Cele mai bune kituri solare

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Cum alegi un kit solar bun

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Idella Smarty One ISMO 8×1 – 500.2BS

 

Conform utilizatorilor, unul dintre cele mai bune kituri solare pentru incalzirea apei menajere este setul oferit de brandul german Idella. Acesta se prezinta cu 8 panouri termice plane, care sunt compatibile cu orice tip de climat, prin urmare se potrivesc indiferent daca locuiesti in zona de campie sau in regiunea subcarpatica.

Mai mult decat atat, include si un rezervor cu o capacitate de 500 l, recomandandu-se familiilor mari ori celor care au nevoie de o cantitate semnificativa de apa calda. De altfel, boilerul poseda doua serpentine, ceea ce inseamna ca ai posibilitatea de a-l conecta si la sursa conventionala de energie termica, nu doar la panourile solare, astfel incat sa fie eficient si iarna sau in conditii de vreme neprielnica.

Este un kit complet, detinand, pe langa elementele deja mentionate, 2 bidoane de glycol (antigel) de 10 kg fiecare, 32 suporti de prindere, controler, statie cu grup de pompare si vas de expansiune. Altfel spus, este gata de montare.

 

Avantaje:

Poate incalzi o cantitate totala de 500 l, suficienta pentru familiile cu un numar crescut de membri.

Vine insotit de o garantie generoasa, pe 5 ani.

Panourile solare sunt plane, dovedindu-si eficienta in orice regiune a tarii.

Mentenanta se face lesne, mai ales ca setul include si antigelul necesar operatiunilor de intretinere.

 

Dezavantaje:

Este un kit costisitor, presupunand o investitie serioasa.

 

 

 

 

Zantia Termosifon Premium 1

 

Daca ceea ce cauti este un kit solar complet, destinat incalzirii apei menajere, Zantia Termosifon Premium 1 ar putea reprezenta o decizie inteleapta, mai ales daca familia ta nu are mai mult de 4 membri, intrucat acesta este capabil sa asigure o cantitate de 150 l de lichid.

Se distinge prin faptul ca functioneaza si in sezonul rece, ajutandu-te sa reduci cheltuielile pentru facturi pe toata perioada anului. In plus, panoul este fabricat in acord cu cele mai noi tehnologii, astfel ca cele 20 de tuburi vidate sunt sudate intre ele cu laser si acoperite cu sticla cu rezistenta crescuta, ceea ce face ca transferul caldurii sa se realizeze rapid, iar produsul sa se bucure de o durata de viata remarcabila.

Pachetul include toate elementele necesare instalarii, si anume: un boiler de 150 l, un colector solar de 1,96 m2, o structura de sprijin, antigel, supapele si conectorii corespunzatori, deci nu mai trebuie sa faci o alta investitie.

 

Avantaje:

Este un kit solar pentru casa, capabil sa asigure necesarul de apa calda pentru 3 – 4 persoane.

Functioneaza chiar si iarna, asa ca vei face economie la facturi tot anul.

Permite montarea fie pe acoperis, fie pe terasa, ocupand foarte putin spatiu (1,96 m2).

Dispune de o garantie pe 10 ani.

 

Dezavantaje:

Nu este un kit solar mobil, asadar nu il poti utiliza pentru rulota.

 

 

 

 

Solaro 135 Inox

 

Inscriindu-se in categoria kiturilor solare cu panouri termice, setul de fata este special conceput pentru a incalzi apa menajera de care orice locuinta moderna are nevoie. Se caracterizeaza printr-o productivitate optima pentru clasa din care face parte, asigurand cantitatea necesara pentru circa 3 persoane.

Este compus dintr-un rezervor de 135 l, fabricat din inox – ceea ce inseamna ca rezista la uzura si coroziune –, si un panou cu 15 tuburi vidate, cu pereti dubli, care ocupa o suprafata de 1,2 m2, se curata extrem de rapid (pentru ca nu faciliteaza depunerea prafului si a mizeriei) si are o durata de viata de 15 – 20 ani, in functie de duritatea apei.

Dincolo de toate acestea, setul include si un vas asistent cu flotor de 5 litri, suport si elemente de fixare (suruburi, piulite s.a.m.d.), motiv pentru care multi spun ca este un kit solar ieftin si bun, mai ales ca beneficiaza de o garantie pe 24 de luni.

 

Avantaje:

Mentenanta se face lesne, tuburile vidate retinand o cantitate redusa de mizerie.

Il poti instala personal daca ai un minimum de cunostinte, asa ca nu mai e nevoie sa platesti un specialist.

Durabilitatea este ridicata, multumita materialelor de fabricare (inox, sticla borosilicat).

Ocupa foarte putin spatiu pe acoperis, ramanand suficient loc liber pentru a adauga si alte panouri.

 

Dezavantaje:

Functioneaza doar cand sunt temperaturi pozitive, astfel ca pe timp de iarna trebuie sa apelezi la o sursa conventionala de energie.

 

 

 

 

Solar Pro 105

 

Modelul de fata este un kit solar la un pret bun, care se preteaza tuturor celor care nu dispun de o suma uriasa de bani, dar isi doresc sa achizitioneze un asemenea echipament. Se prezinta cu un panou compus din 15 tuburi vidate (de 4,7 x 150 cm), din sticla borosilicat, cu un rezervor  cu o capacitate de 105 l si cu un vas asistent cu flotor, al carui rol consta in a-ti permite reglarea alimentarii.

Dupa cum este lesne de dedus, face parte din clasa produselor termice, utile pentru a incalzi apa menajera, potrivindu-se familiilor mici si medii si locuintelor in care necesarul de lichid nu este unul foarte ridicat.

Poseda o durata de viata sporita, si anume de 17 – 20 de ani, si ajuta la realizarea unor economii de aproximativ 80% la facturile de gaze sau energie electrica. De asemenea, amintim ca se comercializeaza impreuna cu o garantie pe 24 de luni.

 

Avantaje:

Se intretine fara prea mult efort, tuburile (multumita formei lor) nepermitand depunerea prafului.

Intrucat asigura 105 l de apa calda in fiecare zi, vei plati mult mai putin pe facturi.

Te bucuri de kit pentru o lunga perioada de timp, caci este realizat din materiale rezistente la uzura (sticla borosilicat – tuburile, inox si tabla galvanizata – rezervorul).

Are un raport calitate – pret avantajos, cu atat mai mult cu cat vine si cu o garantie.

 

Dezavantaje:

Este eficient doar in perioada martie – noiembrie, pe durata iernii fiind nevoie sa te folosesti de centrala.

 

 

 

 

Idella IDL80W38A

 

Persoanelor care au nevoie de un kit solar portabil, le recomandam modelul oferit de brandul Idella. Acesta se inscrie in categoria produselor fotovoltaice, capabile sa transforme radiatia primita in energie electrica, asigurand un maximum de putere de 80 W.

Detine un regulator de incarcare (de 12/24 V si 10 A), in scopul de a ajusta tensiunea ca sa poti alimenta diverse dispozitive, si un acumulator (de 12 V si 38 Ah) ce poate stoca pana la 456 W, astfel incat tu sa ai la dispozitie curent si noaptea sau cand conditiile meteorologice sunt nefavorabile.

Este un sistem autonom (stand-alone), prin urmare il poti folosi cu succes pentru rulota, camping, cabane fara racordare la reteaua nationala de energie electrica sau pur si simplu in locuinta ta pentru a alimenta o lampa de iluminat de 20 W. Se comercializeaza la un pret accesibil oricui, alaturi de o garantie pe 24 de luni.

 

Avantaje:

Are un design compact, ocupand destul de putin spatiu.

Beneficiaza de o garantie pe 24 de luni.

Face parte din clasa kiturilor off-grid, deci poseda un acumulator si se bucura de portabilitate.

Dispune de o utilitate extinsa, putand fi folosit pentru o multime de aplicatii.

 

Dezavantaje:

Pachetul nu include un invertor de curent, asa ca trebuie sa il cumperi separat.

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

Dat fiind faptul ca facturile devin mai costisitoare de la an la an, tot mai multi utilizatori isi indreapta atentia catre kiturile solare, utile fie pentru incalzirea apei, fie pentru a oferi necesarul de curent, acestea reprezentand o sursa alternativa, regenerabila si gratuita de energie, drept care se dovedesc o solutie profitabila pe termen lung, in pofida investiei serioase pe care o presupun pe moment.

Deoarece sunt niste produse relativ noi pe piata, putini stiu asupra carui model sa decida, cunoscandu-se chiar ca, pe langa instalare, alegerea unui set potrivit nevoilor personale este o sarcina extrem de dificila, mai ales in lipsa unor informatii esentiale.

In consecinta, noi te sfatuim sa lecturezi ghidul de fata, in scopul de a afla care sunt parametrii principali de selectie, precum si unde gasesc kituri solare, la preturi bune, celelalte persoane interesate.

Tipul panoului: Avand in vedere ca aceasta componenta este cea mai importanta din intregul set, merita sa te interesezi in legatura cu clasa din care face parte, in raport cu principiul de captare a caldurii si caracteristicile constructive. Specialistii disting intre doua mari categorii de panouri: termice si fotovoltaice.

Primele mentionate sunt folosite cu precadere pentru incalzirea apei menajere, a piscinelor,  bazinelor de hidromasaj etc., fiind capabile sa asigure un procent de 60 – 80% din cantitatea necesara iarna si 100% din volumul total vara, asa ca nu mai trebuie sa apelezi la boilerul sau la centrala din locuinta pentru acest lucru, ceea ce inseamna implicit facturi mai mici. La randul lor, sunt disponibile in doua variante.

Pe de o parte, vei intalni panouri termice cu tuburi vidate, construite din piese cilindrice din sticla borosilicat, fapt care promite o mentenanta lesne de realizat (nu se aduna foarte mult praf) si o eficienta sporita, intrucat razele soarelui cad perpendicular din mai multe directii.

Pe de alta parte, se discuta despre alternativele plane, acestea retinand mai multe depuneri pe suprafata lor si garantand un randament mai scazut. Totusi, multumita constructiei din placi de cupru inchise intr-un cadru de aluminiu si acoperite cu sticla, poseda o compatibilitate sporita cu zonele climatice. Mai precis, se potrivesc in majoritatea regiunilor geografice, fiind mai usor de ales.

Panourile fotovoltaice utilizeaza caldura de la soare pentru a produce energia electrica destinata fie uzului imediat, fie stocarii intr-un acumulator cu o capacitate considerabila, aceasta fiind deosebirea dintre ele si modelele termice (plane sau cu tuburi vidate). Se impart, de asemenea, in functie de tipul de celule componente, cele mai intalnite fiind: monocristalinele, policristalinele si cele cu strat subtire.

Remarcabile la capitolul eficienta sunt variantele fabricate dintr-un filon pur de siliciu, caci au posibilitatea de a transforma in energie electrica circa 15 – 20% din cantitatea totala de radiatie primita.

Acestea mai sunt cunoscute si sub numele de panouri fotovoltaice monocristaline (sc-Si) si reprezinta recomandarea a numeroase pareri despre cele mai bune kituri solare, fiindca au o durata de viata de peste 25 de ani (in conditiile unei intretineri adecvate). Totusi, se comercializeaza la un pret ridicat.

Mai ieftine sunt modelele policristaline (mc-Si), caci se confectioneaza din resturi de siliciu, si nu dintr-un filon pur. Se recunosc dupa aspectul de sticla sparta si culoarea neuniforma, oferind un randament de circa 13 – 16%, care nu se conserva la fel de bine in timp ca in cazul celor sc-Si.

Panourile cu strat subtire pot fi din siliciu amorf (a-Si), telurura de cadmiu (CdTe) sau din seleniura de cupru-indiu-galiu (CIGS). Se caracterizeaza prin costurile reduse, designul placut, flexibilitatea buna si toleranta sporita la temperatura, adica randamentul nu este influentat de caldurile mari ori de umbra. Oricum, au posibilitatea de a converti in energie electrica doar 6 – 12% din radiatia solara captata.

Pe langa toate acestea, au aparut recent in comert si panourile solare hibride, care imbina practic un strat monocristalin cu o pelicula subtire amorfa, in scopul de a optimiza performantele in situatiile cand lumina este slaba. In mod logic, se numara printre cele mai scumpe produse, pentru ca procesul de fabricare este mai complicat.

 

 

Utilizarea: Inainte de a opta pentru un kit solar ori altul, se impune sa stii precis unde si cum il vei folosi: acasa ori pentru rulota? Este preferabil sa cunosti clar acest lucru din simplul motiv ca in fiecare dintre cazuri se recomanda un anumit model cu panouri fotovoltaice.

Spre exemplu, sistemele on-grid (grid-connected) sunt destinate spatiilor rezidentiale care sunt racordate deja la curent, dar in care se urmareste reducerea costurilor la facturi intr-o maniera ecologica si, fireste, eficienta.

Acestea iti ofera necesarul de energie in zilele favorabile si iti permit totodata sa folosesti cati wati ai nevoie din reteaua nationala de electricitate atunci cand nu produc o cantitate suficienta din cauza conditiilor meteo.

Asadar, functioneaza ca sisteme suplimentare si nu poseda acumulatori. Tot surplusul de curent produs intr-o zi este “injectat” in retea, asa ca nu ai posibilitatea de a aduna resurse energetice, fapt care face sa nu se recomande altor aplicatii.

Kiturile fotovoltaice off-grid (stand-alone) sunt, de regula, numite portabile, intrucat pot fi utilizate in oricare dintre deplasarile tale (cu rulota, la pescuit si/sau in camping), precum si in cazul cabanelor unde nu exista nicio racordare la curent.

Se disting prin faptul ca includ un dispozitiv care stocheaza cantitatea de energie rezultata pe durata unei zile, ca sa ai la dispozitie electricitate si noaptea. Cu alte cuvinte, opereaza autonom.

Desi multi producatori specifica daca un anumit kit solar este cu injectare la retea sau independent, tinem sa precizam ca cele dintai vin cu un invertor si cu niste panouri care se instaleaza in serie si care incorporeaza, de obicei, 40, 50 sau 60 de celule, pe cand cele cu acumulator prezinta, de cele mai multe ori, 36 sau 72 de unitati (“cells”) si un regulator de incarcare, al carui rol este acela de a ajusta tensiunea de lucru. Astfel, vei sti sa le diferentiezi dupa caracteristicile constructive, designul putand fi similar.

 

Productivitatea: Depinde in cea mai mare masura de aria de pe acoperis dotata cu panouri solare, adica de dimensiunile acestora, si-apoi de conditiile meteorologice (daca sunt favorabile ori nu).

Atunci cand vine vorba de kiturile termice, se considera ca, in general, 30 – 40 de tuburi vidate pot oferi suficienta capacitate calorica pentru a incalzi necesarul de apa menajera pentru 2 – 4 persoane (un boiler de 200 l). Altfel spus, un metru patrat de panou solar este ideal unui volum de 50 de litri.

De cealalta parte, kiturile fotovoltaice au un randament optim in intervalul 20 – 30°C, valorile mai mari sau mai mici insemnand implicit o scadere a eficientei. In principiu, puterea maxima apare in fisa tehnica a produsului, ea variind de la un model la altul, un panou (in functie de dimensiuni si tipul celulelor incorporate) producand intre 40 si 300 W.

In cazul acestora, se impune realizarea unui calcul exigent al consumului mediu zilnic, mai ales daca iti doresti sa nu mai utilizezi electricitate din reteaua nationala.

 

 

Montarea si mentenanta: Se recomanda a fi facute de catre un personal calificat si de specialitate, pentru a nu omite vreun aspect, iar acest lucru sa atraga dupa sine deteriorarea echipamentului.

In orice caz, te sfatuim sa amplasezi panourile cu orientare catre sud si in asa fel incat sa realizeze o panta de 15 grade, pentru a asigura o mai mare perioada de functionare pe durata unei zile, respectiv un efect de autocuratare.

De asemenea, la intervale regulate de timp trebuie verificata presiunea din circuit: daca valorile identificate sunt scazute, este necesara umplerea cu antigel solar.

Totusi, inainte de a chema un meserias sa instaleze sistemul, ar fi dezirabil sa te asiguri ca setul include toate componentele necesare: cabluri de conexiune, regulator sau invertor, acumulator, panouri si boiler (daca este cazul), cel mai bun kit solar fiind unul complet, scutindu-te astfel sa cauti piesele lipsa in alte magazine.

Daca ai lecturat acest ghid pana la capat, acum stii ce criterii de selectie sa aplici atunci cand decizi. Totusi, a mai ramas o singura intrebare fara raspuns si anume “Unde gasesc kit solar, la un pret bun, toti cumparatorii?”, drept care iti sugeram sa intri pe Internet si sa dai comanda direct din mediul online, caci este foarte probabil sa intalnesti oferte convenabile si adaptate bugetului tau, alaturi de garantii extinse.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu