Cel mai bun semineu pe lemne tip centrala

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

Modele recomandate in 2024

 

 

Prity WD W29

 

Semineul poate asigura confortul termic pentru o casa cu o suprafata de 320 mp, deoarece are o putere calorica de 29 kW(insa este necesar sa iei in calcul si gradul de izolare al locuintei tale). De asemenea, la acest model poti atasa si un boiler cu o capacitate de 44 l ceea ce inseamna ca poti rezolva cu usurinta si problema apei calde menajere.

Avand in vedere ca dispozitivul degaja o caldura radianta de 8k W, fiind suficienta pentru a obtine confortul temric pe o suprafata de 60 mp, numarul de calorifere pe care le vei amplasa in casa va fi restrans. In ceea ce priveste combustibilul consumat, acesta poate functiona cu lemne sau carbuni. Pentru o varianta mai ecologica, te poti indrepta catre materialul lemnos, insa carbunele va fi mai economic din punct de vedere al consumului, deoarece mentine jarul mai mult timp si produce mai multa caldura prin ardere.

Pentru o curatare mai usoara, produsul dispune de o usa de o dimensiune mare in partea de sus a focarului. Fiind confectionat din otel, acesta se incalzeste mai greu, insa pastreaza o temperatura placuta vreme indelungata.

 

 

 

Fornello Aqua Plus

 

Produsul adus in discutie este potrivit pentru un imobil cu o suprafata generoasa ,de pana la 120 mp, deoarece puterea totala a acestuia este de 25kW, asigurandu-ti astfel temperatura optima chiar si atunci cand iarna isi face de cap.

Conform specificatiilor producatorului, acesta are un randament energentic de 80% insa aceasta valoare poate fi influentata de anumiti factori, cum ar fi: conditiile meteo, izolatia locuintei si zona climatica. Principalul tip de combustibil utilizat este lemnul, insa poti sa folosesti si brichete, daca iti doresti ca dispozitivul sa produca mai multa caldura; de asemenea, acestea nu produc atat de multa cenusa ca materialul lemnos, ceea ce inseamna ca nu vei fi nevoit sa cureti semineul foarte des.

Focarul este izolat cu samota, material care contribuie la mentinerea unei temperaturi ridicate mai mult timp, chiar daca flacara nu mai arde in interiorul acestuia. Insa un dezavantaj al acestui tip de rezervor de ardere este ca se incalzeste mai greu.

 

 

 

Fornello Aqua Premium

 

Acest model de semineu pe lemne, tip centrala, ieftin si bun este potrivit pentru tine, daca bugetul disponibil nu este atat de generos, dar cu toate astea doresti sa te bucuri de functionalitatea unui astfel de dispozitiv. Produsul are un randament de 74%, ceea ce inseamna ca iti poate asigura un confort termic, daca gradul de izolare a locuintei este unul crescut, iar conditiile climatice sunt blande.

In ceea ce priveste suprafata pe care acesta reuseste sa o incalzeasca, producatorul specifica faptul ca nu trebuie sa nu depaseasca 100 mp, deoarece dispozitivul are o putere calorica de doar 14 kW. Lemnul este principalul tip de combustibil utilizat, insa daca nu ai suficient loc de depozitare si consideri ca este prea mult de munca cu taierea si despicarea lui, poti sa folosesti si brichetele de lemn.

Focarul este confectionat din otel samotat, nu are un grad de rezistenta crescut, dar acest material mentine o temperatura ridicata mult timp dupa ce focul s-a stins, realizand astfel o economie de combustibil.

 

 

 

 

 

Cum aleg cele mai bune seminee cu lemne, tip centrala

 

In ultima perioada, cele mai multe persoane doresc sa renunte la sobele clasice si sunt in cautarea unui semineu pe lemne, tip centrala, la un pret bun. Avand in vedere ca acest dispozitiv iti va asigura confortul termic, inainte de al alege este bine sa cunosti cateva aspecte pentru a gasi produsul potrivit.

 

 

Inainte de achizitie, este bine sa te gandesti ce suprafata doresti sa incalzesti, deoarece in functie de aceasta alegi puterea dispozitivului termic. Pe langa dimensiune, mai trebuie luati in calcul si alti factori, cum ar fi: zona de relief, temperaturile medii pe timp de iarna si gradul de izolare a locuintei.

Pentru a defini aceasta valoare, este necesar sa cunosti volumul total al locuintei si coeficientul aferent imobilului. In general, pentru cele captusite bine pe exterior sunt necesari 0.03kW/mc si pentru cele cu grad scazut de izolare vei avea nevoie de 0.07kW/mc.

Ca sa intelegi mai bine, iti vom detalia un exemplu. Sa zicem ca ai un spatiu cu o suprafata totala de 150 mp si o inaltime medie de 3 m. Volumul total al acestui imobil este de 450 mc. Daca locuinta are un grad ridicat de izolare, atunci vei avea nevoie de un dispozitiv cu o putere de 13.5kW.

Pe langa scopul principal, acela de a furniza caldura, aceste aparate pot avea si anumite intrebuintari secundare. Daca nu iti doresti sa incarci factura electrica, dar ai vrea sa ai apa calda in casa, poti sa iti indrepti atentia catre modelele care pot fi conectate la un boiler si astfel obtii un confort atat in ceea ce priveste temperatura, cat si apa menajera.

Chiar daca avem in vedere dispozitivele care functioneaza exclusiv cu material lemnos, este bine sa stii ca, pe langa acesta, unele mai utilizeaza si brichete, peleti sau carbune. Avantajul brichetelor este reprezentat de faptul ca au o eficienta energetica mai mare, comparativ cu lemnul, oferind un randament cu 30% mai bun; de asemenea si pretul de achizitie al acestora este destul de avantajos.

In ceea ce priveste utilizarea peletilor, trebuie sa stii faptul ca echipamentul necesar unei astfel de centrale poate fi mai costisitor, comparativ cu cel clasic pe lemn. Totusi, emisiile de fum vor fi mai scazute, peletii fiind considerati momentan cel mai ecologic tip de combustibil.

Pe de alta parte carbunele ofera mai multa caldura, o tona degaja la ardere o energie egala cu cea rezultata prin arderea a 3 tone de material lemnos, insa noxele rezultate sunt considerabile.

Tinand cont de parerile despre cele mai bune seminee cu lemne, tip centrala, un alt element care poate contribui la mentinerea caldurii in interiorul imobilului este materialul din care este confectionat focarul. Cele mai utilizate alternative sunt: caramida, samota si fonta.

Prima varianta nu ofera un randament crescut, insa este des utilizata in cazul semineelor care sunt amplasate in camera(nu in loc special amenajat), deoarece are un design placut si se gaseste intr-o gama variata de culori si forme.

Cele din otel captusit cu samota mentin caldura o perioada lunga de timp dupa ce focul s-a stins, avand un randament crescut, insa in momentul aprinderii acestea se incalzesc ceva mai greu.

Ultimele amintite(cele din fonta) au un grad mare de rezistenta, se incing repede, insa daca doresti sa amplasezi termosemineul in alt loc, va fi dificil de mutat, deoarece va avea o greutate considerabila.

Achizitia unui astfel de produs din mediul online poate fi mai simpla, comparativ cu identificarea in magazinele clasice; pe langa asta, uneori pretul poate fi mai avantajos.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu