Cele mai bune scari de pod

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

Cea mai buna scara pentru pod – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Atunci cand iti faci o casa, este important sa te gandesti si la spatiile de depozitare. Acestea sunt reprezentate de multe ori de pod. Pentru a avea acces in aceasta zona, este bine sa cauti o solutie care sa nu ocupe mult spatiu, sa fie discreta si practica. Aceste deziderate sunt indeplinite de scarile de pod. Din gama larga disponibila pe piata, iti sugeram ca prima optiune Profil AluStep 112, deoarece este un produs confectionat din metal (aluminiu), fiind deci rezistent si durabil. Are o lungime de 280 cm, care va putea fi reglata in functie de inaltimea camerei si o latime de 60 cm, suficienta pentru a urca si cobori, dar care poate fi problematica atunci cand ai de transportat obiecte voluminoase ce trebuie depozitate. Capacul se poate inchide la nivelul tavanului si poate fi vopsit in aceeasi nuanta pentru a fi aproape insesizabil. Daca nu poti cumpara acest produs, pe locul doi iti recomandam ceva similar, Profil Metal Step 111.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Profil AluStep 112
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un produs rezistent si durabil, fabricat din aluminiu, cu o structura de tip telescopic ce iti va permite sa ajustezi lungimea scarii in functie de inaltimea camerei, pana la un maxim de 280 cm. Cadrul are 110x60 cm, iar capacul din PAL melaminat se inchide la nivel cu tavanul.

Daca vei dori sa urci in pod obiecte sau cutii pentru depozitare se poate sa constati ca latimea de 60 cm este la limita sau chiar prea mica.

Este o scara foarte practica si utila, ce poate fi folosita pentru un acces simplu in poduri sau la mansarda unor cabanute, fara sa ocupe spatiu in camera.

A 2-A OPTIUNE!

Profil Metal Step 111
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta este o scara de pod cu un raport pret-calitate avantajos, realizata dintr-un material solid si durabil (metal), cu o structura pliabila din trei bucati, o lungime maxima de 280 cm si o latime de 80 cm (la capac), potrivita pentru a urca diverse obiecte pentru depozitare.

Deoarece nu este prevazuta cu nici un tip de izolatie la nivelul capacului, aceasta scara va determina unele pierderi de caldura din camera in care este amplasata.

Daca doresti sa utilizezi podul ca spatiu de depozitare, dar nu vrei o scara voluminoasa, care sa iti manance din spatiu, atunci poti alege aceasta varianta compacta.

A 3-a Optiune!

Pavexpert A-69
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o structura solida, confectionata din otel tratat si vopsit, care se poate plia pentru strangere si deplia pentru deschidere, permitand sprijinirea pe suprafete care nu sunt perfect plane, care necesita un gol in tavan de 60x110 cm pentru inchiderea capacului din PAL melaminat la nivel.

Din pacate, lungimea este de doar 220 cm, insuficienta pentru camerele de parter cu o inaltime de aproximativ 2.5 m, iar prelungirea presupune costuri aditionale.

Daca iti trebuie o scara de pod pentru incaperile mai scunde de la mansarda, poti alege acest model metalic, pliabil, care nu va ocupa spatiu si va fi durabil.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Profil AluStep 112

 

Aceasta scara de pod iti va permite un acces simplu, usor si rapid in zona situata imediat sub acoperisul casei sau o vei putea monta intr-o cabana pentru copii, pentru a le permite sa foloseasca si mansarda. Este confectionata din aluminiu, avand un sistem de glisare telescopic cu ajutorul caruia poti regla dimensiunea scarii.

Lungimea maxima la care poate ajunge este de 280 cm, aceasta fiind suficienta pentru majoritatea tipurilor de incaperi. Pentru instalare vei avea nevoie de un spatiu gol in tavan, de 110x 60 cm (care corespunde cu dimensiunile capacului) si de un cadru solid pe marginea interioara pe care sa se faca prinderea.

Inchiderea se face la nivelul plafonului, fiind placuta din punct de vedere estetic si facilitand economia de spatiu in camera. Capacul nu este izolat, ci structurat doar din PAL melaminat. Intreaga constructie este usoara, durabila si solida, oferind un bun sprijin chiar si pentru situatiile in care trebuie sa urci cu o greutate la etaj.

 

Avantaje:

Este un produs solid si rezistent, fiind confectionat din metal (aluminiu).

Find o structura telescopica, iti permite sa ii ajustezi lungimea in functie de necesitati.

Se inchide la nivel cu tavanul, avand un aspect placut si contribuind la pastrarea etanseitatii termice.

Este simplu si usor de manevrat.

 

Dezavantaje:

Latimea de doar 60 cm poate fi prea mica pentru persoanele mai plinute sau pentru situatiile cand vrei sa urci in pod obiecte mai voluminoase.

 

 

 

 

Profil Metal Step 111

 

Iata o scara de pod, la un pret bun, confectionata din metal, motiv pentru care va fi rezistenta si durabila, fara sa se uzeze dupa utilizari repetate. Poate fi totusi vopsita periodic pentru a-si mentine aspectul. Este formata din trei sectiuni ce pot fi pliate (la inchidere) sau extinse (la deschidere), pana la o lungime maxima de 280 cm.

Pentru prindere vei avea nevoie de un cadru solid in tavan si de un gol cu dimensiuni care sa corespunda cu cele ale capacului, anume 110×80 cm. Se va reusi astfel obtinerea unei inchideri etanse si a unui aspect continuu la nivelul plafonului.

Latimea este suficient de mare pentru o urcare comoda, chiar si pentru persoanele mai plinute sau cand urci cu obiecte voluminoase sau cutii de depozitare. Capacul este confectionat din PAL melaminat si poate fi vopsit la culoare cu tavanul. Nu este izolat si deci, este posibil sa mai existe curenti de aer in dreptul lui.

 

Avantaje:

Va fi rezistenta in timp si la uzura, fiind confectionata dintr-un material solid (metal).

Are o latime mare, de 80 cm, potrivita pentru a urca diferite obiecte pentru depozitare.

Capacul se inchide la nivel cu tavanul, facilitand economisirea de spatiu si dand un aspect placut.

Are o lungime mare (280 cm), suficienta pentru majoritatea tipurilor de incaperi.

 

Dezavantaje:

Capacul nu este izolat, motiv pentru care este posibil un schimb termic la nivelul inchiderii, cu pierdere de caldura.

 

 

 

 

Pavexpert A-69

 

Daca iti doresti o cale de acces simpla si rapida pentru pod, atunci iti propunem aceasta scara metalica. Este realizata din otel tratat, vopsit prin electroliza, motiv pentru care isi va pastra aspectul si functionalitatea timp indelungat.

Datorita structurii pliabile speciale, ofera si sprijin pentru maini pe ambele laturi, dar si posibilitatea sprijinirii chiar si pe suprafete care nu sunt perfect plane. Are o lungime de 220 cm, potrivita pentru camerele de mansarda, dar nu neaparat si pentru cele de parter unde in general inaltimea ajunge la 250 cm. Totusi, permite adaugarea unei prelungiri pana la 320 cm, bineinteles contra cost.

Latimea este de 60 cm si chiar daca este suficienta pentru a putea urca si cobora comod, s-ar putea sa fie prea mica pentru persoanele mai plinute sau pentru a cara si obiecte sau cutii destinate depozitarii. Inchiderea se face printr-un capac confectionat din PAL melaminat, la nivelul tavanului, pastrand continuitatea, nuanta si aspectul placut al acestuia.

 

Avantaje:

Este confectionata din otel si deci, va fi solida si rezistenta.

Se poate plia usor, fiind foarte manevrabila si ocupand putin spatiu.

Capacul se inchide la nivelul plafonului si poate fi vopsit in nuanta acestuia.

Ofera sprijin pentru maini pe ambele laturi.

 

Dezavantaje:

Scara este scurta, avand doar 220 cm, fiind mai potrivita pentru camere de mansarda, iar adaugarea unei prelungiri presupune o investitie in plus.

 

 

 

 

Profil AluStep 113

 

Considerata de unii ca fiind printre cele mai bune scari de pod, aceasta varianta din aluminiu este una practica, solida si ergonomica. Atat scheletul de sustinere, cat si treptele sunt facute din acelasi material rezistent. Sistemul de inchidere-deschidere este de tip telescopic si presupune glisarea tevilor dintr-una intr-alta pentru evidentierea treptelor.

Lungimea este de 280 cm, suficienta si pentru camerele mai inalte (de parter), dar adaptabila si pentru cele mai scunde de mansarda. Latimea capacului este de 70 cm, asigurand comoditatea celui care urca sau coboara, chiar si atunci cand acesta este incarcat cu cutii sau obiecte voluminoase.

Capacul este confectionat din PAL melaminat, nu are izolatie la interior, are o lungime de 110 cm si se inchide la nivel cu tavanul, putand fi personalizat in nuanta acestuia pentru a nu fi usor de observat. Este un produs durabil, care nu va arata semne de uzura si nu se va deforma in timp.

 

Avantaje:

Este realizata din aluminiu, material usor, dar si rezistent si durabil.

Are o lungime buna, de 280 cm, potrivita pentru incaperi inalte, dar care poate fi ajustata si pentru camere scunde.

Are o latime medie care iti va permite sa urci si sa cobori chiar si cu obiecte de depozitat.

Capacul poate fi inchis la nivelul tavanului, mentinand continuitatea si aspectul placut al acestuia.

 

Dezavantaje:

Are un cost de achizitie destul de ridicat.

 

 

 

 

Cum alegi o scara de pod buna

 

Ghidul cumparatorului

Orice persoana care isi construieste o casa se hotaraste inca din faza de proiect asupra modului in care va fi utilizat podul. O varianta rustica si foarte aspectuoasa este aceea de a-l incorpora in mansarda. Totusi, poti contura un etaj separat, ceva mai scund decat parterul si sa pastrezi deasupra un spatiu de depozitare generos. Pentru accesul in aceasta zona nu este nevoie sa construiesti o scara clasica, deoarece aceasta ocupa mult spatiu, nu ofera nici un pic de izolare termica si oricum va fi folosita destul de rar. Cea mai buna solutie este o scara de pod.

Iata ce caracteristici poti urmari cand pleci la cumparaturi, pentru a achizitiona un produs care sa corespunda nevoilor tale.

 

 

Materiale: Majoritatea scarilor de acest tip sunt confectionate fie din lemn, fie din metal, iar aici variantele sunt aluminiul, fierul si otelul.

Lemnul este un material usor, cu un aspect placut, care rezista destul de bine in timp. El poate fi intretinut prin lacuire si grunduire (in diverse nuante) sau, daca vrei sa previi unele incidente neplacute, poate chiar sa fie tratat cu solutie ignifuga. In magazine vei gasi produse din lemn de rasinoase (brad, pin, molid), acestea fiind mai moi, dar si mai ieftine.

Insa vei vedea si scari de pod, la preturi bune, fabricate din fag, acesta fiind o esenta mai tare si mai rezistenta la uzura, deformare sau umezeala. Pe langa aceste caracteristici, aspectul placut si rustic al acestui material este de neegalat.

Fierul este cea mai ieftina varianta a metalului, chiar daca si in astfel de cazuri este mai scump decat lemnul. Va fi bineinteles mai durabil si va suporta greutati mai mari, dar trebuie intretinut periodic prin vopsire. De asemenea, este mai greu si mai dificil de manevrat, iar daca ai probleme cu umezeala, acesta poate fi afectat de coroziune.

Otelul este un material care nu va avea aceste probleme, dar va necesita si o investitie mai serioasa. Si acesta este greu, dar poate nu atat de mult ca precedentul, insa partea buna este ca nu va necesita atata mentenanta.

Aluminiul este placut ca aspect, are o greutate redusa care il face usor de manevrat, insa nu poate suporta mai mult de 150 kg. In acelasi timp, nu trebuie uitat faptul ca acest metal se poate indoi usor si este si destul de costisitor.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca lemnul nu va favoriza condensul atat de mult pe cat o va face metalul, indiferent de care tip este acesta. Orice scara de pod, la un pret bun, va avea si un capac, acesta fiind fabricat in marea majoritate a cazurilor din PAL melaminat.

 

Tip: In ceea ce priveste mecanismul de functionare, poti alege intre modele rabatabile, pliabile sau telescopice.

Primele sunt structurate din trei module, din care primul este atasat capacului, iar celelalte doua sunt suspendate. Acestea se aseaza unele peste altele in timpul inchiderii si unul in continuarea celuilalt, in momentul deschiderii. Avantajul este numarul redus de balamale, existand posibilitatea ca mai putine piese sa se strice. Totusi, este bine sa verifici inca din magazin daca acestea sunt solide, avand in vedere faptul ca ele vor trebui sa sustina mare parte din greutate.

Unele pareri despre cele mai bune scari de pod sustin faptul ca cele pliabile sunt de preferat, deoarece ele distribuie masa celui care urca in mai multe puncte. Acestea sunt de obicei confectionate din metal, fiind si mai scumpe. Ocupa putin spatiu si sunt destul de usor de manevrat. Atunci cand balamalele se uzeaza insa, pot sa apara doua situatii neplacute: aceea in care ele nu mai stau pliate si pot sa cada imediat ce ai desfacut capacul sau aceea in care sunt intepenite si trebuie trase cu o forta mai mare.

Un alt model este reprezentat de sistemul telescopic. In acest caz, tijele dintre trepte aluneca unele intr-altele. Acest mecanism este specific scarilor din aluminiu, dar poate fi intalnit si la alte variante metalice. Dezavantajul principal este acela ca nu poate sustine mai mult de 150 kg si este bine sa verifici daca sunt prezente din loc in loc cleme de fixare care sa previna desfacerea exagerata a scarii.

 

 

Dimensiuni: Te intereseaza lungimea si latimea scarii, dar si marimile capacului prins de tavan.

Lungimea Aceasta poate fi situata de obicei intre 220 cm si 3 m. Prima este mai potrivita pentru camerele putin inalte de mansarda, in timp ce ultima poate fi folosita la parter. Pentru variantele din lemn se practica masurarea lungimii optime la nivelul podelei si taierea scarii la dimensiunea corecta. Pentru modelele metalice, pliabile sau telescopice acest lucru nu este necesar. Totusi, acestea din urma ofera uneori posibilitatea de a mai adauga segmente, pana la atingerea dimensiunii dorite, insa astfel de completari necesita investitii suplimentare.

Latimea Cele mai multe astfel de produse au o latime de 60 cm (mai rar 50 cm). Aceasta este suficienta pentru a-ti permite sa urci si sa cobori, insa poate pune ceva probleme persoanelor mai plinute. De asemenea, iti va fi greu sa duci la etaj cutii sau obiecte voluminoase ce trebuie depozitate, iar in unele cazuri chiar imposibil.

Variantele de 70 cm iti ofera ceva mai mult spatiu, insa unii considera ca cea mai buna scara de pod este cea de 80 cm. Trebuie sa stii si faptul ca aceasta dimensiune corespunde capacului si nu treptelor si ca ea va trebui sa fie regasita si in caracteristicile golului lasat in tavan pentru instalare.

Lungimea capacului Chiar daca cele mai multe magazine comercializeaza doar modele al caror capac are 110 cm lungime, trebuie sa stii ca exista si variante mai mici, de multe ori denumite mini. Acestea pot avea 65, 70, 80, 90 sau 100 cm lungime. Ele sunt mai potrivite pentru mansardele cabanutelor destinate copiilor, intrucat ofera un spatiu foarte stramt pentru acces. Mai rar vei gasi scari care sa aiba capacul de 1200 mm.

 

 

Izolatie: Pentru a evita problemele legate de condens, care pot sa apara in sezonul rece sau pentru a limita pierderile de caldura din zona scarii, poti cauta acele produse care au un capac de tip sandwich. Acestea au doua placi de PAL melaminat, intre care se gaseste un strat izolator reprezentat de vata minerala sau polistiren extrudat. Bineinteles ca aceste structuri vor fi si mai scumpe decat cele simple, dar te vor scuti de o manopera in plus si de costuri crescute pentru incalzire.

In magazinele online vei gasi o oferta foarte variata de scari pentru pod, cu multe combinatii de dimensiuni, diferite tipuri de constructie sau materiale. Totusi, iti recomandam sa masori intai foarte bine spatiul de care dispui pentru instalarea in tavan, sa te gandesti bine ce tip de obiecte vei dori sa sui in pod, iar apoi sa mergi in showroom pentru a vedea exact cum arata fiecare model. Noi iti prezentam cateva produse selectate din mediul online, in ideea ca poate unul din ele va corespunde cerintelor tale.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu