Cele mai bune sisteme de alarma

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

 

Cum alegi un sistem de alarma bun

 

Ghidul cumparatorului

De cele mai multe ori, pentru a adauga un plus de securitate locuintei, protejandu-ne impotriva potentialilor infractori, avem nevoie de alarma de casa, care sa avertizeze cu privire la eventuale atacuri din exterior. Daca pana nu demult numai firmele si institutiile publice aveau la dispozitie cele mai bune sisteme de alarma, in prezent, foarte multe resedinte private sunt protejate cu ajutorul acestor solutii.

Daca va numarati printre proprietarii care doresc sa evite stresul intrarilor prin efractie si doriti sa stiti unde gasesc cele mai bune sisteme de alarma pentru casa majoritatea utilizatorilor, nu mai ramane decat sa va orientati catre un produs de calitate. Din moment ce oferta de pe piata este foarte diversificata, este posibil sa intampinati unele dificultati in alegerea modelului corespunzator. De aceea, va prezentam cateva criterii de selectie esentiale pentru a va ajuta sa aveti o optiune inspirata.

 

 

Tipul: reprezinta unul dintre primele argumente care trebuie discutate. In general, indiferent de tipologie, orice sistem de alarma de casa are o configuratie similara: centrala de alarma(panoul de control), tastatura( care permite activarea/dezactivarea), telecomanda, sirenele, senzorii de intrare( plasati la usi si geamuri) si detectoarele de miscare. Majoritatea variantelor care pot fi cumparate includ si un buton de panica, pentru a permite anuntarea firmei de pasa zi protectie cu privire la o eventuala intruziune.

In functie de conexiunea cu unitatea centrala de monitorizare, pot exista: sisteme de alarma pentru casa pe linie telefonica fixa si sisteme de alarma wireless, conexiunea facandu-se prin unde radio(GPRS) sau prin semnale celulare(Global System for Mobile communications – GSM). Avantajul clar il au exemplele wireless, deoarece nu includ cabluri care pot fi taiate si nu permit astfel sabotarea alarmei din exterior.

 

Monitorizarea sistemului: se poate realiza in trei moduri principale si se refera la felul in care este anuntat un potential eveniment. Bineinteles, cel mai bun sistem de alarma trebuie sa fie capabil sa avertizeze eficient atat proprietarul, cat si firma de paza si protectie care a fost angajata.

Asadar, anuntul se poate face similar cu modul in care detectorii transmit informatia la panoul de control: printr-o linie telefonica fixa, caz in care sistemul include un comutator telefonic ce apeleaza firma de interventie rapida si/sau telefonul proprietarului, prin conexiune GSM, celulara, care poate transmite fie mesaje SMS sau chiar vocale si prin internet, cu ajutorul unui comutator specific.

In ultima vreme, are intaietate o alarma de casa GSM, din aceleasi considerente de eficienta, pentru ca nu permite bruiajul intre sursa si receptor decat in conditii exceptionale.

 

Functionalitatea: constituie un domeniu foarte vast, pe care vom incerca sa il explicam pe scurt. In primul rand, atunci cand va pregatiti pentru instalare la alarma de casa, este indicat sa optati pentru un sistem cat mai rezistent la factorii de mediu. Senzorii nu trebuie sa se activeze cand detecteaza miscari determinate de circulatia aerului sau miscari ale animalelor mici, mai ales in cazul in care detineti si un animal de companie.

Controlul si activarea trebuie sa fie posibile nu numai din tastatura, ci si din telecomanda, oferindu-va mai multa flexibilitate la intrebuintare. In caz de incident, este vitala o alarma acustica de exterior, securizata corespunzator impotriva factorilor climatici si a vandalismului.

In cazul in care sursa principala de alimentare este sabotata sau intrerupta, alarma trebuie sa functioneze autonom pe baza de acumulatori, cel putin 24 de ore. Din punct de vedere al adaptabilitatii, un bun sistem de alarma pentru casa trebuie sa permita conectarea la senzori suplimentari, camere de luat vederi si sa includa o optiune cu armare pentru perimetru(STAY), utila noaptea.

 

Dotarile ofertei: necesita o atentie deosebita, deoarece foarte multe sisteme de alarma pentru casa nu pot fi achizitionate in pachet complet. Asta inseamna ca veti primi un kit standard, de obicei incluzand centrala, tastatura, transformatorul, acumulatorul si cutia, urmand ca ulterior sa va alegeti senzorii, numarul acestora, camerele de luat vederi, daca doriti sa upgradati produsul. Asadar, cand intalniti o oferta convenabila, verificati mai intai ce contine aceasta, cate componente si ce tipologii.

In caz contrar, veti fi dezamagiti ca trebuie sa cheltuiti fonduri suplimentare pe celelalte parti ce trebuie integrate. Bineinteles, senzorii, camerele video si restul itemilor pot fi achizitionati separat si nu costa prea mult, insa trebuie sa va asigurati de compatibilitatea acestora cu sistemul deja detinut.

 

 

Brandul: este un concept mai nou discutat, deoarece multe firme producatoare au inceput sa fie considerate ca furnizori de incredere, drept pentru care, multi utilizatori au preferinte cand vine vorba de originea sistemului achizitionat. Printre cele mai apreciate nume putem mentiona PNI si DSC, firme care detin primele pozitii in topul vanzarilor pe piata din Romania. Nu evitati sa cumparati nici daca intalniti modele de la Paradox sau Elmes Electronic, acestia putand fi mentionati drept competitori de seama in acest domeniu. Diferentele pot fi observate de multe ori la costul de cumparare.

Spre exemplu, PNI va poate oferi alarma de casa ieftina si configurata dupa bunul plac, pe cand un sistem de alarma DSC este ceva mai costisitor, insa recunoscut pentru aplicatiile  digitale de inalta calitate. Din punct de vedere al traditiei pe piata din Romania, putem spune ca DSC si Paradox sunt cele mai vechi branduri aparute la noi.

 

Costul: poate varia nu numai in functie de brand si de dotarile ofertei, ci si in raport cu sursa din care veti procura produsul. Referitor la raportul pret/calitate, regula se aplica neaparat pentru cei mai apreciati producatori, acestia avand deja o traditie a investitiilor in inovatii tehnologice si venind mereu cu propuneri ultra-performante. Daca intalniti un sistem de alarma wireless ieftin si bun este indicat sa il achizitonati, chiar daca nu include senzorii.

Asadar, daca ati decis care este cel mai bun sistem de alarma GSM pentru locuinta dumneavoastra sau pur si simplu doriti sa gasiti alarma pentru casa conventionala, va recomandam sa le cumparati de pe internet. Putine magazine vand orice tip de produs, drept pentru care, mediul online este mult mai potrivit pentru o achizitie inspirata. Totodata, pretul poate fi mai bun, iar daca nu ati primit ceea ce va doriti pentru domiciliu, puteti returna sau substitui fara probleme pachetul.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

DSC KIT 1404 INT

 

Daca verificati mai multe pareri despre cele mai bune sisteme de alarma DSC, veti descoperi acest kit pe lista celor indeajuns de frecvent mentionate. Pachetul oferta constituie un starter kit ce include urmatoarele componente importante: centrala cu o cutie si tastatura, transformator, acumulator, detector, contact magnetic si sirena de interior cu flash.

Produsul poate fi completat cu multipli senzori si este capabil de supraveghere pe 4/8 zone. Compatibilitatea este una extinsa, deoarece suporta conectarea cu detectori de fum pe 2 si 4 fire. Un comunicator digital cu 4 numere de telefon garanteaza monitorizarea sistemului si transmisia eficienta a datelor catre utilizator si firma de paza si protectie contractata.

Din punct de vedere al adaptabilitatii, se poate spune ca el este un sistem fiabil, asta datorandu-se si faptului ca va fi usor de instalat si de programat, oferindu-va siguranta si confortul de care aveti nevoie. Configuratia tehnica il recomanda foarte bine pentru asigurarea locuintelor de tip apartament sau chiar a spatiilor comerciale mici.

Detectorul este imun la animale, iar autonomia acumulatorului se extinde la 48 de ore. Pentru acest produs, garantia este de 2 ani.

 

Avantaje:

Este un sistem de alarma de casa DSC comercializat la un pret accesibil.

Manifesta versatilitate, putand fi conectat cu senzori suplimentari si detectoare de fum.

Are o perioada de autonomie extinsa fara curent electric, 48 de ore.

Monitorizeaza sistemul si transmite datele prin comunicator digital, fiind astfel securizat conventional impotriva unui potential sabotaj.

 

Dezavantaje:

Este mai potrivit pentru spatii restranse, de dimensiuni medii.

 

 

PNI PG200

 

Aceasta alarma wireless GSM de la PNI va fi apreciata de catre majoritatea potentialilor utilizatori, deoarece oferta include toate componentele de care aveti nevoie pentru o instalare completa: centrala de detectie, detectorul de miscare wireless, un contact magnetic, sirena piezoelectrica, cablu telefonic, alimentator si o antena GSM.

Posibilitatile de detectie se extind pana la 99 de zone wireless si 2 zone cablate, iar controlul este posibil si de la distanta. Din asta putem deduce ca startek kitul va fi gata de instalare si functionare eficienta inca de la achizitie. Un avantaj suplimentar il prezinta posibilitatea de a seta functiile principale de alarma direct de pe telefonul mobil prin SMS sau prin cod secvential din taste.

Ca bonus, sistemul este capabil de calibrare perimetrala, detectand anomaliile numai in spatiul initial alocat. Cele doua modemuri, GSM si linia telefonica fixa demonstreaza o versatilitate clara in ceea ce priveste transmisia datelor.

Alarma este de interior si are capacitatea de a produce 110 dB(pragul acustic dureros pentru oameni), putand fi auzita de la distante foarte mari. Doua piese tip telecomanda sunt incluse in pachet, iar garantia pe care o primiti va fi valabila 24 de luni.

 

Avantaje:

Se numara printre cele mai bune sisteme de alarma de casa la pret atractiv.

Oferta include un kit complet pentru instalare si functionare imediata.

Este securizat impotriva tentativelor de sabotaj, deoarece include modem GSM cu transmisie wireless.

Poate fi setat de la distanta prin telecomanda sau de pe telefonul mobil.

 

Dezavantaje:

Alarma inclusa este doar pentru interior, insa indeajuns de puternica pentru a fi auzita si extern.

 

 

Paradox Magellan Kit MG5000 EXT

 

Pentru cei interesati de un sistem de alarma pentru casa wireless de inalta performanta, kitul MG5000 EXT de la Paradox poate fi un exemplu indeajuns de concludent. Pachetul oferta include urmatoarele componente: centrala MG5000, tastatura, telecomanda si doi senzori wireless cu detectie de miscare. De asemeni, primiti cutia, contactul magnetic , acumulatorul de 4Ah si o sirena securizata pentru exterior.

Din asta puteti deduce ca este vorba despre un starter kit care ofera strictul necesar pentru alarma wireless, pe care il puteti intrebuinta in aceasta configuratie sau ii puteti adauga multe alte unitati adiacente, in functie de preferinte, cu pana la 32 de zone de protectie.

Monitorizarea sistemului se face foarte usor, deoarece unitatea centrala suporta module de comunicare GPRS si GSM, protocol pentru internet IP100 si apelator telefonic vocal. Senzorii de miscare sunt wireless analogici mono-optici si au imunitate la animale(maxim 18 Kg). Ca sisteme suplimentare de siguranta, include ecran metalic impotriva perturbatiilor electromagnetice si protectie antisabotaj, tamper switch.

Functia suplimentara StayD reprezinta un grad specific de armare, facut pentru a oferi securitate non-stop, permitandu-va sa activati si sa dezactivati alarma pentru diferite intrari in locuinta, fara a mai fi nevoie sa o reprogramati. O garantie de conformitate de 24 de luni insoteste acest pachet.

 

Avantaje:

Include toate componentele strict necesare unei supravegheri standard, implicit doi senzori.

Transmisia informatiilor se face complet sigur si eficient, deoarece este un sistem de alarma wireless.

Este un produs fiabil, fiind prevazut cu sisteme suplimentare de mentenanta si acumulator.

Se utilizeaza confortabil, cu ajutorul telecomenzii cu functie StayD.

 

Dezavantaje:

Pretul de achizitie este pe masura performantelor oferite.

 

 

PNI 2700A

 

Potentialii utilizatori care cauta un sistem de alarma pentru casa la pret scazut vor aprecia cu siguranta acest model, produs apartinand firmei PNI. Este vorba despre o versiune mai simpla a variantei PG200, anterior mentionata. Kitul este de tip starter si va putea fi utilizat in stare perfecta de instalare inca de la primire, deoarece include toate componentele strict necesare.

Asadar, putem mentiona: centrala pentru detectie si semnalizare cu detectorul de miscare wireless aferent, un contact maghetic, de asemeni wireless, 2 telecomenzi, sirena de interior piezoelectrica( 110dB), alimentatorul si cablu telefonic.

Compatibilitatea este una buna, deoarece permite conectarea unui numar de pana la 99 de senzori suplimentari, corespunzand aceluiasi numar de zone de supraveghere. Raza de actiune a telecomenzilor este de 100m, indeajuns de mare pentru o setare optima.

Transmisia este realizata de modem pentru linie telefonica fixa, care poate apela pana la 6 numere, in cazul in care sistemul detecteaza intrusi. Functia de programare de la distanta va garanteaza o intrebuintare confortabila, deoarece puteti seta alarma si de pe telefonul mobil. Se ofera o garantie de conformitate de 24 de luni pentru acest pachet.

 

Avantaje:

Garanteaza alarma pentru casa la pret foarte atractiv.

Este functional inca de la achizitie, fiind un kit de instalare starter complet.

Se poate seta si controla facil, cu ajutorul telefonului mobil sau pe baza de telecomanda.

Include o sirena de interior puternica, 110dB.

 

Dezavantaje:

Incorporeaza numai modem cu linie telefonica fixa, nu si de tip GSM.

 

 

DSC Power PC 585

 

Inca unul dintre exemplele populare pentru alarma de casa wireless este acest kit centrala antiefractie de la DSC. Pachetul standard include urmatoarele componente: centrala cu tot cu tastatura inclusa, transformator si acumulator, detector cu suport digital, alarma cu sirena de interior cu flash si contactul magnetic.

In functie de aceasta configuratie, putem intui ca oferta poate fi instalata si utilizata cu structura respectiva, chiar si fara senzori suplimentari. Bineinteles, beneficiati de posibilitati de extindere cu pana la 32 de zone, pentru ca puteti utiliza tastaturi suplimentare si un modul de receptie radio.

De asemeni, transmisia semnalului se poate face prin linie telefonica fixa, pentru a avertiza deopotriva firma de paza si protectie si proprietarul de eventuale brese in perimetru. Ca functionalitate, mentionam posibilitatea de a introduce 38 de coduri de acces, de a memora 128 de evenimente si de a organiza 27 tipuri de zona, in functie de preferinte.

La conexiuni se utilizeaza: conector PC- Link pentru conexiune locala si un modem MD12 pentru conexiune dial-up. In plus fata de toate aceste avantaje, o garantie de 24 de luni insoteste dispozitivul.

 

Avantaje:

Prezinta un raport bun pret/calitate.

Are adaptabilitate mare, putand fi extinsa cu pana la 32 de zone.

Kitul are o configuratie standard, gata de instalare si utilizare.

Are functionalitate optima, deoarece include multiple optiuni de programare/setare.

 

Dezavantaje:

Transmisia semnalului de la sistem la receptorii externi(firma de paza angajata) se face doar prin conexiune dial-up.

 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

George

October 1, 2021 at 5:16 pm

Salutare, bun articolul si corect, insa țin sa precizez ca se poate adauga suplimentar pt gama DSC modul comunicator GSM care raportează foarte bine mesajele centralei. De asemenea, firmele de paza care oferă monitorizare, instaleaza ei suplimentar un modul comunicator GPRS.

Raspunde