici – sunt materialele folosite de stramosii nostri pentru a ridica case durabile si placute. Afla cum poti pune in aplicare eficient vechile tehnici de constructie pentru a obtine o locuinta moderna si confortabila, cu costuri mici de intretinere.

 

Trainice, calduroase, usor de intretinut si prietenoase cu mediul si organismul uman, casele ecologice reprezinta una dintre solutiile eficiente la problema consumului exagerat de resurse. Ofera confort, sunt accesibile la pret, pot integra tehnologii moderne si reduc semnificativ cheltuielile de incalzire. Iata ce trebuie sa stii despre aceste proiecte si ce au de oferit familiei tale.

 

Ce este casa ecologica

Prin case ecologice se intelege, in general, cladiri cu un impact cat mai redus asupra mediului, atat in perioada de constructie, cat si in cea de exploatare. Intra in aceasta categorie trei tipuri distincte:

  • case naturale – realizate din materiale de constructii ecologice precum lemn, paie, cob (amestec de paie, apa, argila si nisip), chirpici (nisip, lut, paie) sau pamant;
  • case verzi – care pot include si materiale moderne, concepute insa astfel incat sa consume cat mai putin;
  • case pasive – cu interactiune limitata cu mediul la nivel termic, care reduc semnificativ necesitatea unui sistem de climatizare.

Avantajele unei case ecologice

O astfel de constructie este mai sanatoasa, atat pentru mediu, cat si pentru locatari, fiind lipsita de particulele toxice degajate adesea de materialele produse industrial.

Considerata casa viitorului, are un consum energetic redus, care tinde spre zero daca locuinta este completata cu tehnologii alternative (panouri solare, sisteme eoliene etc.). Construita corect, ofera o rezistenta mai buna la cutremur si vant decat structurile moderne. 

Casele de lut, paie, lemn etc. respira, eliminand problema igrasiei si mucegaiului. In plus, arata incredibil de frumos, iar pentru ca materialele permit mai greu colturi perfecte, vei locui intr-o casa cu aspect natural, conceputa adesea in linii curbe si relaxate.

 

Dezavantajele caselor ecologice

Pentru ca nici o constructie nu este perfecta, si modelele de case ecologice au cateva limitari pe care este important sa le ai in vedere:

  • pretul – chiar daca se vorbeste despre case ecologice ieftine, diferenta fata de pretul unei variante standard scade vertiginos daca ai nevoie de fundatie sau vrei o locuinta moderna la interior, cu finisaje impecabile etc. 
  • know-how-ul – nu toata lumea stie cum sa ridice corect case de lut trainice si calduroase. Sunt zeci de detalii care fac diferenta intre un proiect reusit si dezastru, deci nu e simplu sa o construiesti singur si adesea va fi vorba colaborarea cu o firma specializata, care inseamna costuri in plus.
  • timpul de constructie – o casa din prefabricate se ridica mai repede decat una din paie sau lut, pentru ca cea din urma impune perioade de asteptare pentru uscarea materialului. In general, vei ajunge la acelasi termen standard de 4-5 luni pentru o casa la cheie.
  • vulnerabilitati – sunt mai sensibile la inundatii si umezeala si necesita tratamente atente pentru a fi protejate impotriva focului si daunatorilor.

 

Cum construim o casa – Casa ecologica

Ridicarea unei case ecologice are cateva particularitati care diferentiaza procesul de constructie de cel al unei case standard:

  • locatie – casele ecologice au nevoie de o integrare atenta in mediul inconjurator: constructia unei case de lut nu se va realiza in apropierea albiei unui rau care poate iesi din matca, iar proiectul unei case din pamant va evita localizarea intr-o zona de ses cu apa freatica doar la cativa metri de suprafata; 
  • materiale – daca nu ai achizitionat inca terenul, alege unul care iti ofera si materialele principale pentru constructie, fie chiar acolo, fie in apropiere: lut de calitate, paie, lemn etc.;
  • structura – in cazul folosirii cobului, chirpiciului sau paiantei, poti opta si pentru proiecte de casute mici, cu pereti portanti, fara structura de rezistenta, insa la modelele de case din paie sau cu saci de pamant vei avea nevoie de o structura din lemn care sa incadreze materialele; 
  • atentie la finisaje – pentru a nu impiedica peretii sa respire, este interzisa utilizarea de tencuieli pe baza de ciment si de vopsele lavabile; 
  • investeste intr-un soclu si un acoperis de calitate – o astfel de casa are nevoie sa fie ferita de umezeala, iar un soclu trainic si un acoperis care acopera suficient de bine peretii pentru a-i feri de ploaie, sunt elementele esentiale unei durate cat mai mari de exploatare.

Ce sunt casele construite sub pamant?

Numite in mod traditional bordeie sau case hobbit dupa formatul locuintelor din populara serie “Stapanul inelelor”, casele construite sub pamant ofera o izolatie termica foarte buna, fiind situate partial sub punctul de inghet. 

Conceptul de case sub pamant este unul foarte vechi, adus in actualitate de necesitatea limitarii consumului de energie si a integrarii echilibrate cu natura. Daca te intereseaza o astfel de casa retine insa ca se preteaza in principal terenurilor de deal, cu panza freatica situata la adancime mare, si pot prezenta probleme legate de infiltrarea apei si ventilatia aerulu. 

Pentru cei care locuiesc la campie se preteaza mai bine conceptele de case de lut moderne sau alternativele din paie ori saci de pamant.

 

Casa modulara din containere – alternativa ecologica, mai putin naturala

Desi poti realiza o constructie de casa din lemn, pas cu pas, in cateva saptamani, daca nu este vorba despre un proiect prea complex, pentru cei care doresc o locuinta ecologica terminata rapid, unii specialisti vor recomanda alternativa din containere ca fiind mai buna.

Este considerata o varianta ecologica pentru ca de cele mai multe ori containerele sunt second hand, deci refolosite, si nu se consuma resurse in plus pentru materialele de constructie. 

Ca dezavantaje, unei case pe structura metalica ii va lipsi insa caldura asigurata de materialele naturale si mediul sanatos pe care il asigura paiele, lutul, lemnul sau argila. Peretii sunt reci, deci necesita izolare foarte buna si daca suprafata nu este curatata cum trebuie, poate degaja substante toxice. 

Se aduce insa cel mai repede la forma finala, pregatita pentru obiectele sanitare, baterie pentru chiuveta si cada si finisajele de pardoseala si pereti, chiar si decat alternativa din lemn, cea mai rapida dintre optiunile naturale. Deci daca timpul este un factor decisiv, nu strica sa ii acorzi mai multa atentie.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu